• MaNcs 29. évf. 2. sz. (2017. 01. 12.)
  Interjú

  „Az egyetlen Magyarország”

  Majtényi László a köztársaságielnök-jelölti kampány értelméről

  „Kritikusa vagyok ennek a rendszernek, nem reformálni akarom, hanem meghaladni” – mondja Majtényi László, akit a civil kezdeményezők után egyre több párt is támogat Áder János kihívójaként.

  2017 / 2
 • Zárt rendszer - A NER típusterméke: a Simonka-univerzum

  Irányított Facebook-kommentelők, rokonok az érdekkörbe tartozó cégekben és alapítványban. Az utóbbi több mint 3 milliárd forint uniós támogatást kaszált 2015-ben, és az alapítványtól aztán jócskán kaptak megbízást a Simonka-univerzum cégei.

 • Lassú elsötétítés – Kik nyírták ki a vidéki napilapokat?

  Összesen 12 megyei napilap került októberben Mészáros Lőrinc közelébe. Szerkesztők és újságírók mondják el, milyen volt belülről a kormánypárti térfoglalás, és milyen okok vezettek addig, hogy a megyei sajtó mára nem a helyi hatalom kontrollja, hanem a barátja lett.

 • Felcsuti Péter

  A lassuló jövő

  Ment-e előrébb a bankszektor és a kapitalizmus a 2008-as válság óta?

  Az olaszországi népszavazás előtt és után elterjedt aggodalmak szerint az olasz bankszektor helyzetének rendezetlensége egy újabb európai bankválság kiindulópontja lehet. Aki ezen kezd gondolkodni, inkább előbb, mint utóbb óhatatlanul beleütközik a kérdésbe: vajon a világ bankjai mennyire újultak meg, változtak meg a 2008-as válság óta eltelt időszakban?

 • Ungváry Rudolf

  Az önbecsapás újabb állomása

  Lehet-e a Jobbikkal szövetkezni?

  Néhányan nemrég bedobták a köztudatba, hogy a baloldalnak az Orbán-rendszer megdöntése érdekében össze kellene fognia a Jobbikkal. A Jobbik ezt úgy vágta vissza fél kézzel, hogy még jól be is tartott a „baloldalnak”, mondván: mivel tudják, hogy vesztesek, ezzel csupán a parlamenti férőhelyeiket próbálják biztosítani.

 • Köves Slomó

  Hirtelen felindulásból…

  Válasz a Narancs szerkesztőségi cikkére Vona Gáborról és a Jobbikról

  Az őszinteség kérdése Vona Gábor esetében irreleváns. És ez az, amit a Magyar Narancs múlt heti szerkesztőségi cikke félreért. (Lásd: A rabbi kedden válaszolt, Magyar Narancs, 2017. január 5.) Az őszinteség belügy, az intim szféra része.

 • Gegesy Ferenc

  Csalódás és kálvária

  A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) egy éve

  Az eszme diadala a józan ész fölött – szólt hajdan az ítélet a szocializmusról. A történelem, úgy látszik, ismétli önmagát, erre újabb példa a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) egyéves pályafutása.

 • Mélyi József

  Pálya a magasban

  Kegyelmes aranyasszony

  Az elmúlt évtizedben számos genderelméleti tanulmány jelent meg a két világháború közötti sportújságírói jelzőhasználatról, az olimpiákra is bebocsáttatást nyert izmos modern nők és a nőiesség képi megjelenítéséről, a vizsla férfitekintetek által szépnek, illetve csúnyának tartott sikeres sportolónőkről szóló olimpiai összefoglalók terjedelmi eltérései­ről.

 • A szerk.

  Fagyban

  Az 1956-os forradalom egyik emblematikus mondata úgy hangzik, hogy „Forradalmunk tisztasága megengedi, hogy így gyűjtsünk mártírjaink családtagjainak”. Fénykép is van róla, a falragasz alatt nyitott bőrönd az utcán, rengeteg papírpénzzel.

 • A szerk.: Harc a külföldi ügynökök ellen

  Amikor Orbán arról beszél, hogy az igazi politikai ellenfelei az elkövetkezőkben nem a politikai ellenzék pártjai lesznek, hanem a civil szervezetek – az ő és a csicskái megfogalmazásában: az „álcivilek” –, akkor arra is gondol, hogy a jelen politikai ellenzék pártjait részben (nagy részben) úgyis pacifikálja.

 • Mérlegen Barack Obama belpolitikája

  Törékeny örökség

  2008-ban úgy tekintettek rá, mint a régen várt változás küldöttére, aki csökkenti a munkanélküliséget, enyhíti a vagyoni egyenlőtlenségeket, harmóniát teremt az etnikai csoportok között, s még a két nagy párt tagságát is kibékíti.

 • Reklámidő-értékesítéssel az RTL Klub ellen

  Gazdaságon kívüli kényszer

  A több tucat tévécsatorna reklámidejét értékesítő kereskedőház, az Atmedia megszerzésével elkezdték bekerítő hadműveletüket a Fidesz médiavállalkozói az RTL ellen.

 • Színház

  Házassági leckék középhaladóknak

 • Színház

  Ivan Viripajev: Oxigén

 • Színház

  Túl a ráción

  Wajdi Mouawad: Futótűz

  Ami nem érthető a ráció, a földi törvények, az evilág szintjén, arra ott vannak a metaforák, a költészet. De ha valami fájóan hiányzik a magyar színházkultúrából, hát az épp a költészet; a magyar színpad a realizmus fogságában alkot, gyakran inkább vergődik, ismert mintákat ismétel.

 • Film

  A pótolhatatlan Werner doktor

 • Film

  A fegyvertelen katona

 • Film

  A Nagy Fal

 • Torrentmozi

  A homok urai

  Jörg Steineck: Lo Sound Desert

  „Szerintem a sivatagból kell származnod ahhoz, hogy ezt a zenét játszd” – nyilatkozott nekünk bő 3 éve Josh Homme, a Queens Of The Stone Age vezére a 90-es évek elején Kaliforniában kifejlődött, desert vagy stoner rock néven ismertté vált stílusirányzatról.

 • „A happy end nem az ő világuk” - Michaël Dudok de Wit animációs rendező

  Rövidfilmjéért Oscart nyert, de az igazi elismerés csak ezután következett: Japán legmenőbb stúdiója hívta dolgozni – így született A vörös teknős, mely a dicsőséges cannes-i szereplése után immár nálunk is látható.

 • Dokumentumfilm

  „Többet kell szívni”

  Az Ajándék

  Közösségi dokumentumfilmet készítettek az Erzsébet-utalvánnyal megajándékozott nyugdíjasokról a hasonló módszerrel készült BÚÉK alkotói (Halász Júlia, Horváth-Szabó Ágnes, Kálmán Mátyás, Kellényi Kata, Muhi András Pires).

 • tévéSmaci

  Kutyamotó szán visszatér

 • Tévé

  Mégis, kinek az élete?

  Kép-regény

  „Az a baj az ilyen emlékekkel, hogy az ember már nem arra emlékszik, ami történt, hanem arra, hogy is mesélte ezt el húsz évvel ezelőtt…” – életútinterjújában a néhai Réz Pál fogalmazta meg ily egyszerűen és bölcsen a visszaemlékezés műfajának jószerint megkerülhetetlen buktatóját, ami persze egyáltalán nem jelenti azt, hogy mindenkiből törvényszerűen Dózsa László válik, amint a saját életének elmesélésébe fog.

 • Rádió

  Amiben élünk

  Reggeli Show a Rádió 1-en

  Aki szerint van annál fontosabb kérdés a magyar rádiózásban, hogy Sebestyén Balázs hol folytatja reggeli szájtornagyakorlatait, az valószínűleg nem tekert át sehová a Bartókról az elmúlt tizenöt évben.

 • Kiállítás

  Szakadatlan véglegesség – a labirintus

  Árny a kövön – Ország Lili művészete

  Ország Lili már a hatvanas-hetvenes évek fordulóján a magyar festészet egyik jelképes alakjává magasztosult: a bánat, a magány hercegnője, akinek arca éppúgy, mint művészete, szinte éteri, túlvilági aranyfényt kapott; misztifikálva lett: írók, költők, zenészek – s persze néhány pályatársa – a festőnő figurinájává monumentalizálták.

 • Campi Flegrei: Nápoly éledező szupervulkánja

  Lángoló mezők

  A vulkáni tevékenység élénküléséről számolnak be a kutatók Európa egy olyan sűrűn lakott zónájában, ahol korábban katasztrofális kitörések zajlottak.

 • „Mint a hegyezett ceruza”

  Minya Viktória parfümőr

  Közgazdásznak tanult, pedig gyerekkorától az illatok érdekelték. Ma Párizsban él, saját cége van, és a világ minden tájáról érdeklődnek munkái iránt.