• MaNcs 29. évf. 9. sz. (2017. 03. 02.)
  Térfoglalás a Várban – I.

  Feljebb és feljebb, bármi áron

  Az orbánista elit a budai Várba tart, nem számít, mennyi adóforintot emészt ez föl. Iszonyatos mennyiséget amúgy: az újabb lázálom költségeit szedtük össze cikksorozatunkban.

  2017 / 9
 • László Géza

  A rövidebb élet titka

  Miért szavazták le anno a vizitdíjat?

  A velünk együtt induló csehek már felzárkózni látszanak az európai élmezőnyhöz: Sova doktor kórháza a város szélén jobban teljesít.

 • Várhegyi Éva: Ekotrip

  Gazdasági áttörés?

  „Kellő szerénységgel, de annyit biztosan mondhatok: a gazdaság tényei 2016-ban azt mutatták, hogy a magyar modell működőképes” – jelentette ki a kormányfő február 20-án, az évadnyitó parlamenti ülésen.

 • A szerk.

  Pánikban

  Matolcsy György a múlt szerdán megtartotta rendes, a 2015-ös üzleti évre vonatkozó beszámolóját az Országgyűlésben: tájékoztatott a vezetése alatt álló Magyar Nemzeti Bank nagyszerű sikereiről. Harmonikus összehangoltság és összehangolt harmónia a kormánnyal, lazító-kedvező, lazítón kedvező és kedvezőn lazító monetáris politika, és giling-galang üzleti környezet, és kreatív jegybanki himpilimpi, és remek, remek és remek – mindenki azt kapta, amit várt.

 • A szerk.

  Le a sárba

  Az olimpia egy bordatöréssel ér fel – mondta kedden Orbán Viktor, s ez volt a tárgyban tett legvisszafogottabb megnyilvánulása, nem is azért, mert nem jelent semmit, vagy csak annyit, hogy fáj, hanem azért is, mert az utómunkák már túljutottak rajta, végzik azt javában szorgos méhecskéi.

 • Hollandia választás előtt

  Az ész a fontos

  Az európai trumpisták és Putyin rajongói, Marine Le Pen követői meg a Brexit-hívek a „liberális világrend” és a status quo megborulásának következő nagy pillanatát a hollandiai parlamenti választástól várják.

 • Az Orbán-kormány és a nép új stadionja

  Telt ház

  Ha minden költséget összeszedünk, bruttó 200 milliárd felett lesz az új Puskás Stadion ára. A hirtelen jött százmilliárdos drágulással immár 315 milliárd forintra ugrott az összes fölépült és tervezett stadionra fordított vagy fordítandó közpénz összege.

 • Interjú

  „Most már ütünk is”

  Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke

  Több száz szakképzett orvos hiányzik a sürgősségi osztályokról, és elvándorlásukat nem állítja meg a kiszámíthatatlan béremelés. Interjúalanyunk szerint a kormány nem fogalmaz meg egészségpolitikai célokat, és nem támaszkodik a szakmára.

 • Film

  Anyátlanul

  Barry Jenkins: Holdfény

  Az életrajz első ránézésre valami ártatlan, hazugságtól és mögöttes szándékoktól mentes elbeszéléstípusnak tűnik – épp ezért olyan ravasz jószág. Lássuk be, amikor életrajzra gondolunk, akkor híres/gazdag/meghatározó, történelmet formáló emberek történetei jutnak az eszünkbe.

 • Film

  John Wick: 2. felvonás

 • Film

  Arany

 • Film

  A tátika éve

  Deák Kristóf: Mindenki

  A Saul fia tavalyi győzelme után újabb magyar Oscar-díjnak örülhetünk: hétfő hajnalban Deák Kristóf Mindenki című filmje (lásd még: Magyar Narancs, 2016. december 8.) nyert a legjobb rövidfilm kategóriában.

 • Film

  Szarvasvér

  Enyedi Ildikó: Testről és lélekről

  A főleg a bájos női ikersztoriról (Az én XX. századom) és a párizsi máguspárbajról (Simon mágus) ismert, ’89-ben rögtön az európai művészfilm élvonalába katapultáló, idejét mostanában a Terápia rendezésével töltő Enyedi Ildikó nagy comebackjének története banális: férfi és nő egymásra talál.

 • Tánc

  Pataky Klári Elfelejti, belebotlik…

 • Színház

  „Csináld meg te!”

  Maradjunk annyiban

  Az előadás mintha akkor kezdődne valójában, amikor vége van. Amikor a hajléktalan asszonyt alakító színésznő, Szalai Kriszta – egyébként jelentős taps után – színpadra szólítja azt az embert, aki monológját nemcsak ihlette, de egész élettörténetét, sorsát kölcsönadta, elmesélte neki.

 • Interjú

  „Nincs az a vallás, ami mögül ne bújna elő az ember összes kis mocska”

  Székely Kriszta rendező

  A balettet otthagyta, Laoszban nyitott kocsmát, dolgozott a Győzike show-ban, de akkor állt irányba az élete, amikor felvették rendező szakra. A kőszínház megújítására törekszik a Katona József Színház társulatának tagjaként.

 • tévéSmaci

  Gepárdvipera

 • Tévé

  Tabuk nélkül

  Micsoda nők! – Várkonyi Andreával

  Különös egy képlet a Tv2 női oldalcsatornája, a FEM3. Jócskán az volt már jóval Andy Vajna bejövetele előtt is, hisz például Berki Krisztián közmegrökönyödésre már akkor is műsort vezethetett ott délelőttönként, de mostanra csak még tovább fokozódott a helyzet.

 • Rádió

  Cigányúton

  Nyelvészműsor a Klubrádióban

  Ha hinni lehet az előzetes terveknek, a Klubrádió programstruktúrája jelentős átalakulás előtt áll, lesznek új műsorok, új műsorvezetők, és nagyjából minden eddig megszokott adásidő megváltozik.

 • Mi nő ki az Alexandra romjain?

  Utána a vízözön

  A bolthálózat felét új név alatt a versenytársak vihetik tovább, a kiadók pedig továbbra is futnak a pénzük után. A szövevényes gazdasági bűncselekmények részleteinek feltárása a nyomozó hatóságok feladata lesz.

 • Kiállítás

  Ott fogsz lógni, fiam

  Két 56-os kiállítás a PIM-ben

  „Eszméim győzedelme / legyen emlékjelem” – óhajtotta egykoron báró Eötvös József, de e helyett végül ő is inkább csak szobrot kapott az utókortól.

 • „Ezzel a késéssel a halál jelentkezett be” - Linn Ullmann író

  Az apa Ingmar Bergman, az anya Liv Ullmann. Ők a főszereplői lányuk, Linn Ullmann családi visszaemlékezésének, amely A nyugtalanok címmel nemrég magyarul is megjelent. Az írónőt Norvégiában sikerült elérnünk telefonon.

 • Konyhai kémia LVIII.

  Mindent a pirosra

  A cékla

  Szeretünk úgy gondolni rá, hogy nemcsak finom, de egészséges is. Az első állítás biztosan igaz.

 • Interjú

  „Próbáljuk meg elfogadni, amit a beteg kér”

  Dr. Hegedűs Katalin magatartás-kutató az életvégi problémákról

  A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének oktatási igazgatóhelyettesét, az életvégi problémák kutatóját arról kérdeztük, hogy hogyan kísérik ma Magyarországon a halálos betegeket az ápolók és a hozzátartozók, milyen lehetőségek vannak a távozás megkönnyítésére, létezik-e valódi választás az élet végén.

 • Ráolvasás - Elítélték a rákbetegekre szakosodott állatorvost

  Egy év, két évre felfüggesztett börtönbüntetést kapott kuruzslásért Dávid Tamás állatorvos. A magát rákkutató professzorként népszerűsítő, a szélsőjobbhoz kötődő szélhámost az elsőfokú per tárgyalásain többször kapták nyilvánvaló hazugságokon.