• MaNcs 29. évf. 49. sz. (2017. 12. 07.)
  Interjú

  „Egy zsákmányállat reflexeivel”

  Enyedi Ildikó filmrendező

  Legutóbbi munkája, a Testről és lélekről bezsebelt már egy csomó díjat: Arany Medvét, Arany Békát. A hétvégén az is kiderül, megkapja-e az Európai Filmdíjat. A Nemzeti Filmalapról, Andy Vajna ízléséről, következő filmjének, A feleségem történetének előkészületeiről beszélgettünk vele. Meg arról, milyen következményei lettek a Berlinalén adott híres interjújának.

  2017 / 49
 • Uitz Renáta

  Barátok és üzletfelek

  A magyar–kínai együttműködés margójára

  A magyar kormányfő megerősítette kapcsolatát kínai kollégájával – érdemes hát áttekinteni, hogy Kína új barátjaként milyen társaságba került Magyarország, s hogy a kínai reláció hogyan hat az alkotmányosságra és az emberi jogokra Kína más szövetségeseinél.

 • Barna Imre: Pont fordítva

  Ő és őné

  Helyreállt a dolgok rendje. A természet tehát. A jó Atya van és az ő háza népe: papa, mama, gyerekek. Férfi és nő, fiúk és lányok, kalapács és fakanál.

 • A szerk.

  Lassan kialszik

  Jelen vezércikkünk kiindulópontjaként jelöljük ki a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) november 16-i, Szöulban megtartott ülését: innen fogunk hátra és előre kalandozni az időben, egészen lapzártánk napjáig, vagyis kedd estig.

 • A szerk.

  Magyar embernek magyar hülyeséget!

  Hol vannak már azok a szép idők, amikor Kontur Pál fiai az éj leple alatt hazacsenték a hegyvidéki Mindszenty-szobor fejét, mert azt, lévén algériai márványból kifaragva szépen, nem bírta el a szobor testülete, amit viszont az észszerű takarékosság okán galvanizált macskaszőrből sikerült megszobrani.

 • A keresztényüldözés elleni harc orbáni intézménye

  Az új Hunyadi

  Orbán Viktor egy iraki iskolaépítést és kétszáz lakóház felújítását adja el a kereszténység megmentéseként. Az üggyel külön helyettes államtitkárság foglalkozik, de a lényeget nem a felebaráti szeretetben kell keresni.

 • Számháború „minden idők legsikeresebb” nemzeti konzultációja miatt

  Bemondtak valamit

  A legújabb konzultáció botránya arra mutatott rá, hogy lehetetlen ellenőrizni a kormány által közölt részvételi adatokat. Közérdekű adatigényléssel legalább az kiderülhet, nagyságrendileg igazat mondanak-e.

 • „Heller Ágnes sem szégyelli magát?” - Setét Jenő jogvédő aktivista politikáról és a romák helyzetéről

  A rendszerváltás óta dolgozik a romák jogegyenlőségéért. Az Ide Tartozunk Egyesület vezetője élesen fogalmaz a roma közélet mélyebb problémáiról. Lesújtó a véleménye mind a baloldali ellenzékről, mind a Fideszről, de utóbbi kormányzásában látja a pozitívumot is.

 • tévéSmaci

  Oroszlánbőgés

 • Megszűnik a CD- és DVD-gyártás Magyarországon

  Lejárt lemez

  Év végével befejezi a CD-k és DVD-k gyártását a Videoton, Magyarország egyetlen lemezgyára. Ellátogattunk az üzembe, megnéztük, mihez kezdenek ezután, és körbekérdeztünk a kiadóknál, van-e még értelme CD és DVD árusításába feccölni a torrent, a YouTube és a Netflix korában.

 • Tévé

  Naprakészség

  Appra magyar!

  Ugyan ki merészelné tagadni, hogy ma minden egyes ember véleménye fontos? Szerte a nagyvilágban is, minálunk meg aztán különösen! Egyre csak döntünk, csak döntünk az elénk terjesztett, árnyaltnál árnyaltabb kérdésekről, ezzel alakítva az ország sorsát konzultáción csakúgy, mint tévés-okostelefonos szavazások útján.

 • Tánc

  Somló Dávid

 • Színház

  A párt hangján

  Heiner Müller: Mauser

 • Interjú

  Vona és Mata Hari

  Sándor Anna, a Spinoza ház alapító-igazgatója

  Nagy port kavart Vona Gábor látogatása a Spinozában. Sándor Annát meg is fenyegették, de ő kiáll a döntése mellett.

 • Növényi eredetű tejpótlók

  Kókuszpókusz

  Világszerte nő a tejhelyettesítő növényi italok fogyasztása; natúr és ízesített kókusz-, mandula-, zab- és szója­italt kínálnak a hazai szupermarketek polcai is. De mi közük van a növényi italoknak az egészséghez?

 • Együtt élni a demenciával

  A fura bácsi az utcából

  A demencia népbetegség, gyógyír nincs rá, a beteg leépülését a hozzátartozók sínylik meg a leginkább. Számukra jött létre az Alzheimer café, ahol nincs stigma, ítélkezés, csak megértés és jó tanács. Ennek továbbgondolása a demenciabarát város, ami Mosonmagyar­óváron megvalósulni látszik.

 • Interjú

  „Ez az alkuk természete”

  Kövér György történész az 1867-es kiegyezésről

  Az idén 150 éves osztrák–magyar kiegyezés tanulságait talán máig sem emésztettük meg, az esemény sok tekintetben ma is emlékezetpolitikai viták tárgya. Az ekkor létrejött dualista rendszer jellegzetességeiről és folyton változó megítéléséről kérdeztük a korszak kutatóját, számos remek könyv szerzőjét.

 • Sárga veszedelem - Taxival Budapesten

  A fővárosi taxirendelet jelentősen megdrágította a taxizást, gyakorlatilag megszüntette az utasokért folytatott versenyt, ám a csalók száma alig csökkent. Most azonban megvan a politikai akarat is a hiénák kiszorítására, mert ártanak a turizmusnak – márpedig az idegenforgalomban egyre jobban terjeszkednek az Orbán Viktorhoz köthető körök.