• MaNcs 30. évf. 15. sz. (2018. 04. 12.)
  A szerk.

  A közös sérelem

  Április 9-én elkezdődött a felkészülés a 2019. májusi európai parlamenti választásra és a 2019. őszi önkormányzati választásra. Ez a következő alkalom, amikor a Fidesz és Orbán Viktor megfogható, ha valaki meg akarná fogni őket: márpedig úgy tűnik, hogy még mindig többen akarják leváltani a Fideszt, mint kormányon tartani.

  2018 / 15
 • A Franklin-expedíció tragikus sorsa

  Halál szörnyek nélkül

  Éppen 170 éve indult tragikus útjára a Franklin-expedíció. Talán már sohasem tudjuk meg, hogy mi történt velük.

 • A Boráros téri HÉV-szerencsétlenség

  Jó szándékkal kikövezve

  Negyven éve történt a budapesti tömegközlekedés történetének egyik legsúlyosabb katasztrófája, aminek következtében 18 ember vesztette életét.

 • Tamás Gáspár Miklós

  Matatás a politikában

  Miután bekövetkezett az, amit e sorok írója hónapokkal ezelőtt megjósolt e hasábokon (lásd: Még nyolc év?, Magyar Narancs, 2018. január 11.), a történelmi diadalt aratott hatalmi konglomerátumtól egyetlen szemantikailag és pragmatikailag értelmezhető mondatot hallottunk: a kormányszóvivő (Kovács CEU alumnus Zoltán) odareccsentette, hogy majd bezárják azokat a szervezeteket, amelyek „matatnak a politikában”.

 • Ungváry Rudolf

  Ami történt, és ami még lesz

  Az utókor majd nem lesz tekintettel a finomságokra, a részletekre, hanem egyértelműen és megsemmisítően fog ítélkezni a mai demokratikus ellenzékről. Róla is. Mert ennek a választásnak az eredménye valójában kizárólag rajtuk múlt.

 • Vajda Mihály

  Jár nekik

  Csalódtam? Valljam be, igen. Nem mintha valaha is más eredményre számítottam volna az idei választásokon. Jó ideje, ha megkérdezték, kire fogok szavazni, mindig azt mondtam, hogy elmegyek – állampolgári kötelesség?

 • Tamás Ervin

  Precedens

  Mihez kezd Orbán Viktor a maga alkotta szörnyeteggel?

  Igen, folytatni fogják. Valószínűleg nagyobb lendülettel, keményebben. Továbbra is célkeresztben lesznek a civil szervezetek, a média és az igazságszolgáltatás, az önkormányzatok karcsúsításával, hatásköri szűkítésével egyetemben.

 • Hegedűs Dániel

  A tudatalatti vonzásában

  A német konzervatívok viszonya Orbán Viktorral

  A választási kampány hajrájában a konzervatív-jobboldali erőket tömörítő Európai Néppárt (EPP) számos politikusa nyilvánította ki támogatását Orbán Viktor és a Fidesz irányába, szemlátomást nem zavartatva magukat sem Orbán destruktív Európa-politikájától, sem a magyar kampányban használt irracionális, féktelen gyűlöletdiskurzustól.

 • Bozóki András

  Megáll az idő

  A 2018-as választások számos tanulsággal szolgáltak, ezek közül az alábbiakat tartom a legfontosabbaknak.

 • A szerk.

  Magyar Nemzet

  Vége a Magyar Nemzetnek is. Nem kell már. Csak vitte a pénzt, amióta nem voltak benne állami hirdetések. S amióta nem pártfegyelemből, parancsra kellett vásárolni, kevesebbet is lehetett eladni belőle. Nincs már semmi szükség rá, egyfelől azért, mert a feladatát nem sikerült betöltenie, másfelől pedig azért, mert a feladatát a szükségesnél is jobban töltötte be.

 • Iskolai lövöldözések és fegyverlobbi Amerikában

  Napi 6,75 gyerek

  A 17 áldozatot követelő február 14-i merénylet nem csak sokkot, gyászt és álszent politikusi sajnálkozást váltott ki Amerika-szerte, hanem eddig nem látott országos diákaktivizmust is.

 • Budapesti olimpia 2.0

  Fel 2032-re!

  Az olimpiarendezés lassan kezd olyanná válni, mint egy rossz horrorfilm, amelyben a történet a vége felirat után is folytatódik.

 • Az LMP a választás után

  Ismét a gyengélkedőn

  A pártot régóta feszítő konfliktus került a felszínre az LMP-ben a vasárnapi ellenzéki vereség után, ráadásul együttműködési politikájuk miatt sokan őket tartják felelősnek a Fidesz újabb parlamenti kétharmadáért.

 • A magyar belpolitika előtt álló hét nagy dilemma

  A remény nyomában

  Mik a voksolás konzekvenciái a baloldal számára? Mihez kezd a Jobbik, és mihez Simicska Lajos? Ledarálja a Fidesz a civileket? Új kérdések és kihívások a választás után.

 • Interjú

  „Nem tudom, mi miatt fogná vissza magát”

  Jan-Werner Müller politikatudós Orbánról

  Magyarország lassan átlépi a kritikus pontot, és igazi autokráciává válik – írta nemrég a neves princetoni politológus. A választás másnapján arról kérdeztük őt, van-e még, aki megálljt parancsolhat Magyarország miniszterelnökének, és mennyire befolyásolja a kormányzását, hogy mit írnak majd róla a történelemkönyvek.

 • Könyv

  Linnea Dunne: Lagom

 • Könyv

  Néha sehogy, néha felszínesen

  Bárdosi József: Évek és képek. Történelem és/vagy esztétikum 1960–2010

  Az MMA művészetelméleti tagozatának megbízásából idén februárban jelent meg Bárdosi Józsefnek, a váci Tragor Ignác Múzeum főmuzeológusának az 1960-nal kezdődött ötven év magyar festészetét feldolgozó monográfiája.

 • Poeta.doc

  Csodálatos zaj

 • Tánc

  Vadászat

 • rés a présen

  „Elbizonytalanítják az általános nézői sztereotípiákat”

  Perovics Zoltán színházcsináló

 • Színház

  Közben az elit gyönyörűen zenél

  Molnár Ferenc: A hattyú

  Kritikus elődeink nem tartották remekműnek A hattyút, mely darab – idézi Molnár Gál Péter – már az 1921-es bemutatókor (a Vígszínházban) sem volt időszerű: a darab mintha a Monarchia siratása lett volna. Könnyű elszúrni, a szalonok iránti nosztalgiával játszani, félrecsúsztatni hivatkozási pontjait.

 • Interjú

  „A színházcsinálás iszonyatos iszapbirkózás”

  Oliver Reese rendező, a Berliner Ensemble igazgatója

  A saját rendezésében one man show-vá sűrített A bádogdobbal és Michael Thalheimer nagy visszhangot kiváltó A kaukázusi krétakörének rendezésével szerepel a Berliner Ensemble a MITEM-en.