• A Mecsek legalja - Pécs újra válságban

  Gyámság alá került Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere, aki fölé, fittyet hányva az önkormányzatiság elvének, egy, a város országgyűlési képviselői által vezetett testületet helyeztek. A néhány év alatt tízmilliárdos nagyságrendű adósságot felhalmozó városra fájdalmas válságmenedzselés vár.

 • Haskó László

  Hagyjuk a részleteket!

  Mire jó a szocialista egészségügyi rendszer egy kapitalista országban?

  Nem kell már sok idő ahhoz, hogy a magyarországi egészségügyről mondandó minden rossz igaz legyen. A tehetségtelen és gátlástalan nemzeti lumpenközépszer populizmusának 2006 óta tartó uralma már (e területre is) betöltötte tudása javát, de ne gondoljuk, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszerének nincsenek tartalékai.

 • Vekerdy Tamás

  Szabad pályát!

  A közoktatás szükségleteiről

  Egy kedves barátom azt kérdezte, el tudnám-e mondani, hogy szerintem mi lenne ma a legsürgetőbb, legfontosabb a közoktatás számára. Egyelőre ennyi jutott eszembe:

 • Techet Péter: Svarcgelb

  Az olasz egységre nem csak Triesztben szokás dühösnek lenni. Azon a Délen, amelyet az északi polgárság állandó nyűgként és teherként él meg, szintén sok kritikusa akad az egységes Olaszországnak. Az északolasz Beppe Grillo komikus 5 Csillag Mozgalma ezért a baloldali és jobboldali populizmus mellé a déli tartományokban a bourbonista, antigaribaldista populizmust is felvette a programjába.

 • A szerk.

  Pénzt csak stikában

  Az adózás rendjéről szóló, július végén megjelent törvénytervezet egyetlen mondata végleg megismerhetetlenné változtatná azt az információt, hogy a társasági adó terhére mekkora támogatás jut egyebek mellett a látványsportokra, különösen a focira, s azon belül, mondjuk, Felcsútra.

 • A szerk.

  A kötcsei Casanova

  Havasi Bertalan miniszterelnöki sajtófelelős a kötcsei piknikezés után eljuttatott egy közleményt az MTI-nek arról, hogy miről beszélt Orbán Viktor a hívei előtt. E közlemény egyik részében azzal foglalkozott, hogy Orbán Viktor mit mondott Emmanuel Macron francia elnök Le Point-ben „kifejtett gondolatairól”.

 • Interjú

  „De hát a németek fogyasztanak!”

  Uwe Jean Heuser közgazdász, újságíró

  „A németek rosszak, nagyon rosszak” – mondta nemrégiben Donald Trump, a véleményét pedig több közgazdász is osztja. Pár hete még az Economist is címlapsztorit szentelt annak, hogy a németek túl sokat exportálnak, amivel ártanak Európának – és hosszabb távon önmaguknak is.

 • A Debreceni Egyetem megszállása

  Mocskos alkuk

  Putyin egyetemi díszpolgári címe egyenes következménye annak a folyamatnak, ami Debrecenben Kósa Lajos polgármesterségével megindult, és elérte a helyi egyetemet is.

 • Interjú

  „A formális vallásosság nem téveszthet meg”

  Beer Miklós katolikus püspök menekültekről, cölibátusról, korrupcióról és a nők szerepéről

  Vállalni kell a meggyőződésünket, mondja a Váci Egyházmegye vezetője, akit emiatt számos támadás ér elsősorban a kormányoldalról. A menekültek melletti kiállása éppúgy keresztény hitéből következik, mint a lombikbébiprogram elvetése, vagy a nők társadalmi szerepvállalásáról vallott fölfogása is.

 • Interjú

  „Az illiberális demokrácia közjogi szemfényvesztés”

  Pap András László alkotmányjogász a NER ellentmondásairól

  Az új populizmus ellenszere a kötelező szavazás lehetne.

 • film

  Death Note

 • film

  Barry Seal: A beszállító

 • Kutyaének

  Aki Kaurismäki útja A remény másik oldalára

  Hogy mitől auteur az auteur, a Cahiers du cinéma fenegyerekei elég szigorúan meghatározták már az ötvenes években (ti. a szerzőként aposztrofált rendező minden munkájában a személyes víziója rajzolódik ki a rá jellemző kifejezőeszközökkel, kézben tartja a filmkészítési folyamat jelentős részét, életműve pedig összefüggő rendszert alkot), de a gyakorlatban sokszor meglepően nehéz alkalmazni ezeket a szempontokat.

 • „Adja át szívélyes üdvözletemet Orbán Viktornak” - Aki Kaurismäki filmrendező

  A filmrendezéssel azóta felhagyó finn fenoménnal a Berlinálén találkoztunk, ahol egykedvű derűvel mesélt az italhoz, a régi autókhoz, a színészekhez és a szusihoz fűződő viszonyáról, valamint új filmjéről, a csütörtöktől végre nálunk is látható A remény másik oldaláról.

 • könyv

  Star Wars – Évről évre

 • Tízcentes istenrajzok

  Jack Kirby, 100

  Úgy nevezték, a Király. Nélküle teljesen máshogy festene a mai popkultúra: Amerika kapitány, a Fantasztikus Négyes, az X-Men és még többtucatnyi szuperhős első rajzolója száz éve született.

 • Könyv

  Megeszi a nőket

  Mia Couto: Az oroszlán vallomása

 • tévéSmaci

  Sok itt a kecske

 • Rádió

  Nincs kérdés

  Iszlámpara a Karc FM-en

  Nem, valóban, az égvilágon semmi meglepő sincs abban, hogy a korszellemre tántoríthatatlanul ráérző, mi több, a párt iránymutatásait zokszó nélkül követő és közvetítő Karc FM a legsötétebb iszlamofóbiának ad előzékenyen megszólalási fórumot.

 • Vitaest latinul

  Cui prodest Harrius Potter?

  A latin egyesek szerint nem holt, hanem halhatatlan, vagy továbbélő, esetleg feltámasztott, bár akkor meg mégis holt, sőt, talán megölt nyelv.

 • Harvey, a pusztító ciklon

  Város a víz alatt

  Bár sokáig lebecsülték a veszélyeit, Harvey az utóbbi évszázad egyik, ha nem a legköltségesebb természeti csapását hozta az Egyesült Államokra.

 • Kösz, hogy betegre szelídítettél!

  Megsínylették a kutyák a hibás tenyésztést és a felelőtlen szaporítást

  Napjainkra már minden népszerű fajtára több örökletes betegség jut. Ezt tettük évtizedek-évszázadok kitartó munkájával a legjobb barátunkkal.