• MaNcs 13. évf. 49. sz. (2001. 12. 06.)

  "Elegem lett a nagyívű megoldásokból"

  Lovasi András könnyűzenész

  Lovasi András (1967, Pécs) nyolc albumot készített a Kispál és a Borz együttes tagjaként, mielőtt most megjelentette első szólólemezét. Bandi a hegyről. Ez persze egyáltalán nem jelenti azt, hogy innentől külön utakat ostromolna, inkább csak arról van szó: összejött pár dal, amely a kispálostól eltérő formát kívánt. Az alábbiakból kiderül, hogy mi fán terem a különbség, hogy miként fogadta a...

  2001 / 49
 • Várhegyi Éva: Ekotrip

  A kifejezéssel a legfrissebb Newsweek cikkírója azoknak a vezetőknek a távozását illette, akik busás jövedelemmel a zsebükben hagyták ott romokban heverő cégeiket. Mint Peter Bonfield, aki másfél millió angol fontot (durván 600 millió magyar forintot) kapott búcsúajándékként, amikor távozott a British Telecom éléről, ahol hat év alatt 30 milliárd font adósságot halmozott fel.

 • Kálmán C. György: Magánvalóság

  - Édesapám - mondom neki ismét, mert édesapám kissé nagyot hall, és mert ezen apró részletmegfigyeléssel és az ismétlés révén ennek az írásnak vastag realista színezetet kívánnék adni, népi árnyalatban. Ezért:

 • Para

  Kovács Imre: A horror vakui

  Nincs Isten - mondta eltűnődve Berci kőműves a 30-as dupla zsalutéglának, aztán enyhe bűntudattal lesütötte szemét, mert Sanyi segédmunkás nem szerette, ha Nietzschét idéz, legutóbb is az erdei fitneszstúdióig kergette egy rozsdás fűrészlappal, amikor azon felvetésére, miszerint ideje lenne beszerezni egy kurva betonkeverőt, Berci azt válaszolta, hogy nem, mert tevékennyé és egyformává teszi az embereket - mindez hosszú távon azonban ellenhatást kelt: a lélek kétségbeesett unalmát, ráadásul nem ösztönöz arra, hogy magasabbra törjünk, jobban csináljuk a dolgokat, művészek legyünk.

 • Ara-Kovács Attila: Egy szintre süllyedve (Román-magyar meccs a státustörvény körül)

  Hogy mi mindenre lehet képes egy kormány, hogy saját polgárait beterelje a remélt paradicsomba, azt jól példázza Bukarest minapi döntése. Mint ismeretes, a román kormány december elsejétől pénzösszeg felmutatásához köti a kiutazást.

 • Majsai Tamás: Az atya, a csemete és a zsinat

  Azsidó-keresztény erkölcsi princípiumok mindennapjainkat strukturáló elemeit meghatározónak tekintő politikai közvélemény jelentős tényként nyugtázhatta, hogy a Magyarországi Református Egyház (MRE) Zsinata a múlt héten megvonta a legitimitást a káinita életfilozófiát evangéliumként hirdető belső kalandoraitól, egy az egyházat a MIÉP segédcsapatává zülleszteni próbáló (a minta a németországi nácikeresztények, az úgynevezett Deutsche Christen) irányzattól.

 • Lex nemulass!

  Az Alkotmánybíróság (Ab) kedden kihirdetett határozata csak részben találta alkotmányellenesnek a polgári törvénykönyv (Ptk.) Lex Répássy néven emlegetett, az Országgyűlés kormánypárti többsége által már elfogadott, ám a köztársasági elnök által előzetes normakontrollra küldött módosítását.

 • Cyber hírek

  Fogamzásgátló tapasz Az amerikai élelmiszer- és gyógyszer-engedélyezési hatóság (FDA) engedélyezte az első, bőrön át felszívódó fogamzásgátló tapasz kereskedelmi forgalmazását. A tapaszt a jövő évtől vásárolhatják meg az amerikai nők, egyhavi adag ára a fogamzásgátló tablettákhoz hasonlóan 40 dollár körül lesz.

 • Kulturális hírek

  MAGYAR INTÉZET NEW YORKBAN Magyar Kulturális Központ kezdte meg működését New Yorkban: a Márton András vezette új intézmény a főkonzulátus épületében található.n EUR"PAI FILMDÍJ Habár Gothár Péter és Babos Tamás révén a legjobb rendező és operatőr kategóriában is az idei Európai Filmdíj jelöltjei között szerepelt a Paszport, a szombati berlini gálaesten másokat szólítottak színpadra.

 • Izraeli merényletek: Csapásirány

  van -, a következő események előzték meg. Egy ismert Hamasz-vezető meggyilkolása (ezt a házára helikopterrel kilőtt rakétával végezte el az izraeli hadsereg), Ariel Saron izraeli miniszterelnök bejelentése, miszerint egy hét erőszakmentességért cserébe hajlandó tárgyalni a palesztin állam létrehozásáról, illetve Saron elutazása Washingtonba, ahol épp ez utóbbiról kellett volna elmélkednie Bush elnökkel.

 • Megyei önkormányzati választások Szlovákiában: Negyedház

  Arra azért jó volt a voksolás, hogy Vladó ismét beköszönjön, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) pedig túlnyerje magát. Elemzők szerint a választók háromnegyedének magatartása tükrözi leginkább a szlovákiai hangulatot.

 • Fejezetek az MFB jelenkori történetéből - I. rész: A bank, amely igazán közel áll

  nem származik - ha mégis megtesszük, elismerést aligha kapunk. Egy állami tulajdonú fejlesztési banknak,

 • Vita a nemzetőrségről: Kell egy csapat

  "Szükség van egy minimális időtartamú kiképzésre, ahol az egészséges fiatalok katonai ismereteket szerezhetnek" - mondta lapunknak Simicskó István. A Fidesz katonapolitikusa, titkosszolgálati politikai államtitkár elképzelései szerint a középiskolából kikerülő fiatalembereknek két-három hónapos nyári alapkiképzésen kellene részt venniük, ha 2005 tájékán létrejönne a nemzetőrség.

 • A kisebbségi törvény módosítása: Kirakati tényező

  Az Országgyűlés emberi jogi bizottsága november 20-án ellenszavazat nélkül úgy döntött, hogy a kisebbségi törvény módosítását és a kisebbségi önkormányzatok választásáról szóló törvényjavalatot az Országgyűlés elé terjeszti.

 • Emlékmű Kádár Jánosnak: A kővendég

  "Egyetértek a Munkáspárt kezdeményezésével, hogy a Magyar Kormány és a Fővárosi Közgyűlés állítson köztéri szobrot Budapesten Kádár János emlékének, megörökítve ezzel emberi, politikusi és államférfiúi nagyságát", ez áll a Szobrot Kádár Jánosnak!

 • George (Meghalt George Harrison, a Beatles szólógitárosa)

  Dezo Hoffman fényképeit nézegetem. Hoffman Dezső, aki az első állandó fotósa volt az együttesnek, fekete-fehér, vaku nélküli, bensőséges felvételek és hivatalos sztárfotók tömegét készítette róluk. Övé a levegőbe ugrálós, kalimpáló karos, emblematikus sziluettfotó (Twist & Shout) és a "székes" sorozat, ahol szürke, gallér nélküli, kerek nyakú egyenruhában pózolnak a fiúk.

 • Goavilág, világpartik: Trance-ba esve

  mi tekinthető nálunk az underground elektronikus zene két legnépszerűbb irányzatának. A kettő közül a goa az, amely nem kizárólag zenei stílus, hanem

 • Asztrobiológia: Galaktikus küldetés

  Aközelmúltban Genfben nemzetközi csillagászversenyt rendeztek, amelynek témája az asztrobiológia volt. A győztes egy magyar diákokból álló csapat lett. "Rögtön a legelején le kell szögeznünk, hogy az asztrobiológia nem csupán a Földön kívüli intelligenciát keresi, hanem a bolygónkon kívüli élet bármilyen megnyilvánulási formáját" - kezdi Simon Tamás, a csoport egyik tanára.

 • Nagyvárosi természetbúvár: Bolha

  Alegtöbb állatról-rovarról elmondható, hogy a formatervezés diadala. A bolha is kifejezetten ergonomikusra sikeredett, testének bizarr arányai szélsőségesen cizellált funkcionalitást szolgálnak. A bolha nem a legjobb példa a rovarok testének szemléltetésére; legfeljebb a feje különül el egy kicsit, a tor és a potroh látszólag egyben van.

 • Könyv: Szállj el, kismadár! (Douglas Rushkoff-Patrick Wells: Ingyen betépni - Drogok nélkül ugyanazt

  Douglas Rushkoff-Patrick Wells: Ingyen betépni - Drogok nélkül ugyanazt!

 • A Mikulás házhoz jön: Van zsákodban mogyoró?

  "Bezzeg, amikor Kuczora bácsi kenderkócból szakállt ragasztott, és felvette apu kifordított, báránybélésű >>Beszkárttők fatalpú filccsizmáját, azok voltak a szép idők, a rossz gyerek krumplit kapott hagymával, a jó pedig Konzum szaloncukrot" - mondogatta anyukám.