A Jobbik is besegítene Orbánéknak, ha elszánják magukat a Nagy Imre-szobor kipaterolására

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. júl. 05., 17:07
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Szoborparkba vele – kiáltja a párt, Szakály Sándor meg helyesel.

Szávay István nagy erőfeszítések útján az elmúlt héten – saját bevallása szerint – számos példa alapján szembesítette az Országgyűlésben Orbán Viktor miniszterelnököt azzal, hogy „a magát antikommunistának valló Fidesz-kormány nem számolt le a vörös múlt minden maradványával, sőt tevékenysége, hatalomfelfogása, a demokráciához, sajtóhoz és civilekhez való viszonya alapján maga is egy új pártállamot épít”. A Jobbik frakcióvezető-helyettese szerintmáig szimbolikus helyen, az 1919-es kommunista terror alatt legyilkoltaknak egykor emléket állító Nemzeti Vértanúk emlékművének helyén áll a Horn-kormány által felállított Nagy Imre-szobor, és ez nagyon nincs rendben.

Bár a DK korábban megszellőztette, mire készülhet a Fidesz a Nagy Imre-szoborral, Orbán mégis csak védelmébe vette elődjét.

Ennek ellenére úgy tűnik a Jobbik szerint, hogy a miniszterelnök környezetében mégis egyetértésre lelt Szávay a javaslatával. A Népszava írt arról, hogy Szakály Sándor, a kormányközeli VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatója szerint „ha az a szándék, hogy a Kossuth tér és közvetlen környéke nagyjából az 1944 előtti állapotoknak megfelelően alakíttassék ki, és érkezik ilyen javaslat, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy a Vértanúk terén állítsák fel újra az eredeti emlékművet, Nagy Imre szobrának pedig keressenek másik helyet”. Szakály állítólag hozzátette, hogy „eddig informálisan sem kaptam semmiféle megkeresést”.

A Jobbik a fideszes tapogatózás ellenére erősen támogatja az elképzelést, mint ahogyan a Vértanúk teréről mindössze néhány méterre, a Szabadság téren álló szovjet felszabadítási emlékmű szoborparkba vitelét és helyén az ereklyés országzászló visszaállítását is régóta követelik. Sőt, a Jobbik Magyarországért Mozgalom nevében hivatalos megkereséssel fordult Szávay a Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottsághoz, egyúttal kezdeményezte a Nemzet Vértanúk emlékművének újbóli felállítását, a Nagy Imrét ábrázoló alkotásnak pedig méltó helyére, a kommunista szoborparkba szállítását.

Még az is lehet, hogy így menekül meg a Nagy Imre-szobor, mert ha a Jobbiknak ennyire fontos, akkor nem viteti sehová a Fidesz.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. júl. 05., 17:07
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 3
  rworse
  2018. július 05., csütörtök 21:34
  A választás óta a Jobbik megint a fogafehérjét mutogatja néppártosodás és ellenzékiség témában. Lásd, Stop Soros megszavazása, Nagy Imre szobor elleni hadjárat...
 2. 2
  naki
  2018. július 05., csütörtök 20:01
  A VERITAS Történetkutató Intézet, mint az köztudott, fideszbérenc. A veritas nem ott, hanem a tényekben rejtőzik, fideszbérenc történész-karikatúrákra a kutyámat nem bíznám, nem a történeti múlt tényszerű interpretálását. A Nemzeti Vértanúk sokan voltak. És aztán még "sokkal többen lettek volna, csak még nem értek vissza a Don-kanyarból".
 3. 1
  tiszapolgári
  2018. július 05., csütörtök 18:40
  Az is lehet, hogy a Jobbik így akarja elérni, hogy a szobor a helyén maradjon.

Komment írásához vagy regisztrálj