• MaNcs 30. évf. 10. sz. (2018. 03. 08.)

  Szél Bernadett: „Menteni kell az országot”

  Szél Bernadett a választási együttműködésről, Orbánék leváltásáról és az LMP ígéreteiről

  Szél Bernadett állítja: ha ő lesz Magyarország miniszterelnöke, az első útja Moszkvába vezet majd, ahol felmondja a paksi bővítéssel kapcsolatos szerződéseket. A miniszterelnök-jelölti interjúsorozatunk második része.

  2018 / 10
 • Sándor Judit: Testbeszéd

  Fehér folt a nő

  Az orvosi és gyógyszerészeti kutatások zömét hetvenkilós férfiakra szabták. A nők egészen napjainkig vagy nem léteztek a tudományos kutatások számára, vagy ezek művelői a nemi különbségeket esszencialista módon, általános magyarázatként, sőt, olykor előítéletesen tekintették.

 • A szerk.

  Szorozd meg százzal!

  Robert Fico kormányának vége van – ez kis híján közmegegyezés Szlovákiában. Ezt mondja az ellenzék, ezt mondja az államfő, ezt mondja az utca, és nem nagyon mondanak mást a koalíciós partnerek sem, de még a miniszterelnök pártjának elnöksége sem, ők legfeljebb cizelláltabban fejezik ki ebbéli álláspontjukat: nem zárkózunk el a belügyminiszter elcsapása elől.

 • A szerk.

  A részvétel a fontos

  Lapzártánk idején 53 országos listát jelentettek be a Nemzeti Választási Irodánál, és bár ezek egy része kukába kerül a hivatal minden bizonnyal szigorú hitelesítési eljárása után, így is jókora darab szavazólappal küzdhet majd a választópolgár április 8-án.

 • A Tet-offenzíva

  Fordulat a vietnami háborúban

  Alaposan meglepte az amerikaiakat a Vietkong és az észak-vietnami erők ötven évvel ezelőtti holdújévi offenzívája. Bár a támadást sikerült visszaverni, a háború gyors megnyerésének reménye végleg elszállt.

 • Az osztrák kormányig ér az antiszemita diákegyletek botránya

  Daloló csontvázak

  Dagad az osztrák Burschenschaftok antiszemita daloskönyvei körüli botrány. A kormánypárttá avanzsált Szabadságpárt 51 parlamenti képviselőjéből 18-an aktív vagy passzív tagjai a diákfiúkat és öregdiákokat tömörítő, több mint 200 éves múltra visszatekintő egyetemi és középiskolai egyleteknek.

 • „Rezsimfordító tétje lehet a választásoknak”

  Körösényi András politológus vezérdemokráciáról, karizmáról és a polgári jobboldalról

  Demokratikus keretek közötti autokratikus hatalomgyakorlás jellemzi a magyarországi rezsimet – véli Körösényi András. A politológust a válságnarratívák sikerességéről és korlátairól, valamint arról is kérdeztük, tényleg foglyul ejtette-e Orbán a jobboldalt.

 • Lépésváltás!

  Tétek, esélyek, jelöltek a billegő pécsi körzetekben

  A hódmezővásárhelyi nagyarányú ellenzéki győzelem után az erősen billegő pécsi 1-es és 2-es választókerület legalább egyikét elviheti az ellenzék – ám mindent megtesz, hogy ez mégse legyen így. Az 1-esben a kiábrándult jobboldali szavazók révén építene koalíciót Mellár Tamás, a 2-esben viszont teljes az ellenzék szétesettsége.

 • „Meddig kell még várni?” – Padlón a sürgősségi ellátás

  Túlzsúfoltak a sürgősségi osztályok, ezt senki nem vitatja – az okokról már megoszlanak a vélemények.

 • Kirabolták, mielőtt lefejezték

  Csordogáló nyomozás, államosítás a szociális szövetkezeteknél

  Milliárdos, kimagyarázhatatlan botrányok rázták meg a hazai szociális szövetkezetek világát jó pár éve, hogy aztán Farkas Flóriánt még csak ki se hallgassa a nyomozó ügyészség. Egy másik főszereplő pedig ma már Rogán Antal ötletét valósítja meg, miközben az államosítás a tisztességesen működő szervezeteket is elérte.

 • Könyv

  Idegen testek

  Király Kinga Júlia: Apa Szarajevóba ment

  Amikor ezt írom, javában zajlik a téli olimpia, a sokadik azóta, hogy az Apa Szarajevóba ment elbeszélőjének édesapja 1984-ben elindult a téli olimpiára Ceau­șes­cu Romániájából, hogy azután soha ne térjen vissza.

 • Könyv

  Borda Réka: Hoax

 • Könyv

  Top 10-es történelmi slágerlisták

 • „A belső udvar miatt választottam a Szimplát” - Dan Brown bestsellerszerző

  Több mint 200 millió példányt nyomtak eddig a könyveiből, csak A Da Vinci-kódból 80 millió fogyott, de Robert Langdon, a harvardi szimbólumkutató többi kalandja is szép sikert aratott. A leg­újabb a sorban az Eredet, Langdon ötödik jelenése; a regény a bilbaói Guggenheim Múzeumtól indul, de útba ejti a Szimpla kert vécéjét is.

 • Lemez

  Trifonov: Chopin Evocations

 • Lemez

  Tracey Thorn: Record

 • mi a kotta?

  Hajdan jobb időket éltünk

 • Lemez

  A fenevad diszkrét eljövetele

  Moby: Everything Was Beautiful, and Nothing Hurt

  Az amerikai felnőtteknek szóló popzenében vízválasztó volt a 2016-os év vége, azóta ugyanis a szex, a drog és a rock and roll helyett Donald Trump vált az első számú múzsává; alig adtak ki olyan sötétebb hangvételű lemezt, amit ne az új amerikai elnök ihletett volna.

 • Opera

  Hídavatás

  Offenbach: A rajnai sellők

  Felfedezni egy teljesen ismeretlen operát, amely az operairodalom egyik leghíresebb slágerének hangjaival indul: igazi offenbachi szituáció. Sellőket címszereplővé tenni egy műben, ahol e lényeknek valójában nem jut érdemi szerep – úgyszintén.

 • Opera

  Ne féljünk az idegenektől!

  Rameau: A gáláns indiák

  Dvořák 1891-ben Amerikáig ment, hogy elhozza nekünk az indiánok zenéjét, és a IX. „Újvilág” szimfóniában lábunk elé terítse a vad-fenséges préri hangjegyszőttesét. Bő másfél évszázaddal korábban francia kollégájának, Jean-Philippe Rameau-nak ki sem kellett lépnie XV.

 • Interjú

  „Néha eluralkodik a káosz”

  Kézdy Luca hegedűs

  Jazzmuzsikus létére olyan vadul gerjeszti a hangszerét, mint Jimi Hendrix a gitárját. Santa Diver nevű triójának új lemeze, a Deep Diving kapcsán beszélgettünk arról, hogyan találta meg a saját hangját, és bontotta le a nemi sztereotípiákat a jazzben.

 • tévéSmaci

  Lóra pattanó

 • Rádió

  Plázán innen, hobbin túl

  Vidékjáró magazin a Lánchíd Rádióban

  Azt mondják a Kilátó készítői, hogy a műsor várakról, kastélyokról, megújuló értékekről és fesztiválokról fog szólni, vagyis mindarról, „amiért érdemes útra kelni hazai tájakon”.

 • rés a présen

  „Ő alszik száz évig”

  Létay Dóra színész

 • Színház

  Honosh módra

  Bodó–Mózsik: A Krakken művelet

  Nem tehetek róla, nekem akkor dagad honosh büszkeségtől a keblem, amikor ilyenfajta színházat látok. Még valamiféle ünnepélyes érzés is elfog – pedig közben szanaszét röhögöm magam, hiszen mégiscsak egy oltári nagy marháskodás A Krakken művelet –, de szinte meghat ez a gazdagság: az emberi hülyeség, a másodpercenként adagolt gegek, az (inter)kulturális utalások tobzódása.

 • Kiállítás

  Ferenc Jóska és a pisilő kisfiú

  A felejtés emlékei – Fotó/Modell 2.

  A Magyar Képzőművészeti Egyetemen látható kiállítás a 2016-ban ugyanitt megrendezett Fotó/Modell folytatásának tekinthető; most az egyetem könyvtárából, levéltárából és művészeti gyűjteményéből válogatott anyag az 1860-as évektől az 1910-es évek közepéig tartó időszakra fókuszál.

 • Bitumengalacsinok lilásfeketén – Halállal végződő mesék

  Kocsis Erika nyolc éve önkéntesként dolgozik egy hospice osztályon, etet, felültet, beszélget, kísér, néha a halálba. Irodalommal nem foglalkozott korábban, most Mint a feketeszeder című könyvében 33 emlékezetes, de rövid találkozás történetét írta meg.

 • Ilyenek a drónversenyek

  A fiúk játéka

  Már a nagy sportcsatornák is fantáziát látnak a drónokban. A verseny olyan, mintha a srácok videojátékoznának, de nem virtuális repülőkkel, hanem valódi drónokkal valódi pályákon száguldoznak.