A magyar demokrácia halott – vélemények a galaxis egyéb tájairól

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. febr. 12., 10:15
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

"Puha autokráciának" nevezte a New York Times hétvégi nagy cikke Orbán Magyarországát, és a Guardian is velünk nyitotta a napot. James Gunn – A galaxis őrzői rendezője – sem állta meg szó nélkül: Trumphoz hasonlította a megfélemlítésre alapozó politikát.

"Orbán keze által halt meg a demokrácia Magyarországon" – írta James Gunn rendező a hétvégén, kommentálva a New York Times terjedelmes cikkét, amely a magyar politikai helyzetet elemzi.

James Gunn on Twitter

1 Democracy is dead in Hungary at the hands of Orban, it happened swiftly, and he did EXACTLY what Trump is doing now: Fanned the flames of immigration fear, discredited the mainstream press, controlled the judiciary, redrew election maps. https://t.co/UNIagcWM2x

Gunn Trumpot hasonlítja Orbánhoz, szerinte mindkét politikus manővereinek lényege, hogy az emberek migrációtól való félelmeire alapozzák hatalmukat, elnyomják a sajtót és kontroll alatt tartják az igazságszolgáltatást.

A New York Times pedig puha autokráciaként emlegeti az Orbán vezényletével kialakított magyar viszonyokat:

As West Fears the Rise of Autocrats, Hungary Shows What's Possible

"Viktor Orban has demonstrated that in Europe things are possible," the leader of Poland's governing Law and Justice party, Jaroslaw Kaczynski, said in 2016. "You have given an example, and we are learning from your example." Mr. Orban is emblematic of a strongman age. He has courted President Vladimir V.

 

Ma reggel a Guardian is velünk kezdte a napot, több szempontból is értékelve, hogy a miniszterelnök és közeli pajtásai mit művelnek az EU-s pénzekkel:

Orbán allies could use EU as cash register, MEPs say

Hungarian PM's supporters are winning EU-funded contracts while facing little competition A European parliamentary watchdog has called for tougher scrutiny of EU spending in Hungary, as concern grows among MEPs and transparency campaigners that a class of oligarchs with ties to the prime minister, Viktor Orbán, coulduse the EU "as a cash register".

És arról, hogyan csatornázzák be ezeket a pénzeket:

How Hungarian PM's supporters profit from EU-backed projects

While Viktor Orbán has criticised EU, some of his friends and family have won EU-funded infrastructure contracts he train to nowhere, some dazzlingly expensive street lights and the pipe-fitter turned business mogul who happens to be the prime minister's friend. One common thread links them all: Hungary's combative leader, Viktor Orbán, and his bête noire, the European Union.

HVG.hu
szerző
narancs.hu
publikálva
2018. febr. 12., 10:15
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 7
  Rumata
  2018. február 12., hétfő 21:50
  Rworse,

  nem baj ha most nem érted.

  Egyszer majd megérted.
 2. 6
  tiszapolgári
  2018. február 12., hétfő 19:25
  Hitler kaputt, Németország nem kaputt.
 3. 5
  rworse
  2018. február 12., hétfő 16:47
  Rumata, megint szégyent hozol a névadódra. Megint zöldségeket beszélsz.
 4. 4
  yoyo
  2018. február 12., hétfő 13:19
  A magyar demokrácia és jogállam halott.

  Jó, akkor ezt szögezzük már le, mindenki nyugodjon meg, ne találgasson tovább, hogy vajon fenyegeti-e veszély Magyarországon a demokráciát, meg hasonló baromságok.

  És akkor innentől tessünk elkezdeni csinálni valamit.
  Ami nagyon fontos, ne tegyünk tovább úgy, mintha jogállamban élnénk, meg szabad választások lennének, meg hasonlók.

 5. 3
  reuters
  2018. február 12., hétfő 12:59
  az egy-fordulós és listás választási rendszer eleve kizárja a demokratikus választást
 6. 2
  Rumata
  2018. február 12., hétfő 12:48
  "Orbán keze által halt meg a demokrácia Magyarországon" – írta James Gunn rendező.

  Tévedett.

  A demokrácia már a kerekasztal-tárgyalásokon meghalt, amikor a mindmáig érvényes vegyes választási rendszert megalkották.

  Ráadásul több okból is.

  1. A listás képviselők jelenléte a parlamentben már eleve kizárja a demokráciát.

  A képviseleti demokrácia alapfeltétele ugyanis az, hogy a törvényhozás legalább egy szintjén (nálunk csak egy szint van) csak közvetlenül választott képviselők legyenek.

  Vagyis az, hogy a képviselők személye felett a választók kizárólagos joggal közvetlenül rendelkezhessenek.

  2. A képviselők döntéseit pártérdekek szerint nyíltan befolyásoló pártfrakciók léte a parlamentben már eleve kizárja a demokráciát.

  A demokratikus alkotmány egyik sarkalatos előírása, hogy a képviselő a parlamentben a saját személyes meggyőződése szerint a választói érdekeit képviseli.

  Tehát a pártfrakció által megvalósított frakciófegyelem a képviseleti demokrácia alapfeltételét szünteti meg.

  A vegyes választási rendszer és a pártfrakciók bevezetése a parlamenti törvényhozást rövid időn belül üres formalitássá, gerinctelen szavazógéppé és vásári ripacskodássá züllesztette.

  A vegyes választási rendszer már kezdettől fogva nyílt párturalom volt, amelyben a választópolgároknak sem a közügyekről való tájékozódásra, sem a közvagyon sorsának ellenőrzésére, sem pedig a közhatalmat gyakorlók elszámoltatására nem nyílt érdemi lehetőségük.

  Tehát a vegyes választási rendszer bevezetésétől már egyenes út vezetett a hatalmával korlátlanul visszaélő és a demokratikus szabályoknak már a látszatát sem fenntartó Orbán-kormány uralomra jutásához.
 7. 1
  rworse
  2018. február 12., hétfő 10:51
  A magyar név megint szép lesz,
  Méltó régi nagy híréhez!
  Mit a rendszerváltás lemosott,
  Visszakenjük a gyalázatot!

Komment írásához vagy regisztrálj