• Kálmán C. György: Magánvalóság

  Nálunk például tegnap harangoztak, holnap harangoznak, holnapután az angyalok gyémánthavat hoznak, ha minden igaz.

 • Várhegyi Éva: Ekotrip

  Társadalomkutatóként nem engedhetem meg magamnak, hogy a magyar belpolitika pártszempontjainak vessem alá magam a látott valóság leírásában, vagy hogy utólag cenzúrázzam mondanivalómat - válaszolta Böröcz József szociológus a kérdésre: nem tart-e attól, hogy amit ön vall az EU-val kapcsolatban, az kapóra jöhet a hazai szélsőjobbnak, amely Nyugat-ellenes és xenofób?

 • Eörsi István: OptiPista - Pocsék viccek

 • Barotányi Zoltán: A lúzerek földjén

  Ajövő - hogy Pokorni Zoltán pártvezért idézzem - az emberek lelkében dől el (sőt össze), így hát joggal lehetnénk kíváncsiak arra, vajon mi is lakik a magyar ember lelkében. Miniszterelnökünket is e kérdés foglalkoztathatta a legkitartóbban; nyilvános szereplései és ott elővezetett elmefuttatásai mintha erre utalnának.

 • Antal Dániel: A nagy átdobások évei (A Fidesz és a New Labour)

  Nagy-Britanniában 1997-ben egy gyökeresen új, és a köz ügyeinek intézését szokatlan módon megközelítő politikai szervezet nyerte meg a választásokat. A New Labour, az Új Munkáspárt mintáját azóta több párt is igyekszik követni - Németországban az egykor szintén baloldali Németországi Szociáldemokrata Párt (SPD), nálunk az egykor szintén radikális Fidesz.

 • Dessewffy Tibor: A szó nem száll el

  Lawrence Lessig, az internettel foglalkozó kiváló jogász elgondolkoztató élményéről számol be Kód című könyvében. Lessig az internet jogi szabályozásával foglalkozó egyetemi kurzusai mellé rendszeresen on-line fórumokat is szervez, ahol a beceneveken belépő hallgatók jegyzeteket cserélhetnek, kötetlenül megbeszélhetik a vitás kérdéseket, barátkozhatnak.

 • Enumeráció

  Mádl Ferenc köztársasági elnök a múlt héten kiírta, április 7-ére és április 21-ére. De a dátum igazából nem sokat számít: a Fidesznek azért jó, mert most nagyon mennek, az MSZP-nek meg azért, mert áprilisnál tovább amúgy sem futotta volna a pénzükből.

 • Cyber hírek

  Lomográfia Lomográfiai Követség nyílt Budapesten a Bank Center irodaházban. A képviselet a kultikus szovjet analóg fényképezőgép internetes szektájának hazai fellegvára.

 • Kulturális hírek

  A TOLERANCIA DíJA Az Autonómia Alapítvány idei Tolerancia-díjának nyertesei: egyéni teljesítményéért Rádai Eszter (Magyar Rádió), Szádvári Lídia (Fórum Film) és Varró Szilvia (a Magyar Narancsban megjelent írásaiért, immár a Magyar Hírlap munkatársaként), a kollektívák közül pedig a Beszélő (a Zádori Zsolt szerkesztette roma dossziéért), az Info Rádió (Puporka Lajos kisebbségi és emberi jogi magazinjáért), az RTL Klub (Lázs Sándor és a nemrég elhunyt Hégető Honorka egy-egy Akták-filmjéért) és az M 1 (a Théma-sorozatért járó díjat Vitézy Zsófia vette át).

 • Simicska Lajos az OTP-ben: Benn a farkas

 • Sztrájkkészültség Ferihegyen: Valakinek repülni kell

  Több mint egy hónapig tartó fenyegetőzés után a sztrájk tervezett időpontját is megjelölte a Magyar Légiforgalmi Szolgálatok Szakszervezete (MLSZSZ): amenynyiben 2002. január 2-áig nem jön létre a megegyezés a munkáltatói jogokat gyakorló Légiforgalmi és Repülőtéri Igazgatósággal (LRI), az érdekképviseleti szervezet meghatározatlan időre munkabeszüntetést hirdet.

 • Felmérés a főiskolások előítéletességéről: Átlagos szint

  Akisebbségi ombudsman kérésére indított felmérés, amelyet általa felkért szociológusok végeztek, többek között vizsgálta a kisebbségek kulturális és oktatási jogainak érvényesülését a felsőoktatásban, valamint a pedagógusjelöltek felkészültségét a kisebbségi diákok oktatása terén.

 • A Tilos-ORTT-per: Az igazság hiábavalósága

  Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) március 6-i ülésén döntött a 88,8-as "nonprofit" frekvencia odaítéléséről. A pályázati anyagokra adott pontszámok alapján a Tilos Rádió lett volna a nyertes, jócskán megelőzve három vetélytársat (Rádió ©, Mária, Yes).

 • Minimál- és átlagbér 1997-2002: A magyar csoda

  1997-ben 17 000 forint volt a magyarországi havi bruttó minimálbér, 2002-ben pedig 50 000 forint lesz. Mielőtt elszédülnénk a 294 százalékos emelkedés láttán, merüljünk el a részletekben.

 • Választói stratégiák: Akarok egy jó nagyot

  Amagyar lakosság nem kis része hajlik arra, hogy összekeverje a választások, illetve a totó nevű szerencsejáték esetén javallott stratégiákat. Totózáskor a józan számítás ellenében is megjátssza kedvencét (egy fradista sosem venné a Fradi-MTK-t kettesre), míg az általános választások alkalmával inkább a győztest próbálja eltalálni.

 • Adómegkerülés Magyarországon: A bátrak sportja

  Amíg nem volt annyi cég és egyéni vállalkozó, számlatrükkökre sem volt szükség. Valami persze akkor is volt: például a városházi titkárnők rávették az ismerős butik eladóját, hogy gyűjtsön nekik "számlát", amire azt írták, hogy "munkaköpeny".

 • Erdős Péter két élete

 • Könyv: A lábjegyzet nézőpontjából (Petőcz György: Csak a narancs volt)

  Számtalan nyavalygás, kimondott várakozás, műértői vágyakozás hangzott el az elmúlt tizenévben, hogy akkor ki írja már meg, ki forgatja le a rendszerváltás történetét, és mikor lesz e történelmi eseménysornak esztétikai lenyomata.

 • Könyv: "A tudás fájából vaskarika" (Kemény István: Hideg. Versek (1996-2001)

  Akortárs költészettől leggyakrabban a közérthetőséget szokták számon kérni. Az irodalom és a nép között, mint az közismert, nehezen áthidalható szakadék tátong, melynek egyik partjáról "olvassál, paraszt, mert hülyén fogsz meghalni" jellegű finom indítványok röpködnek a másik partra, amely part pedig csak a bajsza alól ereszt meg válaszul egy-egy szelíd megjegyzést, miszerint ha rejtvény kell neki, akkor megveszi a Fülest, oszt´ jól van.

 • Könyv: Az őrület nosztalgiája (Krasznahorkai László: Este hat; néhány szabad megnyitás)

  Krasznahorkai László könyve természetesen nem kiállításmegnyitók gyűjteménye. Semmiképp sem afféle lelazázott repidumcsik, protokollrizsák kulturáltan semmitmondó kollekciója, melyeket sajna végig kell hallgatni, mielőtt a büféasztal a legnagyobb megkönnyebbülésünkre végre megrohanható.

 • Lemez: Dokumentum és esztétikum (Yehudi Menuhin Bartók-felvételei)

  Még ha tudjuk is, hogy a (szocialista) hazafiság igyekezett Bartók amerikai éveit a lehető legsötétebben látni és láttatni, azt azért korántsem mondhatjuk, hogy Bartók az Egyesült Államokban igazán jól érezte volna magát.

 • Kiköpött Afrika (2001 a világzenében)

  Az év végére a negyvennégy (regisztrált) európai világzenei rádióműsor is összegezte a legtöbbet forgatott korongokat. 951 lemez került számításba, melyből végül egy százötvenes lista kerekedett ki - ha az alábbiakban egy-egy lemez után zárójelbe foglalt sorszámokkal találkozik a kedves olvasó, az erre vonatkozik.

 • Lemez: Látomás és indulat (Don Byron: More Music For Six Musicians)

  Én akkor most kiosztom az év zenésze díjat Don Byronnak. Már régóta figyelem, de nem tud hibázni. Van olyan szakértő, aki szerint 1993-as Mickey Katz-emléklemeze a legjobb klezmeralbum. A Nu Blaxploration a funky és a rap kemény körbejárása, a Bug Music a harmincas évek megidézése, a Music For Six Musicians kiváló kortárs-latin anyag.

 • Könyv: "Mert tör fel az emlék" (Ember Mária: 2000-ben fogunk-e még élni?)

  Semmit nem lehet jóvátenni. A sebek csak mimikriből hegednek be - ezt Déry Tibor írta (fejből idézem, lehet, hogy nem pontos). Ha ez igaz, akkor nincs más esélyünk, mint kibeszélni, elmondani, leírni. És meghallgatni és megérteni.

 • 2001: A Werckmeister harmóniák: Csak egy mozi

  Werckmeister harmóniák kétségtelenül az elmúlt öt-tíz év egyik lemarkánsabb teljesítménye nemcsak honi, de nemzetközi viszonylatban is. Tarr Béla mára megkerülhetetlen alkotó, sőt úgy tűnik, egyre inkább vonzó azok számára is, akik nem legendákra buknak, és nem is elsősorban azért járnak moziba, hogy aztán a látottakról leosszák az észt.

 • Félidő

  Mi leszünk itt, hogy egy szívemnek oly kedves, régesrégi MDF-szlogent idézzek, amelyből annak idején megtudhattam, hogy megint van egy "mi", amelyben már megint nem vagyok benne. De ebben a "mi"-ben benne leszek; olyannyira, hogy leginkább én leszek benne, meg még néhányan, akiknek fontos ez a színház nevű úri huncutság; merthogy a hatalmasoknak sem pró, sem kontra nem fontos, az immáron a napnál világosabb.

 • Étkezési szokásaink: Kolbászból van a körítés

  A szalonna és hasonlók becsülete olyan korból származik, amikor egy másfajta életmód igazolta fogyasztásukat. Mint Kisbán Eszter néprajztudós tanulmányaiból kiderül, a késő középkortól a legújabb korig a szalonna mindig drágább volt valamennyi friss húsnál.

 • Leszokni a dohányzásról: Tüdőráktérítő

  Areggeli ébredés után ideges matatás az éjjeliszekrényen, a cigaretta sehol. Pedig a nikotin éjjel kiürült az agyból, kéne az új adag. Végre előkerül egy szál, a nikotin három másodperc alatt eljut az agyba, a világ újra gyönyörű.

 • Tetoválás és testékszer: Hegen-völgyön

  Az egyik, kézenfekvő módszer, ha a mennyiséget növeljük, azaz minden létező felületre rajzoltatunk, valamint a legvadabb helyekre is fémeket tetetünk. Igényesebb megoldás a minták exkluzivitására helyezni a hangsúlyt, illetve ha teljesen egyedi ékszert tervezünk vagy terveztetünk.

 • Munkavállalás és megjelenés: Szép lehetsz

  azt firtatják, a gazdasági életben a munkavállalói oldalon vajon a szépség

 • Sípályák Magyarországon: Talpuk alatt fütyül a szél

  "Kedvezőtlen természetföldrajzi viszonyok és társadalmi feltételek", így lehetne összefoglalni a határainkon belüli síelés viszonyait. Nemhogy minden kicsi, de korszerűtlen is: kevés a parkolóhely, síbusz alig, gyakran 20 percet kell sorban állni a vécéért meg a felvonóért és az átlag 4-500 méteres csusszanásért.

 • Vadállatok a fedélzeten: Róka fogta kuka

  Legutóbb a soproniak szembesültek a problémával, a rókák igencsak otthonosan mozogtak a város egyes kerületeiben. A Városüzemeltetési Kft. illetékesei talán az egyetlen törvényes megoldást találták azzal, hogy fontolóra veszik, altatólövedékes fegyvert vásárolnak a gyepmesternek, aki némi munkakörbővítés után nekifoghat a probléma megoldásának.

 • Ganxsta Zolee és a hakni: Diszkóvágás az éjszakában

  Hiába pörögnek úgy a Kartell számai, mint mostanában a gázórák, az autópályát elhagyva hangulatosabb lenne Víg Mihály- filmzenéket vagy Joy Divisiont hallgatnunk. A ködlepte, nyálkás út mentén piszkosfehér hófoltok, a falvakban párás ablakú egyenházak, bezárt kocsmák.

 • Az év autói: Kocsi vagyok én

  Az év autója a szokásos "év autója"-választáson a Peugeot 307-es lett, az Alfa 147