A Magyar Cserkészszövetségnek nem kellettek a borsodi roma gyerekek

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. júl. 11., 10:15
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Cserkész lennél? Cigány vagy? Akkor nem fog menni!

A Magyar Cserkészszövetség elutasította egy borsodi roma fiatalokból álló cserkészcsapat megalakulását, arra hivatkozva, hogy „a borsodi roma fiatalok sem származásuk, sem hitük alapján nem illenek a magyar keresztény cserkészek közé”, írja a 168 Óra.

A cikk elmeséli, hogy a sajókazai Dr. Ámbédkar Iskola, ahová a tanulók nagy része a környékbeli szegregált, cigány általános iskolákból érkezik, minden eszközzel igyekszik más társadalmi réteghez tartozó fiatalokkal megismertetni saját diákjait. Ennek lett volna egy kiváló eszköze a cserkészmozgalom elindítása és a Magyar Cserkészszövetséggel való kapcsolatfelvétel. El is indult a közös munka, a cél pedig az volt, hogy egy saját cserkészcsapatot hozzanak létre roma fiatalokból.

2017 nyarán, amikor az ámbédkarosok teljesíteni akarták a hivatalos cserkészcsapattá szerveződés egyik feltételét, méghozzá azt, hogy közösen táborozzanak, és vezetőképzésen is részt vegyenek, hirtelen ellenállásba ütköztek. Derdák Tibor, az iskola igazgatója a lapnak elmondta, hogy a gyerekeket befizették a táborba, de amint „a cserkészeknek leesett, hogy a táborozók között három roma fiatal is lenne, azonnal vissza akarták küldeni a befizetett pénzt, indoklásul pedig összevissza magyarázkodtak”.

Indoklásul olyan érveket hoztak fel, mint az „ez a tábor bensőséges lesz, csak a mieinknek szerveződik”, vagy hogy „sem származásuk, sem hitük alapján nem illenek a magyar keresztény cserkészek közé”. Az ország több pontján, több táborral próbálkoztak, ám a roma fiatalok sehol sem kellettek a magyar keresztény cserkészeknek. Annak a Magyar Cserkészszövetségnek, akik „az integrált nevelésben hisznek”, és akiknek a „programjaik mindenki számára nyitottak, aki elfogadja a cserkészet értékeit”. És akiket az állam évek óta jelentős mértékben támogat.

Kastéllyal, műemlékkel és 2,6 milliárddal támogatja a kormány a cserkészeket

Tavaly óta tart a magyar cserkészek közpénzből történő felpumpálása, ami Semjén Zsolt szavai alapján afféle megkésett kárpótlás. Nagykovácsiban például a helyi önkormányzat elől kapták meg a Tisza-kastélyt, ingyen. Itt lesz az új cserkészközpont. Még tavaly májusban nyújtotta be Pintér Sándor belügyminiszter azt a törvénymódosítást, melynek eredményeképp a Magyar Cserkészszövetség két értékes ingatlant is kapott a magyar államtól.

A borsodi roma fiataloknak végül francia cserkészek szerveztek tábort Sajókazán tavaly nyáron és szerveznek idén is. A Magyar Cserkészszövetség ugyanis még a cserkész név használatát is megtagadta tőlük. Azért, mert az iskola honlapján hírt adott a meghiúsult Borsod megyei táborozásról.

A teljes cikket itt olvashatják.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. júl. 11., 10:15
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 3
  2018. július 11., szerda 11:42
  én se értem, ha olvassák, minek is akarnak egy múlt századi rasszista szervezet tagjai lenni?
 2. 2
  Kovacs
  2018. július 11., szerda 11:26
  Feltehetném a kérdést, hogy egyébként egy rasszista magyar cserkészszövetségben vajon mit is kereshetnének a roma gyerekek és egyéb máshogy gondolkodó szülők gyerekei. De nem teszem föl.
  (Ahol működött a nerbeli integráció romaügyben - Frakas Flórián esete például - azt sem kívánjuk igazán)
 3. 1
  rworse
  2018. július 11., szerda 10:51
  Hát..., én ugyan se magyar nem vagyok, se fehérkeresztény, de én kérek elnézést, ég az arcomon a bőr.

Komment írásához vagy regisztrálj