• MaNcs 29. évf. 10. sz. (2017. 03. 09.)
  Interjú

  „Az emberek segítség nélkül maradnak”

  Iván Júlia (Amnesty International), Kapronczay Stefánia (TASZ), Pardavi Márta (Magyar Helsinki Bizottság)

  Szervezeteiktől már nem sok mindent tud elvenni a kormány, de megbélyegzésük segítségre szoruló állampolgárokat riaszthat el a jogérvényesítéstől – vélik a célkeresztbe került nem kormányzati szervezetek vezetői. Az is kiderül, bíznak-e az EU ellenőrző szerepében.

  2017 / 10
 • Bretter Zoltán

  A szőke cinkos

  Michael Ignatieff és a liberalizmus másik arca

  Schmidt Mária pillantását először Soros Györgyre, majd Orbán Viktorra vetette, és intellektust megvető bátorsággal kirohant Michael Ignatieff ellen (Lásd: A nyitott társadalom és a liberális forradalom, Látószög blog, 2017.

 • Hegedűs Dániel

  A Schulz-hatás

  Mit jelent az SPD megerősödése Németországnak és Európának?

  2015 nyara óta sokan jövendölték Angela Merkel kormányának és politikai irányvonalának közeli végét. A menekültválság és vele összefüggésben az Alternatíva Németországért (AfD) dinamikus előretörése miatt az a benyomás alakult ki, hogy Németország a jobboldali populizmus európai előretörésének egyik első áldozata lesz a kontinens nyugati felén, nem pedig a nyugati demokráciák egyik utolsó védőbástyája.

 • A szerk.

  Elúszott

  Átadták az új Dagály uszodát, ami nem is a Dagály uszoda, hanem Duna Aréna, remek hír, hisz csodálatos új létesítménnyel gazdagodott fővárosunk eddig sem szegényes palettája! Kicsit zavaró, hogy átadták ugyan, de még nincs kész, mindegy, majd elkészül, és azután is átadják (sőt, addig is), rendszeresen, annyiszor, ahányszor kell, ha kell, délelőtt is, délután is.

 • A szerk.

  Maradsz!

  „Elnökjelöltként a Nemzeti Együttműködés parlamentjében szónokolhatnék a majdani magyar köztársaságról, ami nem lenne egy rossz napja az életemnek” – nyilatkozta lapunknak január elején Majtényi László, akkor még köztársaságielnökjelölt-jelöltként.

 • A szerk.

  Megint a gyávaság

  „Ez döbbenetes. Kiállt a város, kiállt a saját színháza, kiálltak a Nemzet Színészei, kiállt az egész szakma, mert egyszerűen imádják” – mondta Törőcsik Mari. „Olyan indulatok kavarognak bennem, hogy az egyszerűen nem tűrné a nyomdafestéket.

 • Schmidt Mária tovább titkolózik a Kertész Imre Intézetről

  Az eljárás része

  Ugyan decemberben bejelentették a megalapítását, még most sem működik a Kertész Imre Intézet, ráadásul Schmidt Mária nem adja ki azt a szerződést, ami alapján az állami intézet gondozhatja a Kertész-hagyatékot.

 • Fidesz-military

  Védd magad!

  Egyre jobban szereti a katonásdit a kormány: 197 lőteret, húsz­ezer tartalékos katonát, s belőlük minden járásban területvédelmi egységeket szeretne látni, hogy a lakosság „szükség esetén jól motivált és nagy ellenálló képességű ellenfélként” léphessen fel.

 • Térfoglalás a Várban – II.

  Az udvaroncok bevonulása

  Egyre jobban aggódik a Vár hagyományosan jobboldali lakossága Orbánék ottani terjeszkedésétől. Az átalakulás legnagyobb nyertesei az Orbán vagy a Matolcsy családhoz közeli vállalkozók.

 • Talpig feketében – Macedónia a szakadék szélén

  A jobbos államelnök nem engedi a szocdemek és az albán pártok koalícióját kormányt alakítani. A macedón nacionalisták nyugati beavatkozástól tartanak, minden bokorban Soros Györgyöt látják és nagy sebességgel közelednek Putyin felé.

 • tévéSmaci

  Erdő hátán denevér

 • Tévésorozat

  Eszméletlen

 • Rádió

  Világnézet

  Nemzetközi lapszemle a Karc FM-en

  Valószínűleg nagyon kevesen vannak, akik úgy hallgatják a Világképet, hogy ne tudnák már jó előre, mit fognak kapni, s ne éppen ezért választanák ezt a műsort a kínálatból. Az is, akit felháborít, és az is, akit felvillanyoz, már úgy ül le a készülék elé, hogy pontosan tudja, mi vár rá.

 • Tánc

  Fogd meg a táncost!

  Hodworks: Szólók

  Érzékenységüket perverzitásnak, üdítően friss szemléletüket pimasz provokációnak, az improvizációikból kimentett, különleges nyelvezetüket kódolhatatlan káosznak is magyarázták már. Ismerős tendenciák, hiszen minden kornak és műfajnak megvan a maga radikálisan újat akaró csapata.

 • Színház

  Semmi biztos

  Jérôme Bel színháza

  Mahatma Gandhi úgy vélte, hogy az egyszerűség teszi a dolgokat univerzálissá. A 90-es évek közepén indult francia koreográfus, Jérôme Bel alkotásainak fontos jellemzője az egyszerűség és az univerzalitás, miközben sokszor lokális és konkrét dolgok vannak a színpadon.

 • Színházi archívumok

  A felejtés ellen

  A könyv, a kép, a film fennmarad magától, ha nem is örökké, de néhány évszázadig könnyedén. A színház viszont tünékeny, az emlékezet működtetéséhez komoly erőfeszítésekre van szükség. Felmértük az offline és az online gyűjtemények lehetőségeit.

 • Könyv

  Önismeret kezdőknek

  Győri Bori–Szamarasz Vera Zoé: Nézd, ez én vagyok!

  Hiába a sztárfocisták és csillámpónik, a hagyományos „kösd össze, rendezd sorba, színezd ki!” típusú foglalkoztató füzetek hamar a fiók mélyén találják magukat. Nem csoda, hisz az ilyen foglalkoztató de facto gyerekkínzás, ami nem jelenti, hogy ne próbálkoznánk vele néhanap viselkedés­szabályozási céllal.

 • chili&vanília

  Zöld, finom, főzelék

 • Valóban több a kakaó az osztrák csokiban?

  Ők egész fazékkal esznek

  A kormányzati ellenséggyár vádjai szerint szemetet etetnek velünk a multik. Nos, a lehetőségeinkhez mérten tényleg rossz élelmiszereket fogyasztunk, de erről nem a multik tehetnek.

 • Fa Nándor megpróbáltatásai a Vendée Globe-on

  A vitorlázás Mount Everestje

  Az utolsó versenyző még e napokban is úton van, őt március 10-re várják Les Sables-d’Olonne kikötőjébe. Fa Nándor február 8-án nyolcadikként ért célba. Milyen taktikával versenyzett? Milyen hatvan év felett hónapokig egyedül hánykolódni az óceánon?

 • Az orosz titkosszolgálatok örök mintája, az Ohrana

  Terror és ellenterror

  Az addig közel tucatnyi merényletkísérletet túlélő, s a kortársak által ezért „halhatatlannak” becézett II. Sándor orosz cár 1881. március 1-jén merénylet áldozata lett. Az uralkodót az 1879-ben a monarchiának hadat üzenő, s ellene szabályos földalatti háborút folytató első „modern” terrorszervezet, a Narodnaja volja, a Népakarat aktivistái a hintójára dobott bombával ölték meg – s ezzel sok szempontból új időszámítás is kezdődött a birodalom történetében.

 • A jövő kisiklott - Elfogynak a szakemberek a vasútnál

  A MÁV már most ezerfős létszámhiánnyal küzd, 2019-ig pedig 4000 ember vonul nyugdíjba. A folyamatos elvándorlás mellett komoly gond a fiatal munkaerő megnyerése. A vasúttársaság és a szakszervezetek ezért hároméves bérfejlesztési megállapodást tettek le a kormány elé, de alighanem ennél többre van szükség.

 • Keserű stadionbővítés Kozármislenyben

  „Ki lettünk innen tagadva”

  Közel félmilliárd forintért csinosították ki a baranyai kisváros stadionját, ám az MLSZ-szabvány miatt a pályát ki kellett szélesíteni, ami számos gondot okozott a közelben lakóknak. Aki viszont panaszkodni mer, az a település „hírnevét csorbítja”, s nincs helye a közösségben.