• MaNcs 29. évf. 27. sz. (2017. 07. 06.)

  „A csendőrpofon hungarikum” - interjú Fischer Ádámmal

  A Kossuth-díjas művész gyakran megszólal a legégetőbb politikai kérdésekben. Legutóbb Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető migránsbizniszezése ellen vonult a barikádokra. Kósa korrupcióval vádolta a Helsinki Bizottságot – Fischer pedig, aki 1999 óta tagja a Helsinki Bizottságnak, személyes sértésnek vette a vádat.

  2017 / 27
 • Misetics Bálint–Udvarhelyi Éva Tessza

  Élet az út szélén

  A súlyosbodó lakhatási válságról

  Azok az emberek, akiknek esélyük sincs rá, hogy egy átmeneti szállóról legalább saját albérletbe költözzenek, hiába dolgoznak, vagy – ha már idősek – dolgoztak korábban évtizedekig. Azok a gyermekes családok, akiket kilakoltatás fenyeget, de nem fordulnak segítségért a családsegítőhöz, mert a kilakoltatásnál is jobban félnek attól, hogy elveszik tőlük a gyerekeiket.

 • Sajó László: Öt és feles

  Apám cipője

  A következő megtisztelő felkérést kaptam a Petőfi Irodalmi Múzeumtól (jelesül Wirth Imre barátomtól): „A Móricz csizmája kiállításhoz kapcsolódva lenne egy pop-up kiállítás, ahol kortárs írók egy szívüknek kedves (vagy éppen emlékezetesen borzasztó) tárgyukat állítják ki, és ehhez írnak egy szöveget, amit a Múzeumok Éjszakáján (a PIM-ben) felolvasnak.

 • A szerk.

  De hát meztelen!

  Budakalász és Békásmegyer között a régi úton, a két helységnévjelző tábla között lehet úgy 100 méter a távolság, de legyen 160.

 • A szerk.

  A képzelet szárnyán

  Képzeljük el, hogy egy európai parlamenti demokráciában pár hónappal az általános választások előtt a koalíciós kormány hivatalban lévő miniszterelnöke nyerésre áll.

 • A szerk.

  Az ajtók záródnak

  Az új francia elnök, Macron Öcsi a cirka két hete tartott uniós csúcson egy külön elbeszélgetésen kicsit meghúzkodta a visegrádi négyek pajeszát.

 • Szaúd-Arábia Katar ellen

  A renitens törpe

  Új szakaszába lépett a Perzsa-öbölben évek óta zajló középhatalmi játszma. Szaúd-Arábia összehangolt politikai támadást indított a térség egyik kis országa – elvben szövetségese – ellen. Katar nem először kerül a sivatagi királyság vezetésének célkeresztjébe.

 • Vesztegetés a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságon

  Elhallgatták volna

  Üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadása bűntettével gyanúsítják a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság volt alezredesét. Ő szabadlábon védekezik, míg pár hete sokkal kisebb súlyú bűncselekmény gyanúja miatt a röszkei határrendészeket előzetes letartóztatásba vették.

 • Uniós pénzek kormánypárti településeknek

  Pofára, puszira

  A megyei településfejlesztési források szétosztásánál a fideszes vezetésű megyei önkormányzatok a látszatra sem adnak, a lényeg, hogy jól kitömjék a kormánypárti településeket.

 • Turbulenciák az úszószövetségben

  Kapálózik, veri a habot, elmerül

  Már csak napok vannak hátra a nagy csinnadrattával felvezetett hazai rendezésű vizes vb-ig, de az úszószövetségben még mindig áll a régi bál. Gyárfás elzavarása nem hozott sem megnyugvást, sem szervezeti sikereket.

 • Interjú

  „Nagyjából 1 millió euró”

  Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke az állítólagos Orbán-dokumentumokról

  A volt miniszterelnök hónapok óta titkos dokumentumok nyilvánosságra hozatalát ígéri Orbán vagyonosodásának árnyékos részleteiről. Ám ha a vádakat végül nem tudja alátámasztani, akkor nemcsak magát hozza nehéz helyzetbe, de Orbánnak is menlevelet ad.

 • Film

  Romazuri

 • Film

  Mérgezett egér

 • Film

  Nyomd, bébi, nyomd

 • Interjú

  „A mai nagyok jóval kisebbek”

  Krzysztof Zanussi filmrendező

  A lengyel film meghatározó korszakának utolsó mohikánja magyar koprodukcióban forgatja legújabb művét. A Faust-legenda Éter című újragondolása egy ukrán orvosról szól, aki az 1910-es évek Monarchiájában a tudomány eszközével akar hatalmat gyakorolni az emberek felett.

 • tévéSmaci

  Lógarázs

 • Tévé

  Égnek a kalóriák

  TV-torna Norbival és Rékával

  „Egy, kettő, három, négy, mély lélegzetet végy, rajta, pajtás, ter­pesz­állás, törzsfordítás, térdhajlítás, helyben jársz és karlendítés”

 • Színház

  Kulcsuk van hozzá

  Peer Gynt

  Nagyon régen volt utoljára ilyen élményem, 2004-ben, amikor a budapesti Sziklakórházban a Krétakör bemutatta a remek Térey-darabot, a Nibelung-lakóparkot.

 • Documenta14, Kassel

  Történetek katedrálisa

  Közönségcsalogató – mondhatnánk a kasseli Fridericianum előtti téren álló, hatalmas Parthenon-modellre, amelynek acélvázát sokezernyi könyv, konkrét könyvtest borítja. Látványos, bravúros és egy kortárs művészeti kiállításon, ahol kéttucatnyi helyszínen százhatvan művész munkái láthatók, mindig kell olyan „közönségmunka”, amit le lehet fotózni.

 • Budaörs, a nemzetközi légikikötő

  Tiszavirág airport

  Nyolcvan éve avatták fel a Budaörsi repülőteret. A nemzetközi légi forgalom hazai központjának, Budapest reprezentatív kapujának szánták.

 • Fedél nélkül az osztrák fővárosban

  Ponyva mögött

  Egyre több a magyar hajléktalan Bécsben. Bálint és Róbert a császárvárosi menhelyek közt élik az életü­ket. Hogyan jutottak ide, és milyen kilátásaik vannak? Erről kérdeztük őket Bécsben és Budapesten.

 • Tesztek és mérések a munkaerőpiacon

  Az ész a fontos?

  Az állásinterjúkon ma már nem elég a jó iskola és a megfelelő tapasztalat: egyre több és többféle tesztet kell kitölteni. Az intelligencia most a sláger, de ha tényleg jönnek a robotok és elveszik a munkánkat, egészen más képességekre lesz szükségünk ahhoz, hogy ne maradjunk állás nélkül.

 • Kik ellenzik a mesterséges megtermékenyítést?

  Az életvédők támadása

  Miközben a kormány az egyik kezével szélesíti a lombikprogram elérhetőségét, a másikkal lelkesen támogatja az in vitro megtermékenyítést az abortusszal egyenértékűnek tartó „életvédő” csoportokat. A párbeszédet tabuk, hiedelmek és könnyen meghozott morális ítéletek nehezítik.