• MaNcs 29. évf. 39. sz. (2017. 09. 28.)
  Adnan Polat ingatlanokba és naperőművekbe fektet

  Napelemem, elemelem!

  Orbán Viktor török barátja százmilliárdokat öntene magyar projektekbe, de nem biztos, hogy ezzel az adófizetők járnak jól. Azt tervezi, egymaga annyi naperőművet épít, hogy az felér a Paksi Atomerőmű jelenlegi kapacitásának felével. Tiborcz István ebben is a segítségére lehet.

  2017 / 39
 • Hraskó Gábor

  Gyógyhatása nulla

  Újabb érvek a homeopátia ellen

  Az egyik legnívósabb orvosi szaklap, a Lancet 2005. augusztusi számában elemzést közölt, amely összefoglalta a homeopátiával kapcsolatos komolyabb klinikai vizsgálatok eredményét. Az analízis, a rendelkezésre álló információk összessége azt mutatta, hogy a homeopátiás szereknek semmilyen speciális hatásuk nincs.

 • A szerk.

  A keleti széllel érkezett

  Németország választott, s nem egészen úgy, ahogy az előzetes jóslatok, felmérések, elemzések ígérték, hogy tudniillik Angela Merkel újabb diadalmenete lefutott dolog.

 • A szerk.

  Ernyő alatt

  Lássuk a lehetőségeket.

 • Gyász

  Horvát ősz

  Slavko Goldstein partizán, könyvkiadó, történész (1928–2017)

  Lehet-e a Balkánon, Kelet-Európában, a 20. században mindhalálig rendes embernek maradni? A nacionalizmusok, a megszállások, a polgárháborúk viharaiban, a jogos indulatok és az irracionális félelmek örvényei közt tud-e valaki mindig jól dönteni?

 • Interjú

  „Darázsfészekbe nyúltam”

  Csépe Valéria, a Nemzeti alaptanterv megújításáért felelős miniszteri biztos

  Uniós pénzből finanszírozott kutatási projekt vezetőjeként ő teszi le a kormány elé az új Nemzeti alaptanterv (NAT) szakmai javaslatát. Azt ígéri, politikai elvárásokat nem vesz figyelembe. Rugalmasabb tantervet szeretne, hittan helyett a vallások oktatását szorgalmazná, és nem mondta, hogy a gyerekeket a szakképzésbe kellene terelni.

 • A leventemozgalom története

  Feláldozhatók

  Az 1921-ben létrehozott leventemozgalom előbb titokban, majd nyíltan szolgálta az ifjúság militarista és erősen jobboldali szellemiségű átnevelését.

 • Főzzön sört a kormány! – A Heineken-ügy martfűi utóélete

  Több mint háromezren kérik a kormányt, hogy találjon megoldást Martfűn a Heineken leépítése miatt kialakult helyzetre. A holland multicég nemrég több minisztériummal is egyeztetett egy adókedvezmény reményében, de végül más városban, illetve országban bővíti kapacitását.

 • Politikai állóháború Észak-Pesten

  Fiam, te most válni akarsz?

  Minden adott volt a hirighez a XV. kerületben, ám a felek két és fél évig uralkodtak magukon. Aztán csak előkerült a kalapács.

 • Ungár Péter: „Amit más tesz, azt ne rajtam kérjék számon!”

  A Fidesz nyer 2018-ban, de az LMP is megerősödik a választások után, véli Ungár Péter, aki szerint az csak látszat, hogy üzletileg profitál édesanyja, Schmidt Mária politikai helyzetéből. Ha sor kerülhetne rá, pártja az ’56-os emlékév kiadásait is felülvizsgálná.

 • Tévésorozat

  A bronz kert

 • tévéSmaci

  Tánc a hídon

 • Tévé

  A maga keresztje

  #Bochkor

  Legutóbb talán Nádai Anikó délutáni showműsora kapcsán tűnhetett fel a nézőnek, hogy a naprakészség áhítása meg a verejtéktől fénylő arcú lazáskodás ma akár egyetlen jel használatába is összesűrűsödhet a képernyőn.

 • Könyv

  Patak Márta: Enyhítő körülmények között

 • Kőrizs Imre

  „Semmi se történt”

  Heltai Jenő versei

  Heltai Jenő olyan sokáig élt, hogy – a tíz évvel még őt is túlélő Gellért Oszkár, a Nyugat egykori szerkesztője szavaival – „azt már meg kell magyarázni”. Hát, tessék: 1871-ben született, vagyis már tudott olvasni, amikor Arany a Tengeri-hántást írta, és amikor 70 éve, 1957-ben meghalt, Tandori már leérettségizett.

 • „A CEU túl fogja ezt élni” - Mario Vargas Llosa író

  A Nobel-díjas perui írófejedelem júniusban a CEU konferenciáján szólalt fel, miután a kormány az egyetem ellehetetlenítését célzó hadjáratba kezdett. Beszédében az Orbán-kormányt populistának, a CEU elleni fellépését összeesküvésnek nevezte.

 • Interjú

  „Felkészültünk ezekre a vitákra”

  Junghaus Tímea, az Európai Roma Művészeti és Kulturális Intézet igazgatója

  Ősszel nyílik meg a roma kultúra nemzetközi központja Berlinben. Az Európa Tanács és a Nyílt Társadalom Alapítványok támogatásával létrejött ERIAC a tervek szerint kiállításokat szervez, tudományos kutatásokat végez, illetve a helyi roma szervezetek munkáját segíti Európa-szerte lobbizással, az információáramlás és a kulturális mobilitás katalizálásával.

 • Ige-idők kiállítás a Nemzeti Múzeumban

  Isten csak latinul tud?

  1517, Wittenberg, templomkapu. 500 éve történt, hogy Luther Márton felszögezte 95 tételt tartalmazó vitairatát a vártemplom kapujára. A reformáció fél évezredes történetére emlékezik és emlékeztet a Nemzeti Múzeum tárlata.

 • Légiutas-kísérők a színfalak mögött

  „Tündibündinek kell lenni”

  Mosolygósak, kedvesek, kifogástalan megjelenésűek. Általában ilyennek képzeljük és ilyennek is látjuk a légiutas-kísérőket. De mi van a mosoly mögött? És mit csinálnak, ha épp nem a felszolgálással, illetve a biztonsági övek ellenőrzésével vannak elfoglalva?