A Magyar Cserkészszövetségnek nem kellettek a borsodi roma gyerekek

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. júl. 11., 10:15
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Cserkész lennél? Cigány vagy? Akkor nem fog menni!

A Magyar Cserkészszövetség elutasította egy borsodi roma fiatalokból álló cserkészcsapat megalakulását, arra hivatkozva, hogy „a borsodi roma fiatalok sem származásuk, sem hitük alapján nem illenek a magyar keresztény cserkészek közé”, írja a 168 Óra.

A cikk elmeséli, hogy a sajókazai Dr. Ámbédkar Iskola, ahová a tanulók nagy része a környékbeli szegregált, cigány általános iskolákból érkezik, minden eszközzel igyekszik más társadalmi réteghez tartozó fiatalokkal megismertetni saját diákjait. Ennek lett volna egy kiváló eszköze a cserkészmozgalom elindítása és a Magyar Cserkészszövetséggel való kapcsolatfelvétel. El is indult a közös munka, a cél pedig az volt, hogy egy saját cserkészcsapatot hozzanak létre roma fiatalokból.

2017 nyarán, amikor az ámbédkarosok teljesíteni akarták a hivatalos cserkészcsapattá szerveződés egyik feltételét, méghozzá azt, hogy közösen táborozzanak, és vezetőképzésen is részt vegyenek, hirtelen ellenállásba ütköztek. Derdák Tibor, az iskola igazgatója a lapnak elmondta, hogy a gyerekeket befizették a táborba, de amint „a cserkészeknek leesett, hogy a táborozók között három roma fiatal is lenne, azonnal vissza akarták küldeni a befizetett pénzt, indoklásul pedig összevissza magyarázkodtak”.

Indoklásul olyan érveket hoztak fel, mint az „ez a tábor bensőséges lesz, csak a mieinknek szerveződik”, vagy hogy „sem származásuk, sem hitük alapján nem illenek a magyar keresztény cserkészek közé”. Az ország több pontján, több táborral próbálkoztak, ám a roma fiatalok sehol sem kellettek a magyar keresztény cserkészeknek. Annak a Magyar Cserkészszövetségnek, akik „az integrált nevelésben hisznek”, és akiknek a „programjaik mindenki számára nyitottak, aki elfogadja a cserkészet értékeit”. És akiket az állam évek óta jelentős mértékben támogat.

Kastéllyal, műemlékkel és 2,6 milliárddal támogatja a kormány a cserkészeket

Tavaly óta tart a magyar cserkészek közpénzből történő felpumpálása, ami Semjén Zsolt szavai alapján afféle megkésett kárpótlás. Nagykovácsiban például a helyi önkormányzat elől kapták meg a Tisza-kastélyt, ingyen. Itt lesz az új cserkészközpont. Még tavaly májusban nyújtotta be Pintér Sándor belügyminiszter azt a törvénymódosítást, melynek eredményeképp a Magyar Cserkészszövetség két értékes ingatlant is kapott a magyar államtól.

A borsodi roma fiataloknak végül francia cserkészek szerveztek tábort Sajókazán tavaly nyáron és szerveznek idén is. A Magyar Cserkészszövetség ugyanis még a cserkész név használatát is megtagadta tőlük. Azért, mert az iskola honlapján hírt adott a meghiúsult Borsod megyei táborozásról.

A teljes cikket itt olvashatják.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. júl. 11., 10:15
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 13
  Kovacs
  2018. július 11., szerda 20:57
  "... hívassa magát talán akadémiának..."
  Miért haragszol erre az elnevezésre, hogy akadémia. És csak úgy odadobod a gengsztereknek. Sokkal sokkal régebbi, mint a "hős magyarok fülkeforradalmas bejövetele". Nem igazán értelek.
 2. 12
  naki
  2018. július 11., szerda 20:27
  A fideszbérenc cserkésszövetség szépen vegye ki a nevéből, hogy "magyar", ne hozzon szégyent a nemzetre, és húzzon picsába. "Magyar" helyett hívassa magát talán akadémiának, Orbánc keresztényellenes Reichjában ez jól jövedelmez.
 3. 11
  Kovacs
  2018. július 11., szerda 20:09
  9-10: Mivel a cikkből kiderül, hogy a borsodi romagyerekek francia cserkészekkel cserkészkedhedtek cserkészügyben, nincs ok a nagy kiborulásra. A francia cserkészek célja a citoyen actif képzése, alapelvük hivatalosan: la solidarité, l'entraide (segítségnyújtás), le respect. Úgyhogy szerintem jobban jártak,ha ebben a "szellemben" cserkészkedtek, mint a magyar cserkészvezetőkkel homályos magyarcserkész viselkedési normákkal küszködve cserkeszelni.
 4. 10
  rworse
  2018. július 11., szerda 19:43
  Ja, és közlöm a magyar cserkészekkel, hogy a cserkészet eredendően NEM, azaz NEM vallásos mozgalom, hanem vallásosságtól független. Az, hogy (például) a magyar cserkészszövetség mint magyarországi "védjegytulajdonos" eleve vallásos mozgalmat csinált belőle, és úgy tesz, mintha a cserkészet értékei között eleve ott lenne a vallásosság, a cserkészet eredeti alapértékeivel ellentétes. A magyar cserkészszövetség, miközben a cserkészet alapelveinek magyarországi kizárólagos letéteményeseként lép fel, en bloc szembemegy a cserkészet eredendő alapelveivel a vallásosság eleve megkövetelése révén. A magyar cserkészszövetséget eleve ki kéne zárni a "nemzetközi szövetségből".
 5. 9
  rworse
  2018. július 11., szerda 19:21
  És lőn.
  "...a Magyar Cserkészszövetség jelezte, hogy voltak fenntartásai egy kizárólag romákból álló cserkészcsapattal kapcsolatban - hiszen elsősorban az integrált oktatásban hisz..."


  Egyáltalán nem tisztelt aszájbabaszottrühöserdőspéterkurvaanyátokat Cserkészszövetség, kérdezem tőletek aszájbabaszottrühöserdőspéterkurvaanyátokat, hogy hány olyan cserkészcsapat van az országban aszájbabaszottrühöserdőspéterkurvaanyátokat, amely csak és kizárólag "színmagyar" fehérkeresztényekből áll aszájbabaszottrühöserdőspéterkurvaanyátokat, és semmiféle fenntartásotok nem volt azokkal kapcsolatban aszájbabaszottrühöserdőspéterkurvaanyátokat, hogy miért nincsenek benne más etnikumúak is az integrált oktatásban hívés okán?

  aszájbabaszottrühöserdőspéterkurvaanyátokat

 6. 8
  Kovacs
  2018. július 11., szerda 16:31
  7: Ebből az apropóból átfutottam a magyar cserkészek alapelveit. Idézek: "A cserkész kötelessége az Istenbe vetett hitéből fakadó lelkiség megélése". Na mármost vagy beleveti magát a hitébe vagy résen van.
  (A cserkész alapelvek áttanulmányozása után arra a következtetésre jutottam, hogy aki még teheti a cserkészség helyett inkább a marxista klubbot választja. (Ha van még ilyen) Egyértelműen jobban jár, a marxizmust túl lehet lépni. A cserkészséget aligha.)
 7. 7
  tiszapolgári
  2018. július 11., szerda 14:13
  Ha a Cserkészszövetségnél lenne közmunka, akkor a roma gyerekek mehetnének sátrat felverni, takarítani, árkot pucolni. Persze minden nap, a munkaidő végeztével zseb- és csomagellenőrzés, nehogy elcsórják az ebédről megmaradt cserkészkolbászt.
  „Légy résen!”, ugyebár ez a cserkészek jelmondata. Egy tőmondat, de az egész világ benne van.
 8. 6
  SB#
  2018. július 11., szerda 13:30
  A mai napon a sajtóban megjelent hírekre reagálva, miszerint a Magyar Cserkészszövetségnél a romáknak megmondták, hogy sem a hitük, sem a származásuk miatt nem illenek a keresztény cserkészek közé, a Magyar Cserkészszövetség az alábbiakat adja közre.  A Magyar Cserkészszövetség és a Dr. Ámbédkár Iskola kapcsolata már több évre tekint vissza. Ezen évek alatt elindult egy önálló cserkészcsapat megalapításának folyamata, amelyről többször egyeztetett a Magyar Cserkészszövetség Dr. Derdák Tiborral, az iskola alapítójával is. Az egyeztetések eredményeként a Magyar Cserkészszövetség jelezte, hogy voltak fenntartásai egy kizárólag romákból álló cserkészcsapattal kapcsolatban - hiszen elsősorban az integrált oktatásban hisz-, azonban az Alapszabálynak megfelelően nyitott mindenkire, aki elfogadja a cserkészet elveit és értékeit. Mivel a későbbiekben nem az Alapszabálynak megfelelően jártak el a közösség szervezői, ezért a Magyar Cserkészszövetség országos elnöksége levélben tájékoztatta az illetékeseket döntéséről. A levelet csatoljuk. A Magyar Cserkészszövetség a tábori befizetéssel kapcsolatos ügyet kivizsgálja, kirekesztő megjegyzést a Magyar Cserkészszövetség Országos Elnöksége nem tett.

  Magyar Cserkészszövetség Országos Elnöksége

  https://cserkesz.hu/hir/szovetseg/sajtokozlemeny
 9. 5
  szegedi789
  2018. július 11., szerda 13:16
  4
  Visszatámadnak. Plusz rizsa.
 10. 4
  rworse
  2018. július 11., szerda 12:11
  Most, hogy napvilágra került az eset, a cserkészszövetség nyilatkozatára leszek még kíváncsi. Felvállalják-e manifeszt, hogy rasszista disznók, vagy mismásolnak, hogy hát az nem is úgy volt, csak hát helyhiány meg ilyesmi.

Komment írásához vagy regisztrálj