Így lesz a fizetése akkor is kevesebb, ha több

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. febr. 12., 09:02
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A látszat csal, a munkaadó trükközik.

Hiába nőtt a bérminimum 2017-ben, sok munkavállaló így sem kapja meg a többletet: a dolgozók átminősítésével és a munkaórák csökkentésével trükköznek a cégek, hogy elkerüljék a pluszköltségeket, írta meg a Népszava.

Mióta nőtt a minimálbér, nőtt az ezzel kapcsolatos munkaügyi hatósági intézkedések száma is: összesen 657 munkavállalót sujtott szabálytalanság a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint. De ez a szám korántsem mutatja a valós helyzetet, hiszen a legtöbb munkavállaló nem fordul a hatóságokhoz. Pedig trükközési lehetőség bőven akad. Klasszikus maradt a teljes munkaidősök félállásra bejelentése. De jogsértés nélküli esetek is előfordulnak: megemelik a bért, de megszüntetik az addigi cafeteria-juttatásokat; vagy például megemelik ugyan az alapbért, de ezt az összeget elveszik a mozgóbérből. Tehát a fizetés ugyan "több" lesz, a munkavállaló mégis kevesebbet visz haza. "Ezekben az esetekben a hatóság hatáskör illetve jogsértés hiánya miatt nem tud intézkedni" – írják.

A másik gyakori példa a munkakörök változtatása – részfeledaokra bontják a munkaköröket, s néhányat kihúznak, erre hivatkozva csökkenthetik a bérezést. A kiskapuk azonban mindnekinek ártanak, vélik: nagyon nagy mértékű a munkaerő fluktuációja, arról nem is beszélve, hogy az ilyen esetek csak növelik a munkaerő külföldre áramlását.

Népszava.hu
szerző
narancs.hu
publikálva
2018. febr. 12., 09:02
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1
    rworse
    2018. február 12., hétfő 10:27
    Volt egyszer egy Marx-Engels nevű pasi...

Komment írásához vagy regisztrálj