Tarlós nem viccel: tényleg meg akarja kötni Orbán kezét, és még az ellenzéket is bevonná

szerző
Szalai Anna
publikálva
2018. okt. 10., 11:30
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Tényleg szigorú feltételekkel vállalta a főpolgármester-jelöltséget.

Az Orbán Viktorral folytatott egyeztetései, szigorú kikötéseinek megfogalmazása után Tarlós István úgy döntött, jövőre elindul a főpolgármester-választáson. Az erről szóló döntését a miniszterelnökkel közösen jelentették be szerdán délelőtt egy hosszúra nyúlt sajtótájékoztató keretében.

A bejelentés érdekessége, hogy a két politikus számos részletet árult el a kettőjük közötti egyezkedésekről, terveikről. Figyelembe véve, hogy a NER mennyire ódzkodik a nyilvánosságtól, ez meglepetés volt. Igaz, arra most is odafigyeltek, hogy egyes sajtótermékeket ne engedjenek be a terembe, így mi sem lehettünk ott, nem tehettük fel kérdéseinket.

Nem engedik be a Magyar Narancsot a nagy Orbán–Tarlós-bejelentésre

Helyhiányra hivatkoznak: túl kicsi a terem. Hiába szeretnénk, nem tudunk kérdéseket feltenni a miniszterelnöknek és a főpolgármesternek, mert a budapesti városháza sajtóosztálya elutasította szakújságírónk, Szalai Anna regisztrációs kérését. „Az eseményre regisztrációját nem tudjuk rögzíteni, mivel a terem befogadóképessége korlátozott. Tájékoztatom, hogy a sajtótájékoztatót élőben közvetítjük a budapest.hu oldalon, ahol figyelemmel kísérheti az eseményt” – olvasható a kedden kapott válaszlevélben.

A szó elszáll, az írás megmarad?

Mint arról már a bejelentésről írt cikkünkben beszámoltunk, Tarlós sorosozott is egyet, sőt, a migránsozás sem maradhatott el – beindult hát a Fidesz budapesti kampánya. Ugyanis a főpolgármester külön hangsúlyozta, hogy egyetért a kormány politikájával mind migránsügyben, mind nemzetállamiság kérdésében, mind a családpolitikai kérdésekben. A tiszteletkör után beszámolt hosszú vívódásáról és aggodalmáról, hogy nehogy úgy járjon, mint elődje, Demszky Gábor.

Tarlós nem titkolta, hogy az elmúlt időszakban többször is tárgyalt Orbán Viktorral és több „megkötést” is támasztott a jelöltséghez. Egy két héttel ezelőtti megbeszélésen végül sikerült megállapodniuk, a megbeszélésről „emlékeztető” is készült. Ebben minden Budapest jövőjét meghatározó kérdésről megegyeztek, az erről szóló memorandum tartalma azonban nem nyilvános.

Nyilvánosságra hozzák viszont a kormány és a főváros közötti megállapodást, amely nem konkrét projekteket, hanem általánosabb döntéshozói-működési elveket és irányokat határoz majd meg. Ez tartalmazza majd a Budapesti Közfejlesztési Tanács létrehozására vonatkozó határozatot is. Erről mai ülésén dönt a kormány.

Bevonják az ellenzéket?

Az már bizonyos, hogy a tanácsot társelnökségben a mindenkori miniszterelnök és a főpolgármester vezeti majd, vagyis a következő választásokig Orbán Viktor és Tarlós István. A tagok között lesz Gulyás Gergely kancelláriaminiszter, Palkovics László innovációs és Bártfai-Mager Andrea állami vagyonért felelős miniszter, Fürjes Balázs, Budapest fejlesztéseiért felelős államtitkár, valamint egy főpolgármester-helyettes és két kerületi polgármester. Tarlós nem zárta ki, hogy egyikük ellenzéki lesz.

A tanács dönt minden nagyobb fejlesztési ügyben, így tárgyalják majd a hármas metró felújítását, amelyre a korábban ígért állami támogatás többszörösét kapja meg a város, az árvízvédelmi létesítmények fejlesztését és a BKV járműparkjának fejlesztését is. A tanács által jóváhagyott kiemelt projekteket Fürjes Balázs csapata vezényli majd le. Tarlós István hangsúlyozta, hogy a főpolgármesternek vétójoga lesz, minden beruházás tekintetében. Egy Budapest függetlenségét firtató kérdést viszont azzal ütötte el, hogy attól függ, mit értünk függetlenség alatt. Ő támogatja a kormánypártot, az pedig őt. De a megállapodással a főpolgármester megkerülhetetlenné válik a döntéshozatalban, a főpolgármester ezentúl részt vesz minden olyan kormányülésen, amikor fővárosi ügyekről tárgyalnak.

Tarlós megkötései között szerepelt a fővárosi közszolgáltató cégek önkormányzati tulajdonban hagyása, illetve a fővárosi hulladékügyek újragondolása. De ismét napirendre kerül a Fővárosi Csatornázási Művek jövője, ami vélhetőleg az 1997-ben eladott tulajdonrész visszavásárlását jelenti.

Tarlós István a jövő évi programjáról még nem kívánt részleteket elárulni, de úgy véli, hogy nincs szüksége új programra, a 2009-es program meg nem valósult részeit kell a következő ciklusban előtérbe helyezni. Meglehetősen rövid lesz majd a kampányprogramja, mert csak olyat ígér, amit meg is tud tartani.

Tarlós többször visszatérve hangsúlyozta, hogy a novemberben aláírandó megállapodás mindenkire nézve kötelező érvényű lesz, a ciklus minden napján.

Jó sok nulla

Orbán Viktor Tarlós főpolgármester-jelöltségének bejelentésekor kiemelte, hogy a kormány számára fontos Budapest. Ezt igazolja egy 60 tételes beruházási lista, amely az elmúlt években megvalósult, jelenleg folyó, illetve tervezett projekteket tartalmazza. A példaként említett fejlesztések – úszóaréna, múzeumi negyed, Várkertbazár, budai Várnegyed stb. – azonban kivétel nélkül kormányötletek voltak, egyiket sem Budapest ajánlotta.

Az eddig megvalósultak értéke 288 milliárd volt, az épülőké 600 milliárd, míg a tervbe vettek költségkerete 700 milliárd forint. Idesorolta az új atlétikai stadiont is. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy Budapestet nem csupán a nemzet, hanem az egész Kárpát-medence kulturális és gazdasági fővárosává szeretnék emelni.

szerző
Szalai Anna
publikálva
2018. okt. 10., 11:30
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 8
  rworse
  2018. október 11., csütörtök 14:35
  kanálgép

  Nyugodt lehetsz, a helyi szervezetek még meg is köszönik majd Viktornak, hogy ilyen jó jelöltet talált helyettük. És ha nem előre, hát majd utólag jelölni fogják.
 2. 7
  kanálgép
  2018. október 10., szerda 21:20
  96.§ (3)
  100.§ d)
 3. 6
  kanálgép
  2018. október 10., szerda 21:04
  Idézet a Fidesz Alapszabályából:
  "22.§ A helyi szervezet: ...
  d) az Alapszabályban meghatározott feltételek mellett részt vesz az önkormányzati és
  országgyűlési választásokon a Szövetség által elindítandó képviselőjelöltek, valamint a
  Szövetség által támogatott független képviselőjelöltek kiválasztásában;"
  "32.§ (3) A választókerületi elnök:
  g) az Alapszabályban meghatározott feltételek mellett részt vesz az önkormányzati és az
  országgyűlési választásokon a Szövetség által elindítandó képviselőjelöltek
  kiválasztásában."

  Na mármost ezek a tagok nem érzik úgy, hogy egy nagy adag szarral a fejükön ücsörögnek a helyiségeikben????
 4. 5
  Kovacs
  2018. október 10., szerda 19:04
  4: Ez valami "kódolt" szöveg bennszülötteknek? Mert most tényleg szövegértési gondjaim vannak, hogy mit akarsz mondani.
 5. 4
  rworse
  2018. október 10., szerda 18:06
  "Mondd, ugye szép, az utca, ha ég?
  Hát nem gyönyörű, ahogy izzik az ég?"
 6. 3
  Kovacs
  2018. október 10., szerda 16:55
  1: "...de semmiképpen nem pusztán báb." De nem ám! Van önálló véleménye és intézkedni is tud. (hehe)
  lásd: narancs.hu: Százmilliós bírságot hajt be az Óbudai Közterületfelügyelet jogszerűtlenül a vétlen autósokon.
 7. 2
  Dzsaszti
  2018. október 10., szerda 15:03
  Ugye lesz majd füst, ami betakar?/ Ugye nem játszik, aki nem akar? Ennek a számnak a címét külön érdemes lesz megjegyeznie Tarlósnak: Kérlek, ne félj!
 8. 1
  yoyo
  2018. október 10., szerda 13:40
  Tarlósnak ez a fél/álfüggetlensége, ezek az Orbánnal időről időre lejátszott szkanderezései egyfajta trükkös köztes megoldást tesznek lehetővé. Demszki utolsó ciklusa(i) óta tudható, egy ellenzéki főpolgármester csak paprikajancsinak jó, megalázóan kizárva a lényegi döntési helyzetekből, módszeresen és demonstratívan csicskáztatva, minden létező pozitív teljesítménytől megfosztva.
  Tarlós nyilván messze nem akkora macsó csúcsvezető, mint amilyennek előadja magát, de semmiképpen nem pusztán báb.

Komment írásához vagy regisztrálj