• Sajó László: Öt és feles (A futball ábécéje 1.

  B, mint bíró)

  Nem bíró ő, kikéri magának - játékvezető. Sporttárs. Társ a játékban, nélkülözhetetlen, illetve. A Budafokot egyszer tudtuk legyőzni, hála a bírónak, ki nem jött el. Az ellenfél edzője vezette le a meccset, beleegyeztünk, miért ne.

 • Kálmán C. György: Magánvalóság (Törvényeket!)

  E sorok írója immár vagy nyolc évvel ezelőtt bátran kiállt amellett, éppen ezeken a hasábokon, hogy legfőbb ideje beterjeszteni parlamentünk elé az állatkerti törvényt, hogy nemzetünk ezen kincsei, különösen pedig a főváros ékköve, ne válhassanak áldatlan politikai csatározások martalékává, hogy végre szabályozva legyen társadalmi életünk ezen területe is.

 • Tordai Csaba: Grand Canyon márpedig nem létezik

  Amagyar politológusok nagy része a ´98-as választás és az azt követő másfél év közvélemény-kutatási adatai alapján a kétpólusú politikai rendszer megszületéséről beszélt. A nem túl eredeti gondolatok a kisebb pártok beolvadásával, eltűnésével számoltak, összhangban a hivatalos kormánypárti vélekedéssel.

 • Önfarkába harap a nemzeti kígyó

  Az oroszok, hogy egy rég elhunyt klasszikust, Dobozy Imrét idézzünk, már megint a spejzban vannak.

 • Kutyatragédiák

  "Be kéne tiltani a rohadt dögöket, embert esznek, teleszarják az utcát" - egyfelől.

 • Kulturális hírek

  KRITIKUSI DÍJAKEgy héttel a 32. filmszemle kezdete előtt, a tavalyi teljesítmények alapján kiosztották a kritikusok díjait: életműdíjat kapott Jancsó Miklós, különdíjat Szabó István A napfény íze, B.

 • Cyber hírek

  Matáv: régi kedvezmények, új tarifákA Matáv közleménye szerint január 25-től ismét elő lehet fizetni a csúcsidőn kívüli kedvezményes időszakban korlátlan, átalánydíjas telefonálást biztosító Mindenkinek csomagot.

 • A Stadler-dosszié - I. rész: A búsuló juhász

  A Bács-Kiskun Megyei Bíróság tavaly októberben kezdte meg első fokon a Stadler József elleni új eljárását, amelyre a Legfelsőbb Bíróság utasította. A Legfelsőbb Bíróság ezzel annulálta a megyei bíróság 1998 áprilisában hozott első fokú döntését, amelynek értelmében Stadlert – többek között áfa- és adócsalás miatt – kilenc év börtönre, valamint teljes vagyonelkobzásra ítélték.

 • Szilágyi László: Ellenreakció (Belviszály a gödöllői egyetemen)

  ASzent István Egyetem (SZIE) gödöllői kampuszán meg akarják szüntetni az 1992-ben alakult, kari jogosítványokkal rendelkező Környezet- és Tájgazdálkodási Intézetet (KTI), amelyet 2000 szeptemberében még akkreditálásra jelölt az Egyetemi Tanács.

 • A minimálbér-emelés hatásai: A több is lehet kevesebb

  A negyvenezer forintos minimálbér kifizetése 190 ezer főt érint a nyolcszázezer főt foglalkoztató közszférában és félmillió körüli dolgozót a 2,2 milliós versenyszférából. A magánszektorban a kötelező béremelések a tervezett 9,75-12,5 százaléknyi bérfejlesztésekből már önmagukban elvisznek 2,7 százalékot.

 • Németh Miklós és az MSZP: Taccs

  Egy korábbi elnökségi döntés értelmében kéttagú küldöttség látogatta meg két héttel ezelőtt Németh Miklós volt miniszterelnököt. Szili Katalin elnökhelyettes és Jánosi György választmányi elnök, bármennyire is tagadták a szocialisták a fogadóóra előtt megjelent, a majdani találkozó tényét rögzítő lapértesüléseket, végül elment az exkormányfőhöz, s több órán át próbálta integrálni a jelenlegi irányítótestülettel együttműködni képtelennek tűnő Némethet.

 • Az MDF XVI. országos gyűlése: Úri muri

  csak kényszerből tűri el - hangzott el a párt hétvégi, Gödöllőn tartott országos gyűlésén. A szárnyait próbálgató párt vezetése - alapos elemzések után - arra jutott, hogy a sikeres választási szereplés érdekében egyelőre nem akar szárnyalni, csupán visszafogottan, józanul várni, és ha lehet, úri módon viselkedni.

 • Népszámlálás 2001: Add ide az adatod

  Jogaink ott kezdődnek, hogy a biztost már a lakásba sem kell beengednünk; ha például úri kedvünk úgy tartja, akkor szerencsétlen kérdező a rácsos ablak előtt cidrizhet a válaszadás alatt. A biztosnak továbbá előre kell szólnia, mikor jön.

 • Nagyhal Putyin étrendjén: A spanyol dácsa rácsa

  Amoszkvai média egy része nem sokat teketóriázott, és pillanatokon belül megtalálta az összefüggést a két letartóztatás között. E szerint Borogyin amerikai letartóztatása tulajdonképpen Guszinszkij ellencsapása.

 • Indiai földrengés: Többszörös kártétel

  És a rossz lelkiismeretet, hogy miközben mi a világnak mégiscsak abban a fertályában élünk, ahol a jólét, a bőség így-úgy képes szembeszállni a fizikai világ erőivel, az emberiség többsége szerencsétlenebb csillagzatok alá, a természettel szemben is a vakszerencse játékszerének születik.

 • Filmfinanszírozás: Így jönnek

  Szombaton a Fészekben összegyűlt, hogy szakmaként viselkedjen, a filmrendezők közép- és idősödő generációja, elvétve egy-két fiatal, csupa olyan erő, aki évek óta egyéni kijáróként hordja össze a filmrevalót.

 • Filmfinanszírozás: Így jönnek

  Szombaton a Fészekben összegyűlt, hogy szakmaként viselkedjen, a filmrendezők közép- és idősödő generációja, elvétve egy-két fiatal, csupa olyan erő, aki évek óta egyéni kijáróként hordja össze a filmrevalót.

 • Kokó világbajnok: Ökölóda

  Mert kicsi, azért hajrá. Kicsiségéből (is) fakadóan nagyon bukik a sportbeli sikerekre. Ilyenkor, télvíz idején az ilyesmi, valljuk be, ritkaságszámba megy. Hisz bár gyönyörű, nem az a kimondottan alpesi és távolról sem északi.

 • Kutyák, kísérletek és bundák: Prémtörténet

  is tudnának jó élve-boncolós kutya-történeteket mesélni azoknak, akik irtóznak a korai elalvástól. A nagyközönség számára a szeméttárolókban talált nyúzott kutyák esete

 • A munka mint betegség: Hangyabaj

  Amunkamánia - angol kifejezéssel: workalkoholism - tipikusan huszadik századi betegségnek tekinthető, és talán az sem véletlen, hogy először amerikai pszichiáterek írták le "kórként". Ennek ellenére feltételezhető, hogy maga a munkamánia már sokkal korábban létezett, hiszen a polgárosodás időszaka, a korai kapitalizmus - ellentétben a középkori viszonyokkal, amikor az emberek "beleszülettek" egy adott helyzetbe, és ezt megváltoztathatatlannak fogadták el - már az egyén boldogulásával, felemelkedésével kecsegtetett, vagyis a karrier lehetőségével.