• Schein Gábor

  Választás után

  Még csak néhány napja ismeretes az idei parlamenti választás eredménye. Most engem is az foglalkoztat, ami sokakat, főként az ellenzéki szavazókat. Mit jelent az eredmény az ország sorsára és a személyes életünkre nézve?

 • Techet Péter

  Svarcgelb

  Horvátország isztambulizációja

  Horvátországban a helyzet annyival rosszabb a magyarországinál, hogy ott a sorosista, sátánista és szabadkőműves erők már a jobboldalra is beférkőztek, és átvették a hajdani államfő, Franjo Tudjman pártját, a Horvát Demokratikus Közösséget (HDZ).

 • A szerk.

  Taxibaj

  A fővárosi taxisrendeletet négy és fél éve azzal az indoklással vezette be a Tarlós-féle városvezetés, hogy ideje rendet vágni a „kaotikus” piacon: ki kell seprűzni a hiénákat, és véget vetni a számlaadás nélküli feketefuvaroknak.

 • A szerk.

  És a hölgyek

  Orbán Viktor átfogó megállapodást kötne a nőkkel, nem négy évre szólót, hanem húsz-harminc évig érvényeset – utána majd meglátjuk.

 • Interjú

  „Őrültség lenne eltávolodni Európától”

  Erik Berglof közgazdász a világgazdasági válságról és politikai következményeiről

  Napjaink egyik legelismertebb közgazdásza nemcsak a közép-európai országok gazdasági átalakulását követte közelről, hanem az európai válságkezelést is. Most azon dolgozik, miként lehetne hatékonyabbá tenni a nemzetközi intézményeket.

 • Rudi Dutschke öröksége

  Dinamit a gyerekkocsiban

  Ötven évvel ezelőtt, április 11-én merényletet követtek el a német diákmozgalom vezetője, Rudi Dutschke ellen.

 • Térdvédőben a demokráciáért – Diáktüntetők harca a negyedik Orbán-kormány ellen

  Egyikükbe belefojtották a szót, másikuknál a rendőrség kopogtatott, és van, akit állandóan megfigyelnek. A diáktüntetések vezéralakjai várják, mikor kerülnek sorra, de hiába vegzálja őket a hatalom, nem félnek, nem adják fel.

 • Interjú

  „Nem csak az ellenzéknek volt tartaléka”

  Závecz Tibor közvélemény-kutató

  Április 8. előtt annak a megválaszolása volt a legnehezebb a közvélemény-kutatók számára, hogy meglesz-e a Fidesznek az újabb parlamenti kétharmad. A korábban bizonytalannak mutatkozó választók okozták a legnagyobb meglepetést.

 • Az Orbán-rezsim és a szakszervezetek

  Elfojtás

  Kitölthetik-e a szakszervezetek az ellenzéki pártok választások utáni összeesésével, illetve a civilek várható kiszorításával megüresedő politikai teret? A kormány mindenesetre mindent bevet, hogy ezt megakadályozza.

 • Könyv

  Magos István: „Továbbra is reformálódjatok!”

 • A lipcsei könyvvásáron jártunk

  Függönyből húzott menedékház

  A jobbos és balos kiadók csörtéjét a sajtóvisszhang túldimenzionálta, de tény: a könyvvásár párhuzamos tereiben párhuzamos dolgok történtek – anélkül, hogy a kiállítók tudomást vettek volna egymásról. S milyen kiutat kínált e rendszerszintű dilemmából a magyar pavilon elfüggönyzött, intim tere?

 • Könyv

  Középről középre

  Nathan Hill: Nix

  Első regény még a szenzációra éhes amerikai irodalmi életben is ritkán vált ki olyan egyöntetű pozitív reakciót, mint 2016-ban Na­than Hill Nixe.

 • Interjú

  „Meg akartam őrizni egyfajta integritást”

  Gerőcs Péter író

  Hat éve az akkor 27 éves fiatal író képviselte hazánkat az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválján. Azóta Artisjus Irodalmi Díjat és öt könyvet tudhat maga mögött, a tavaly megjelent Ítélet legyen! kényes témákat feszeget, de mi nem csak erről kérdeztük.

 • tévéSmaci

  Barna sas

 • Tévé

  Nincs miről tárgyalni

  NEM gyenge

  Ha öt férfi ül egy tévéstúdióban, az sajtóklubtól a heti NB I.-es összefoglalóig szinte bármi lehet, ám ha ugyanott öt nő foglal helyet, akkor bizony csakis úgynevezett „női műsorral” találkozhat a néző.

 • Interjú

  „Én vagyok Robin Hood”

  Mirko Ilić dizájner

  A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen a tervezőgrafika tanszék meghívására workshopot és előadást is tartott a New York-i School of Visual Arts professzora. A művésszel a délszláv háborúról, az amerikai adórendszer művészetet támogató vonásairól, a toleranciáról és a diszlexiáról beszélgettünk.

 • Mivel etetik az egyetemistákat a budapesti menzákon?

  Reszelt sajtos valóság

  A budapesti egyetemek menzái még mindig a mirelit zöldség fellegvárainak számítanak, ahol sokszor az üres rizs vár az étel­allergiás diákokra. Szigorú szabályozás híján a legtöbb menzán ugyanúgy főznek, mint harminc éve, de azért akad, ahol nyitottak a reformokra.

 • A csótánygének titkai

  Sírba visznek, sírba visszük

  Számos kéretlen lakótárssal kell megosztanunk környezetünket – némelyikük már evolúciós alapon is alkalmazkodott az általunk teremtett extrém körülményekhez.