Nyilvánosságra hozták az OLAF-jelentésből az Elios-ügyben érintett cégek nevét

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. febr. 12., 12:05
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Hét cég és még több magánszemély lehet érintett. Ez már elég résztvevő egy bűnszövetkezethez - már ha beigazolódik a gyanú.

"Az Eliost előnyös helyzetbe hozták: irányított tenderfeltételek révén, továbbá hozzáfért bizalmas információkhoz, amikhez más pályázók nem"

 

– idézi az OLAF-ot (Európai Unió Csalás Elleni Hivatala) a 24.hu, amely újabb dokumentumot hozott nyilvánosságra a Tiborcz István és cége körüli uniós vizsgálat állásáról. Jelenleg 35 beruházást vizsgálnak, ezeknek a hátterében pedig hasonló koreográfiát sejtenek: mindig ugyanazok a tanácsadók voltak éritettek, ráadásul a projekteket nyerő Elios céggel több esetben átfedésekre és összeférhetetlenségre bukkantak. Utóbbi bebizonyítása teljes támogatásmegvonást jelent, azaz ez sesetben a 13,1 milliárd forintnyi támogatás visszafizettetését tartanák indokoltnak.

A tanácsadók közül a legtöbbször, azaz 22 projektben részt vevő Sistrade Kft.-t emelik ki: tulajdonosa és vezetője, Hamar Endre ugyanis 2010-14 között mindkét cégben – az Eliosban és a Sistrade-ben is – tulajdonos volt, írják. Sőt egy harmadik, projektmenedzsment-szolgáltatást nyújtó cégben is az volt, akik kilenc beruházásnál működtek közre.

Az ügyben érintett cégként nevezik meg ezen felül az Eupro Projektmenedzsment Kft.-t, az INS Energia Kft.-t, a Közbeszerzési és Beruházási Tanácsadó Kft.-t, aTender-Network Kft.-t, az SMHV Energetika Kft.-t és a Tungsram-Schréder Zrt.-t.

24.hu
szerző
narancs.hu
publikálva
2018. febr. 12., 12:05
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 2
  tiszapolgári
  2018. február 12., hétfő 22:46
  Hamar munka ritkán jó.
 2. 1
  rworse
  2018. február 12., hétfő 16:41
  Hajrá.

Komment írásához vagy regisztrálj