• MaNcs 29. évf. 21. sz. (2017. 05. 25.)
  Állami nagyberuházások beszállítói az Orbán-cégek

  A papa fedett üzletei

  Hatalmas állami beruházások beszállítói a miniszterelnök családjához köthető vállalkozások. Több olyan építkezést azonosítottunk, ahová Orbán Győzőék bányájából viszik a követ vagy a betonelemeket. Gánt közelében nemrég új bányát nyitottak, Hahóton pedig lassan versenytársak nélkül termelheti ki az értékes tőzeget az Orbán-érdekeltség.

  2017 / 21
 • Cseresnyési László

  Értekezés a bölcsekről, a daimónokról és a heringekről

  Kezeljük helyesen a disszonanciáinkat!

  Történt egyszer, azaz 1873-ban, hogy egy Nietz­sche nevű, 29 éves bázeli professzor észrevette, hogy bölcs elődei már minden lényegtelen dolgot, hülyeséget és közhelyet leírtak a hazugságról, így számára csak a lényeges és izgalmas kérdések boncolgatása maradt.

 • Sajó László: Öt és feles

  S, mint sportorvosi (A futball ábécéje)

  A sportorvosi (engedély) az (I, mint) igazolás (hivatalosan: Versenyigazolvány) elengedhetetlen része. Nélküle nem léphet pályára halandó. Meghalni is csak sportorvosival lehet, a pályán (kispadon).

 • Várhegyi Éva: Ekotrip

  Cinkelt lottó

  Május közepén kezdhette meg a toborzást az első „lakáslottót” működtető Central NOK Szervező Zrt., amelynek a korábban fogyasztói csoportokat szervező Poligrupo Hungária Zrt.-n keresztül a Carion Holding a tulajdonosa.

 • A szerk.

  Büntetünk

  Volt az a vicc Kádár alatt, hogy az egyszeri ember felfesti a palánkra, hogy Kádár hülye. Meg akarják büntetni a himpellért, de nem nagyon megy, a Magyar Népköztársaságban ugyanis szólás- és véleményszabadság van, a törvény pedig nem ismer olyat, hogy felségsértés, de végül aztán csak sikerül ráhúzni a vizes lepedőt: államtitoksértés miatt.

 • A szerk.

  Méregexport

  Emlékeznek-e arra, hogy minő prófétai szókat süvöltött március végén Máltán, az Európai Néppárt kongresszusán európai néppárti társai fülébe a mi európai néppárti miniszterelnökünk? „Macedónia Gruevszki pártja nélkül nem lesz stabil.

 • Trump, az oroszok és az FBI-igazgató kirúgása

  Nem zörög tovább

  Május 9-én délután James Comey FBI-igazgató éppen előadást tartott a „cég” ügynökeinek Los Angelesben, amikor felpillantott az előadóteremben lévő televízióra, és a Breaking News felirat alatt azt látta, hogy Donald Trump elnök azonnali hatállyal felmentette őt a pozíciójából.

 • Pártot alapít a legszélsőjobb

  Nekik puha a Jobbik

  Neonácik és újnyilasok tűnnek fel egy vállaltan szélsőjobboldali új politikai alakulat körül. Ha az összefogás tényleg megvalósul, az fájni fog Vonáéknak.

 • Bevetik az EU „nukleáris fegyverét” Orbánék ellen

  Feszültebb pávatánc

  Hiába veszi semmibe a jogállamiságot és az unió alapértékeit a kormány, Brüsszelből elsősorban politikai és nem jogi értelemben tudnak nyomást gyakorolni Orbán Viktorra.

 • Interjú

  „Reakciót várunk a kormánytól”

  Lehotai Orsolya (Oktatási Szabadságot), Mekler Zsuzsa és Bernáth László (Nem maradunk csendben!) a tüntetések értelméről és jelentőségéről

  Fiatalok, függetlenek és kitartóak. Az elmúlt két hónapban rendszeresen szerveztek többezres, esetenként tízezres tüntetéseket. Az általános állampolgári aktivitást hangsúlyozzák, a pártokat pedig messze elkerülik.

 • Könyv

  Al Berto: Tűzvészkert

 • Irodalmi élüzem - Orbán János Dénes párhuzamos intézményrendszere

  A lapunk birtokába került hivatalos terv szerint az idén 700 millióval gazdálkodó KMTG az íróiskolája mellett díjakat és ösztöndíjakat oszt, könyvkiadót, művészeti portált, irodalmi magazint és digitális könyvtárat alapít, de lesz fesztiválja, vándorcirkusza és zenei tehetségkutatója is.

 • Könyv

  Gyermek Voltaire-ek

  Csunderlik Péter: Radikálisok, szabadgondolkodók, ateisták – A Galilei Kör története (1908–1919)

  A progresszió vagy a destrukció élcsapata, a tüdővésznek, netán a „vörös pestisnek” vagy inkább a „Láznak ifju serege”; igazából mi is volt a máig gyakran emlegetett Galilei Kör?

 • Tévésorozat

  Holnap tali!

 • tévéSmaci

  Öcsém, vascsiga

 • Rádió

  Evolúció Csucsától Nagyszalontáig

  Irodalomóra a Karc FM-en

  Még mondja valaki, hogy a kortárs belterj – olykor – nem szórakoztató! Mindenféle alá- és fölé­rendeléseivel, -kérdezéseivel és -nyalásaival kifejezetten megmozgatja a rekeszizmokat, mellékesen pedig még a fanyalgók dolgát is megkönnyíti: azonnal saját karikatúrájaként lép színre, s innentől fogva nincs is más teendő, csak meg kell említeni.

 • Színház

  A védőbeszéd

 • Színház

  Senki anyanyelve

  Schilling Árpád–Láng Annamária: Exit

  „Én most emigrációba vonultam, nem rendezek Magyarországon” – mondja Schilling Árpád az interjúban, amit a temesvári TESZT fesztivál remek műsorfüzetében olvashatunk. Mint aki kivonul, de mint aki úgy érzi, el is küldik; félig önszántából tehát, félig kényszerből lép ki.

 • Interjú

  „Valamit helyre tett bennem”

  Nagy Dániel Viktor színész

  Az Orlai Produkció előadásai­ban tűnt fel néhány éve, humoros és karakteres kisebb szerepekben. Most monodrámát visz a vállán egy homoszexuális fiú önmagával való szembenézéséről, míg a Brazilokban a roma csapat kapitányát alakítja.

 • Film

  Arthur király – A kard legendája

 • Film

  Tojások a Valhallában

  Ridley Scott: Alien: Covenant

  Az Alien-filmekkel voltaképpen az a gond, hogy már a cím ismeretében is tudja az ember, mire számítson: űrhajó halad az univerzum sötét mélyén, eredeti céljától eltérítve megállíthatatlanul a végzete felé, ahol ismerős rettenet várja.

 • BALATON MELLÉKLET rés a présen

  „Kapott tőlem egy pótszéket”

  Nagy Viktor, a Kultkikötő igazgatója

 • „Egy nádas felér egy világegyetemmel” – Magyari Máté ökológiai szakreferens a Kis-Balatonról

  A Kis-Balaton rehabilitációja, amelynek második fázisa két éve zárult le, nem volt mindig sikertörténet, de mára a kitűzött célokat jórészt sikerült elérni, a tájegység ökológiai állapota sokat javult – állítja a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNPI) munkatársa, a régió élővilágának avatott kutatója.

 • BALATON MELLÉKLET - Strandkörkép szezon előtt

  „Egyszer mindenki bejön”

  Bejártuk a Balaton déli partját, hogy megnézzük, milyen gondok és remények bújnak meg a sekély vizű partszakaszok, a fizetős és szabadstrandok, a rántott hekkek és lángosok mögött.

 • BALATON MELLÉKLET - Fürdőélet a reformkori Balatonfüreden

  Savanyúvíz és édes élet

  Informális politikai tanácskozások és színházalapítás, kártyabotrányok és farba rúgások – az események korántsem csak a gyógyulás és a pihenés körül forogtak.

 • Belenéztünk a depresszióba zuhant sas szemébe és megértettük Hitchcockot

  Tojóra várva – Madarászás Fenékpusztán

  Az ország leghatékonyabb madárgyűrűző állomásán és madárrekreációs központjában próbáltuk megfejteni a fülemülesitkék, cserregő nádiposzáták és zsezsék titkát, de belenéztünk a depresszióba zuhant sas szemébe, és megértettük Hitchcockot is.

 • Versengő hipotézisek az öregedésről

  Százon túliak társasága

  Csak kevesen érik meg a száz év feletti életkort, de hogy mi a titkuk, arra a tudomány még adós a válasszal.

 • „Ferenc pápa kedves fickónak tűnik” - Richard Dawkins tudós, író

  Skype-on sikerült kapcsolatba lépnünk a világhírű brit etológussal, evolúcióbiológussal, oxfordi professzorral, harcos ateistával, „Darwin rottweilerével”, Az önző gén és az Isteni téveszme szerzőjével. Beszélgetésünket, melynek során a balos tudósoktól a Biblia-övezetig, Ferenc pápától Douglas Adamsig, a Brexittől David Attenborough-ig sok-sok földi dologról szó esett, egy vakmerő róka többszöri felbukkanása tette még izgalmasabbá.