Micsoda nagyvonalúság! Részletfizetést is kérhet a Jobbik, sőt, akár két évre is!

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jan. 12., 17:01
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Itt a nagy hátra arc. Vagy a cinizmus csúcsa? Már fizetési könnyítésről is szó van.

Akár kétéves részletfizetést is kérhetnek az ÁSZ szerint tiltott támogatást elfogadó, illetve szabálytalanul gazdálkodó pártok a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) – tájékoztatott a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Korábban nem volt szó két évről, egy féléves halasztási lehetőség merült fel.

Mint ismert, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) azért büntette a Jobbikot, az LMP-t, a DK-t, az Együttet és a Párbeszédet, mert áron alul folytattak plakátkampányt vagy béreltek irodát, ezzel tiltott támogatást fogadtak el, amit a törvény tilt. A legnagyobb, 331 millió forintos büntetést (ami tehát emellett 331 millió forintos állami támogatás megvonásával is jár) a Jobbik kapta. A másik négy párt büntetései 5 és 10 millió forint között vannak.

A pártok nem fogadták el a büntetést és koncepciózusnak nevezték azt, példaként említve, hogy abban az ÁSZ valamiért semmi vizsgálnivalót és kivetnivalót nem talált, amikor nem a Jobbik, hanem a Fidesz hirdetett Simicska Lajos cégénél.

Az NGM közleményében most azt írta: a választásokra való zavartalan felkészülés érdekében javasolták a Magyar Államkincstárnak (MÁK) és a NAV-nak, hogy a törvényes lehetőségek keretein belül adjanak fizetési könnyítést a tiltott támogatást elfogadó, illetve szabálytalanul gazdálkodó pártoknak.

És ezután jön az MTI közleményének legmulatságosabb része:

Az érintett pártokat mind a kincstár, mind a NAV részéről kapcsolattartók segítik.

Az érintett pártok idén júliusig kérhetnek fizetési halasztást, ezt követően pedig akár – „az adóhivatal joggyakorlatában hosszúnak számító” – kétéves részletfizetést a NAV-tól. 
Az NGM megjegyezte: erre a lehetőséget törvény biztosítja, hiszen ha a párt működését veszélyeztetné az ÁSZ által megállapított összeg megfizetése, akkor akár fizetési könnyítéssel is rendezhető a tartozás.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jan. 12., 17:01
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 1
  tiszapolgári
  2018. január 12., péntek 17:39
  Még a végén Varga Mihály fogja kifizetni a büntetéseket.
 2. 2
  galambocskám
  2018. január 12., péntek 18:30
  Mit jelenthet ebben a vonatkozásban a fizetési könnyítés? Netán a két éves határidőt?

  Valamit segítene a helyzeten ha a fidesz nyilvánosságra hozná az ő vizsgálatukről készült jelentést. Az összehasonlítás végett. Bár itt mindenki olyan szabadon értelmez mindenfélét hogy vélhetőleg az sem számítana.
 3. 3
  galambocskám
  2018. január 12., péntek 19:01
  "... a Jobbik maga is elismerte, hogy jelentős kedvezményekkel bérelt plakáthelyeket 2017-ben, vagyis gyakorlatilag elismerte a törvénysértést és a törvényben előírt értékelést sem végezte el. A számvevőszéknek kellett azt megállapítania, hogy – egy hatósági jelzés során az ÁSZ ellenőrzésének látókörébe került ellenőrzési bizonyítékok, tehát hiteles szerződések és számlák alapján – a Jobbik mintegy 331 millió forintos tiltott vagyoni támogatást kapott cégektől - fejtette ki az ÁSZ főtitkára hozzátéve, hogy ez az összeg a Jobbik által szerződött összeg és a valós piaci ár különbségeként jött ki.

  Kitért arra is: a Jobbik nem teremtette meg a gazdálkodása átláthatóságát és elszámoltathatóságát, és közel 1 milliárd forinttal nem számolt el az adófizetők felé, nem működött együtt a számvevőszékkel, nem adta át határidőben a kért dokumentumokat, akadályozta az ellenőrzés program szerinti lefolytatását."

  Ezek Holman Magdolnának az ÁSZ főtitkárának szavai.

  Nem arról van szó hogy hihetőnek tartom-e ezeket a állításokat, hanem arról hogy el nem tudom képzelni amint a jobbik nevű csürhepárt tisztességes pénzügyi kimutatásokkal rendelkezik és az ÁSZ munkatársaival normális korrekt módon együttműködik.

  Amikor a többi párt is csatlakozik a nem fizetéshez ezzel közös nevezőre lavírozza magát a csürhepárttal. Nem a náci, meg fasiszta meg akármilyen ideológia a legrosszabb és legfenyegetőbb bennük hanem a csürhementalitás ahogy mindenhez állnak most is és állnának a jövőben tökéletesen gátlástalanul ha kormányra kerülnének.

  El tudja azt valaki képzelni hogyan vetnék ezek rá magukat az állami pénzekre ha egyszer odajutnának? Hogyan vetnék rá magukat mindenre, oktatásra, kultúrára és mindenre amit el lehet barmolni? A világ nem látott még olyan tahókormányt és tahókormányzást amit ezek csinálnának.

  Isten őrizzen tőlük.
 4. 4
  Cyrano
  2018. január 12., péntek 21:24
  Látja galambócskám, a maga okfejtésében tökéletesen tetten érhető a fideszes csúsztatás.
  Nem, nem csatlakozott a többi párt a Jobbikhoz.
  A Jobbik vette át a többi párt taktikáját.
  Először a dk jelentette be, hogy nem fognak fizetni.
  Aztán az együtt.
  Ezután az lmp is azt mondta, hogy ők sem.
  A Jobbik először gyűjtést rendezett.
  Majd amikor kiderült, hogy nem jön össze a pénz, gyorsan csatlakoztak a nemfizetéshez.
 5. 5
  galambocskám
  2018. január 13., szombat 08:07
  gyurcsincsi megtestesülése, tudtommal a jobbik volt az első amely közölte hogy nem fizetnek.
 6. 6
  galambocskám
  2018. január 13., szombat 08:12
  De ha nálam nem stimmel a sorrend - én máshogy emlékszem, hát nem követem a dk megnyilvánulásait, szentigaz, - akkor elvárható-e másoktól hogy pontos időrendbe tegyék a nemfizetésről szóló bejelentéseket?

 7. 7
  Cyrano
  2018. január 13., szombat 08:17
  Galambócskám: az agya kapacitásával tisztában vagyok, nem kell ismertetnie. (Elég az, hogy senkinek a nickjét nem képes megjegyezni.Erre egy debil három éves is képes lenne.)

  Viszont az nem mentség a mocsok csúsztatásra.
  Olvassa el, hogy mit írt maga tisztességtelen fidesz seggnyaló.
 8. 8
  galambocskám
  2018. január 13., szombat 08:49
  Idefigyeljen gyurcsincsi öröme! Ha megkérdez tíz embert hogy sorolja fel időrendi sorrendben a tiltakozásokat, azt hiszi pontos eredményt kapna?

  A lényeg hogy tiltakozás szempontjából a megbüntetett pártok egy kupacban vannak. Normális párt, még ha nem is akart fizetni, mihelyst azt észleli hogy egy társaságba keveredett a jobbikkal fogcsikorgatva bár, de inkább fizet.

  Ez a nemfizetés és az ÁSZ elleni ágálás kétélű fegyver. Eredeti célja hogy az Orbán-kormány legitimitását csökkentsék, az állami szervek intézkedéseinek jogosságát kétségbe vonva. Azon kívül persze hogy az ember és párt nem szeret pénzt kiadni amit megértünk.

  De arról is szó van ugyanakkor hogy a derék ellenzéki pártjaink csak arra hajlandóak ami nekik jólesik. Ha valami nincs az ínyükre annak beintenek. Mi várható az ilyen pártoktól kormányon, ha magukra nézve nem tartják jogosnak a pénzügyeik ellenőrzését? Ha már most a törvények felett állónak gondolják magukat?

  A jobbikról nincs az embernek illúziója. De már a többi párt is közös nevezőn van velük.

 9. 9
  Cyrano
  2018. január 13., szombat 08:58
  Nem a sorrendről beszélünk büdös banya, hanem a mocskos következtetéséről.
 10. 10
  tiszapolgári
  2018. január 13., szombat 08:58
  Békegalamb: „a derék ellenzéki pártjaink csak arra hajlandóak ami nekik jólesik. Ha valami nincs az ínyükre annak beintenek. Mi várható az ilyen pártoktól kormányon”

  A legelső intézkedésként az, hogy magát jól picsán rúgják, hogy Moszkváig repüljön, seggfej banya.

Komment írásához vagy regisztrálj