• Az állampolgársági vizsga nehézségei

  Szubjektív szempontok

  Nemrég került a mozikba Az állampolgár című film, amely többek között a honosítási eljárás és az állampolgársági vizsga nehézségeiről szól. Sajnos nem filmes kitaláció, hogy nemegyszer lényegében „pofára” döntik el, ki lehet magyar állampolgár.

 • Kiállítás

  Telep, panel, utca

  Tettek ideje. Lakhatási mozgalmak a 20. században

  Budapest születését általában elragadtatással emlegetjük, de számos árnyoldala is volt, hogy „pillanatok alatt” vált milliós metropolisszá. Mind közül a legsúlyosabb talán a lakáshiány, melynek megoldására egy évszázad sem volt elég.

 • Sándor Judit

  Testbeszéd

  Tájékozott beleegyezés szüléskor – a morális csodafegyver

  A neves amerikai jogfilozófus, Heidi Hurd szerint a tájékozott beleegyezés (informed consent) valóságos morális csodafegyver. Egy csapásra legálissá alakítja át az amúgy illegális cselekedetet – erre pedig valóban csak egy csodafegyver képes.

 • Bretter Zoltán

  Az éjféli rendelet

  Korrupcióellenes tüntetések Romániában

  Emlékszünk-e még Bánki Erik – és ne is merüljön e név a feledés homályába! – módosító indítványára, amelyet 2016. február 29-én, hétfőn terjesztett be a magyar törvényhozás elé, s amit másnap, kedden már el is fogadtak?

 • Berlinger Edina

  A hazai pálya hátránya

  Mennyibe kerül és mennyit hoz az olimpia?

  Rohanjon aláírni, ha nem akarja, hogy még az unokája is adósrabszolga legyen.

 • A szerk.

  Prófétai magány

  Gyurcsány Ferenc évértékelőt tartott, ebben Orbánt bűnözőnek, tolvajnak, elmebetegnek nevezte, de ezzel törődött bárki is a legkevesebbet.

 • A szerk.

  Miért kell Budapestnek olimpia?

  Magyarország fővárosában egy frissen bejelentkezett ifjúsági szervezet, a Momentum Mozgalom harcol már húsz napja azért, hogy lehessen helyi népszavazást tartani arról, hogy rendezzen-e Budapest olimpiát vagy sem. Most, az aláírásgyűjtés hajrájára bejelentkezett melléjük – mondjuk fél lábbal vagy fél szívvel – a Magyar Szocialista Párt is.

 • Kilépő szocialista politikusnő - Árulók és lázadók

  Bár az MSZP minden erejével azon van, hogy bagatellizálja Demeter Márta kilépését, a háttérben a szocialisták prominensei elismerik: a képviselő meglepeté­s­szerű távozása ismét felszínre hozta, milyen súlyos válságban van az ellenzéki párt.

 • A Matolcsy család cégügyei – II.

  Strómanból sosem elég

  Hogyan vegyünk meg fillérekért olyan cégeket, amelyeket miniszter férjünk korábban néhány millióval megfinanszírozott? És hogyan pénzeljük saját magunkat annak a pártalapítványnak a kasszájából, melyet mi magunk vezetünk?

 • Piliscsabától a Fehér Házig

  Trump magyar hangja - Gorka Sebestyén portréja

  Orbán Viktornak adott tanácsokat, megbukott a nemzetbiztonsági átvilágításon és volt egy elvetélt pártalapítási kísérlete is. Gorka Sebestyén végül Amerikában, Donald Trump oldalán futott be.

 • Lemez

  Mahan Esfahani: Goldberg-változatok

 • mi a kotta?

  Egy kis megértést

 • Interjú

  „Mintha Krisztus koporsójához zarándokolnánk”

  Hoffmann György dobos, The BlackBirds

  Lapunk megjelenésével egy időben adja elő The Psy­che­delic Beatles Songs című műsorát az A38 hajón a legismertebb hazai Beatles tribute-zenekar, az immár 13 éves The BlackBirds. Az együttes dobosával beszélgettünk.

 • Lemez

  Útközben

  Bonobo: Migration

  Bár kétségtelenül korunk egyik legnépszerűbb, világszerte elismert elektronikus tánczenei szerzőjéről, előadójáról beszélünk, a brit Simon Green munkássága rendre megosztja a kritikusokat (ami cseppet sem csorbítja népszerűségét).

 • Kiállítás

  Háromszázezer magas Cé

 • „A színház csak valóságos lehet”

  Ördög Tamás színész, rendező, a Dollár Papa Gyermekei alapítója

  Rendezett már a PanoDrámának, a Tünet Együttesnek, a K. V. Társulatnak, saját társulata pedig egyre ismertebb: legutóbb az oslói Ibsen Fesztiválon szerepeltek. Zsigeri személyesség, zavarba ejtő közelség jellemzi az előadásait.

 • tévéSmaci

  A satupók bosszúja

 • Tévésorozat

  Majd legközelebb

  Kapitány Iván: A mi kis falunk

  Nem indult túl biztatóan A mi kis falunk: egy újabb magyar sorozat, amiben a poénok helyett inkább kínos jelenetek akadnak. Márpedig, ha van valami, amiben mindenki egyetérthet, az épp az, hogy igazán jól jönne már nekünk egy jó sitcom; olyan, ami nem bárgyú poénokkal támad, s nem a kilencvenes éveket akarja megidézni, hanem okosan reflektál a mai magyar viszonyokra.

 • Rádió

  Reklámarcok

  Geszti Péter Special

  Tavaly november közepén járta be a hír a magyar sajtó egy részét, hogy Geszti Péter újra rádiózni kezd. És valóban, néhány nappal később, november 20-án délelőtt el is startolt a Geszti Péter Special, azaz a GPS a Sláger FM hullámhosszán.

 • Tévétorrent

  A vadember bosszúja

  Steven Knight: Tabu

  Szép reményekkel induló sorozat: úgy kezd, hogy Magwitch (Tom Hardy; micsoda disznóság, hogy neki eddig csak Bill Sikes jutott) épp elássa a kincsét, nagy a sár arra meg minden. A derék Abelt itt ugyan James Keziah Delaney-nek hívják, de szerencsére a továbbiakban sem kell túl messzire szakadnunk bizonyos dickensi… nos, külsőségektől.