Nem lehet még négy évig várni, most kell leváltani a Fideszt

szerző
Gera Márton
publikálva
2018. febr. 13., 01:04
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Ritkaságszámba menő esemény zajlott tegnap este: politikusok programokról vitáztak a nyilvánosság előtt.

A magyar politikai életben szokatlan eseménynek lehetett tanúja az, aki kedd este ellátogatott a Király utcai Gödör Klubba: a színpadon álló képviselő-jelöltek ugyanis nem az úgynevezett Soros-tervről, nem a Fidesz által tolt témákról, hanem programokról, a választókörzetet érintő elképzeléseikről vitatkoztak. Az esemény a Közös Ország Mozgalom rendezvénysorozatának egyik állomása volt: a mozgalom az elmúlt hetekben már több hasonló fórumot is szervezett (Pécsett, Budapest 6. választókörzetében és Budakeszin), és nem titkolt céljuk, hogy ezeken a választók megismerjék a helyi jelölteket, így könnyebben eldönthessék, kire szavaznak áprilisban. A mozgalom az érintett választókörzetekben közvélemény-kutatást is tart majd, hogy kiderítsék, ki a legesélyesebb jelölt, ennek tudtában pedig a többiek eldönthetik, hogy esetleg visszalépnek-e.

A tegnapi, belvárosi vitafórum több okból is izgalmasnak ígérkezett: a választókörzet kifejezetten csatatérnek tűnik, hiszen az elmúlt években több korrupciós ügy is napvilágot látott, Rogán Antal pedig már el sem indul egyéniben a kerületben. Sokáig azt lehetett gondolni, hogy a helyi mutyikat kutató Juhász Péter mögé beáll az ellenzék, hogy a lehető legnagyobb eséllyel szerezzék meg a körzetet, ám tavaly ősszel a Momentum elnöke, Fekete-Győr András is bejelentette, hogy elindul egyéniben az 1. sz. egyéni választókerületben. De a jelenlegi felállás szerint indít itt jelölt az MSZP–Párbeszéd-szövetség (V. Naszályi Márta), a Jobbik (Losonczy Pál) és az LMP (Csárdi Antal) is.

false

 

Fotó: magyarnarancs.hu

„Mert Soros”

A Közös Ország Mozgalom-féle vitafórumoknak eddig valószínűleg egyetlen közös jellemzőjük volt: a fideszes jelölt egyszer sem jelent meg ezeken az eseményeken, hiába hívták. Így volt ez most is, a Rogán helyére beugró Hollik István nem jött el a fórumra, mert, indoklása szerint „Soros”. Jelentsen ez bármit is, az apróbb hanghibákkal terhelt vita így is azt a benyomást keltette, mintha egy normális demokráciában élnénk, ahol teljesen természetes, hogy a jelöltek értelmes kérdésekről vitatkoznak egymással a választások előtt.

Bár a fórum elsősorban a helyi kérdésekről szólt, a jelöltek sokszor inkább általánosságban beszéltek a problémákról, így elhangzott, hogy az intézményesített korrupció mindent megfojt, szinte mindegyikük elmondta, hogy modern oktatási rendszert és megfelelő egészségügyet kell teremteni, és abban is egyetértettek, hogy nem lehet még négy évig várni, most kell leváltani a Fideszt. Hogy utóbbit hogyan kell végrehajtani, abban mondjuk már nem annyira értettek egyet.

false

 

Fotó: magyarnarancs.hu

Mi lehet a lakhatási válság megoldása?

Ezeknél a sokszor hallott paneleknél jóval izgalmasabb volt, amikor a helyi kérdésekről vitatkoztak a jelöltek. Budapest belső kerületeit hatványozottan érintő lakhatási problémák kitárgyalásakor abban mindegyik résztvevő egyetértett, hogy valamit lépni kell, mert a magas ingatlanárak és a gyakran megfizethetetlen albérletárak miatt sokan nem jutnak lakáshoz. Csárdi Antal bérlakásprogramot és albérlettörvényt javasolt, a jobbikos jelölt viszont azt emelte ki, hogy segíteni kellene azokat a lakókat is, akiknek nincs pénzük felújítani a lakásukat. Az ellentétek leginkább ott jöttek elő, hogy ki mennyire szólna bele a lakáspiacba: Juhász Péter azzal érvelt, hogy ők nem avatkoznának be direkt módon az árak kérdésébe, inkább bérlakásokkal javítanának a helyzeten, és a helyi közösségekre bíznák annak eldöntését is, hogy megengedik-e, hogy a társasházban valaki Airbnb-szolgáltatást üzemeltessen. V. Naszályi Márta viszont azt hozta fel, hogy a lakhatást végre alapjoggá kellene tenni, bár kérdés, hogy ettől változna-e érdemben bármi is.

Hogy a jelöltek egyébként mennyi mindenben egyetértenek, azt jól mutatta, amikor a turizmusra terelődött a szó. Bár a V. kerület nem egy Belső-Erzsébetváros, a romkocsmák sem itt üzemelnek, a turisták miatt mindenhol lehet mérgelődni, még ha ennek sokszor nincs is alapja. Abban ugyanakkor egyetértés mutatkozott, hogy a turizmust értéknek kell tekinteni, senki sem vetemedett olyasmire, hogy a turistákat kiüldözné a kerületből. Losonczy Pál például azzal a kissé naivnak tűnő javaslattal állt elő, hogy jó és elegáns éttermek megnyitását kell ösztönözni az V. kerületben, mert akkor nem a „bulituristák” jönnek majd, és szerinte így nem lesznek olyan problémák, mint amilyenek a VII. kerületben, ahol éppen vasárnap szavaznak a helyiek az éjféli zárásról. Kicsit árnyaltabban fogalmazott Fekete-Győr András, aki szintén kiemelte, hogy az idősebb turisták számára is kell programokat kínálni, és ők is a tehetséges vállalkozókat támogatnák.

false

 

Fotó: magyarnarancs.hu

Mivel az 1. sz. egyéni választókerület az I. kerület több részét is lefedi, a vitaesten a Várnegyed átalakítása is szóba került. Nem annyira meglepő módon senki nem lelkesedett a Várnegyed kormányzati negyeddé alakításáért, mert a jelöltek úgy látták, hogy ez ismét a mutyiról szól, és a helyiek elől veszi el a teret. Jobban megosztotta a résztvevőket a közlekedés és a dugódíj kérdése: V. Naszályi Márta támogatna egy kilométer alapú dugódíjat, mert szerinte ezzel el lehetne érni, hogy a kerületet kevésbé legyen kitéve a környezetszennyezésnek és a dugóknak. Kicsivel izgalmasabb ötlettel állt elő Fekete-Győr András, aki szerint jó lenne egy BKK által üzemeltetett, a Magyarországról kitiltott Uberhez hasonló telekocsi szolgáltatás, ami arra ösztönözne, hogy tegyük le az autót a Belvároson kívül.

De hogyan akarnak nyerni?

Bár ezek a kérdések és javaslatok nagy valószínűséggel közvetlenül érintik a helyi lakosokat, az eseményen azért jól látszott, hogy mi foglalkoztatja leginkább a megjelenteket: a koordináció és a visszalépés kérdése. Már a megszólalások közben többen közbekiabáltak, és arról érdeklődtek, hogy mégis hogyan akarják végrehajtani a programjukat a jelöltek, ha mindannyian elindulnak egymás ellen, vagyis tulajdonképpen ingyen odaadják a Fidesznek a győzelmet. Amikor pedig a közönség is kérdezhetett, Gulyás Márton műsorvezető jelezte, hogy a legtöbb előre leadott kérdés a választási koordinációról szólt.

false

 

Fotó: magyarnarancs.hu

A jelöltek reakciójából az derült ki, hogy talán még maguk sem tudják, mi lenne a legjobb megoldás: a Jobbik elvileg továbbra is kitart amellett, hogy mind a 106 választókerületben indít jelöltet, és Losonczy Pál azt sem mondta ki, hogy visszalép, ha kiderül, hogy valaki esélyesebb nála. Juhász Péter szerint ő legesélyesebb, de azt mondta, ha bebizonyosodik, hogy valaki jobb nála, hajlandó visszalépni a javára. Fekete-Győr András pedig elég homályosan fogalmazott ugyan, de az kiderült a válaszából, hogy ha van esélyesebb jelölt, aki „hiteles ember”, ő is visszalép, de szerinte akkor a többi pártnak is így kellene tennie. Okosabbak február végéig, március elejéig valószínűleg nem leszünk: a Közös Ország Mozgalom ekkorra készül el a helyi közvélemény-kutatásokkal, amelyek után majd kiderül, ki az, aki valóban hajlandó visszalépni.

szerző
Gera Márton
publikálva
2018. febr. 13., 01:04
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 19
  Niki
  2018. február 14., szerda 13:42
  Hogy lehet győzni a Fidesz ellen, ha mindenki kűzd egymás ellen?

  https://www.youtube.com/watch?v=CTGFpTkzTWE
 2. 18
  yoyo
  2018. február 14., szerda 12:08
  és már nagyon régóta ismételgetem, a magyar baloldal olyan hátrányba került, olyan lemaradásban van minden tekintetben, hogy a távoli jövőben elérendő majdani siker érdekében késlekedés nélkül el kellene kezdeni működni.

  Hatalmas adomány lenne a sorstól, ha ezektől a pártoktól és képviselőiktől sikerülne megszabadulni.
  Ha a társadalomban egyre többeket sikerülne meggyőzni arról, hogy nem karizmatikus vezető után kellene tekergetniük a nyakukat.

  Ezen az országon érdemben nem segítene, ha valaki felülről próbálná megszerelni.
  Orbán ezt nagyon magas fokon művelte, látjuk az eredményt.

  A rendszerváltás 20 éve a magyar történelem egyik legnagyobb LEHETŐSÉGE volt. Ami azóta történt, az nem annyira rendkívüli borzalom, mint inkább csak a hazai business as usual, amiért nagyon szar, hogy ott van kontrasztnak a demokratikus kísérlet élménye.

  Valahogy majd lesz, de ne ringassuk magunkat illúziókba.
 3. 17
  yoyo
  2018. február 14., szerda 11:54
  tiszapolgári, én 94-ben az mdf-et szavaztam le.
  98-ban a horn-kuncze kormányt.
  2002-ben a fideszt.
  2006 volt az az első választás, amikor erősebb volt a "maradjanak", mint az, hogy visszajöjjön az előző.

  És a társadalom is így gondolta.
  Mert elhitték, hogy ezek kevésbé loptak, főleg mert elhitték, hogy az ország javuló állapotban van.
  Amikor pár hónappal később kiderült, az ország pocsék állapotban van, a 2006-os választást faramuci módon visszamenőleg úgy vesztették el, hogy sajnos hosszú előre elvesztették a következőket.
  És lehetőséget teremtett a fidesznek, hogy a demokráciát felszámolja.
  A demokrácia felszámolásának bűne a fideszé. De a felelősségben hatalmasan osztozik vele sajnos az mszp, a dk és az szdsz.

  Leváltani a fideszt pedig sajnos csak demokratikus keretek között lenne lehetséges.
 4. 16
  tiszapolgári
  2018. február 14., szerda 09:50
  Meggyőződésem, hogy az ellenzék le fogja győzni a Fideszt. 1994-ben és 2002-ben is bejött a jóslatom, most is be fog jönni.
 5. 15
  rworse
  2018. február 14., szerda 08:06
  yoyo, 12
  "Most se próbáltak ezen felülemelkedni, és idő haladtával még a mostaniaknál is előnytelenebb pozícióból még megalkuvóbban fognak viselkedni."

  Sőt, nagyon gyanús, hogy már most, a választásra készüléskor a "még megalkuvóbban fognak viselkedni"-t látjuk.
 6. 14
  yoyo
  2018. február 14., szerda 06:24
  hol máshol
 7. 13
  Kovacs
  2018. február 13., kedd 21:42
  Akkor most én jövök egy klisével: "ex falso sequitur qoudlibet"...mert mit is lehet erre mondani.
  Április 9-én ugyanitt?
 8. 12
  yoyo
  2018. február 13., kedd 20:59
  A 14-es választásokon való részvétel vízválasztó volt. Az azt megelőzően elfogadott új választási törvény az ellenzéki indulóknak azt a két változatot kínálta, ha külön indulnak, akkor lesz pár mandátum, amin megtéphetik egymást, ha összefognak, akkor minimális eséllyel nagyot nyerhetnek, valószínűbb azonban, hogy jóformán semmit nem kapnak, miközben a fidesznek mindkét változatban igen valószínű az alkotmányozó többséget jelentő győzelem.
  Az ellenzék pedig elfogadta, hogy így lesz, nem akarva elveszíteni az állami támogatást és azt a néhány parlamenti mandátumot.
  A részvételével pedig legitimálta a NER rendszerét, elfogadták a felkínált parlamenti macskaasztalt, a NER belső ellenzéke státuszt.
  Most se próbáltak ezen felülemelkedni, és idő haladtával még a mostaniaknál is előnytelenebb pozícióból még megalkuvóbban fognak viselkedni.
 9. 11
  Kovacs
  2018. február 13., kedd 20:13
  10: Jól van, gyere elő a "klisékkel", ha nem jut eszedbe más. Szószerint persze, hogy nem mondtad. De alapvetően ezt mondod. (Megengedtem magamnak, hogy összefoglaljalak)

  A 2014-es választásokkal mi bajod? 30 százalékon voltatok, mint elfogadható ellenzék. Nyugat Európa sem állt különbül. Ami utána következett, az volt a tragédia. Abban pedig mindenki asszisztált. Mert ugye aki "csak"30 százalékos, annak lúzer a neve. (kész röhej!)

  Nem lehetnék inkább Kótya Kele?


 10. 10
  yoyo
  2018. február 13., kedd 19:30
  Kovacs, te kelekótya vagy.

  "Valahogy nem volnánk meg, mert a Fidesz még nincs leváltva." ez csak a te alternatív szövegértésedből kerekedett.

  semmilyen forgatókönyvről nem beszéltem.

  az őfelsége ellenzéke magát minősítette a 14-es választásokon való részvétellel.
  szó sincs arról, hogy Pasinszki vagy én minősítettük volna így, megtették maguk.

Komment írásához vagy regisztrálj