Külföldről is kap támogatást a felcsúti futballakadémia

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jún. 11., 17:06
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

De persze ők nem szerepelnek a civilek fekete listáján.

A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány 2017-es beszámolója szerint húszmillió forint támogatást kapott az Európai Labdarúgó Szövetségtől, mégsem regisztrált külföldről támogatott szervezetként – írja a K-monitor.

A kormány által hozott erősen vitatott tavalyi törvényhatározat arra kötelezi a külföldi támogatásban részesülő civil szervezeteket, hogy egyrészt a támogatás tényét tüntessék fel felületeiken, valamint regisztráljanak a civilek által csak fekete listának bélyegzett felületen. A kormány indoklása szerint minderre az átláthatóság miatt van szükség, vagyis hogy egy átlagember is pontosan láthassa, milyen pénzből működnek ezek a szervezetek. Az erre vonatkozó adatok azonban eddig is teljesen világosan láthatók voltak a szervezetek által közzétett éves beszámolókból. Így a lista felesleges, ráadásul minden kontextus nélkül egyszerűen csak felsorolja az érintett szervezeteket, vagyis nem javítja az átláthatóságot, így nemcsak megbélyegző, hanem káros is.

Az érintett szervezetek korábban közösen nyújtottak be panaszt az Alkotmánybírósághoz, valamint a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához is, melyből kiderül, hogy a „külföldről támogatott szervezetekről” szóló törvény sérti az egyesülés és a véleménynyilvánítás szabadságát, illetve a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való jogot. A törvény továbbá szükségtelenül és aránytalanul diszkriminál a csak magyar és a külföldi forrásokat is használó szervezetek között, ezzel elriaszthatja a potenciális támogatókat, illetve gátolhatja az érintett civil szervezetekkel való együttműködést – amint arra már a gyakorlatban is vannak példák. A törvény nem alkalmas állítólagos céljai megvalósítására sem, hiszen sem a civil szervezetek átláthatóságának biztosításához, sem a pénzmosás elleni fellépéshez nem járul hozzá – mindezekre vannak más, megfelelő hazai jogszabályok.

Az Alkotmánybíróság hónapokig nem tűzte napirendre az ügyet, múlt héten pedig  felfüggesztette a törvénnyel kapcsolatos állásfoglalását arra hivatkozva, hogy megvárják az Európai Unió Bírósága előtt folyamatban lévő eljárások befejezését.

Az Alkotmánybíróság felfüggesztette eljárását a CEU- és a civiltörvénnyel kapcsolatos ügyekben

Négy alkotmánybíró szerint a döntés indokolatlan és „rendkívül veszélyes". Az Alkotmánybíróság (Ab) az európai alkotmányos párbeszéd jegyében felfüggesztette eljárását a nemzeti felsőoktatási törvénnyel és a civil törvénnyel kapcsolatos ügyekben. Az Európai Bizottság még tavaly év végén indított kötelezettségszegési eljárást mindkét ügyben Magyarország ellen az Európai Unió Bírósága előtt.

Hogy a felcsúti fociakadémia a fentiekkel egyetértésben szándékosan mulasztotta el a regisztrációs kötelezettségét, abban erősen kételkedünk...

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jún. 11., 17:06
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 2
  csulla
  2018. június 11., hétfő 22:35
  Mert a maffia lábán állóknak mindent szabad!Rájuk nem vonatkoznak a "gránit-csalárdságú" törvények!
 2. 1
  rworse
  2018. június 11., hétfő 21:31
  erdőspéterkurvaanyád

Komment írásához vagy regisztrálj