Tiborcz vette ki a nagy pénzt az Eliosból, nem Simicska

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. febr. 13., 10:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Tiborcz végig ott ült a cég igazgatóságában, és ő vette ki a közel félmilliárd forintos osztalékot is.

Hiába volt jelen Simicska Lajos, az Elios-ból Orbán veje, Tiborcz István vette ki a nagy pénzt, írta az OLAF-jelentést is nyilvánosságra hozó 24.hu. A Simicska-érdekeltség 2013 közepéig volt tulajdonos, akkor visszatért a két alapító, Erdei Bálint és Tiborcz István, két vagyonkezelő vállalkozáson, a Green Investments & Solutions Kft.-n  és a Green Universe Kft.-n keresztül.

Tiborcz viszont mindvégig ott ült az igazgatóságban, tehát akkor is, amikor a tulajdonosi jogköröket a Közgép gyakorolta.

A cégadatok alapján azt írta a lap, hogy Simicskáék 2013-ban nem vettek ki osztalékot, így a cég 2014-nek tele kasszával vághatott neki. 2014-ben a Tiborcz tulajdonolta Green Investments & Solutions Kft. 50 százalékban birtkolta az Eliost, a 2014-es eredményekből pedig közel félmilliárd forint osztalékot fizettek ki. Tiborcz egy évvel később adta el a cégét.

Lázár János az Elios-ügyről hétfőn azt nyilatkozta, hogy mivel a Közgép volt a cég tulajdonosa, Simicska Lajosnak kellene felelősséget vállalnia azokért a problémás uniós támogatásokért, amiket most az Európai Unió csalás elleni hivatala, az OLAF feltárt.

Az OLAF több milliárdnyi uniós támogatás visszafizetését javasolja, mert szervezett csalás nyomaira bukkant az Elios által elnyert közvilágítási projekteknél.

Az ügyészség egyébként tegnap szólalt meg az ügyben, és azonnal figyelmeztettek rá, hogy az elrendelt nyomozás minden bizonnyal több évig fog tartani. Külön bravúr, hogy a Legfőbb Ügyészség közleményében nem szerepel sem az Elios, sem Tiborcz szó.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. febr. 13., 10:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 1
  yoyo
  2018. február 13., kedd 11:43
  A jobbik 600 milliója után simicskáról legombolnak pármilliárdot, szép lassan kivéreztetnek minden ellenfelet.
 2. 2
  bétom
  2018. február 13., kedd 12:17
  K. anyád Lázár, azt elfelejted hozzátenni, hogy Simics, akkor még igencsak a ti csapatotokban focizott és korántsem ezek miatt a lenyúlások miatt szakítottatok vele! Nem csak a vejétől bűzlik az Orbán, hanem az egész környezetétől!
 3. 3
  Kovacs
  2018. február 13., kedd 12:45
  1: Akkor nem az európai adófizetőket nézik kompletten hülyének. Az Unióval együtt.
 4. 4
  Világos
  2018. február 13., kedd 12:59
  Hoppá ! Hoppá !
  Ha a cég Simicskáé volt akkor Lázár miért Tiborczal egyezekedett a világitás
  korszerüsitésről ?
  Ha Tiborcznak nem volt köze semmihez, akkor hogyan tudott osztalékot kivenni.
  Lázár "Keresztapa " belezavarodott,. A FIDESZ megbukott nem fuj a SZÉL ?
 5. 5
  yoyo
  2018. február 13., kedd 14:54
  Kovacs, de, igen.
  Némi joggal.
 6. 6
  tiszapolgári
  2018. február 13., kedd 15:15
  Pisti, Pisti, apósod soha nem mondta, hogy nem szabad hirtelen meggazdagodni, mert az túl feltűnő? Soha nem mondta, hogy csak okosan, lépésről lépésre csináld, úgy, ahogyan ő szokta?
 7. 7
  rworse
  2018. február 13., kedd 15:52
  Simcsicska Tiborcz. Eredeti ötlet.
  De hozzá kéne fiúk, hogy akkortájt a Simicska még azt jelentette, hogy a Fidesz. A Fidesz akkor még azt jelentette, hogy az Orbán és a Simicska. Tehát, ha a Simicskára kenitek, fiúk, akkor duplán magatokra kenitek, duplán elismeritek, hogy ti csináltátok, hogy duplán korrupció, lásd nepotizmus vegyítve pártmaffiával - persze ez a vegyülés a helyzet, de jelen esetben hülye ötlet a Fidesz kommunikációtól a simicskázás, mert ez eleve fideszezés. Igaz, nem az Unió felé simicskáznak, hanem a feledékeny magyarok felé, de akkor is hamvába holt ötlet. Az Unió felé nem fognak simicskázni, hiszen azzal eleve fideszeznének - hacsaknem bíznak benne, hogy a Simicska hajlandó lenne egyedül elvinni balhét, amit kétlek. Másrészt minden dokumentum tele van Tiborcz nevével.
 8. 8
  yoyo
  2018. február 13., kedd 16:07
  Vajon mi történik majd, amikor jópár év múlva elkészül és a MAGYAR bíróság elé kerül a vádirat, amely szerint a jelentésben szereplő bűncselekmények legfőbb felelőse simicska lajos, üzletember.

  Mivel az európai unió csalás elleni hivatala a magyar bíróságokra bízza az ügy kivizsgálását és a felelősök elítélését, valószínűleg nem nagyon tehet majd mást, mint huzigálja a száját, hogyhát....

  Az, hogy simicska mi volt 2013-ig, hogyan volt egyenlő a fidesszel, ezt vajon ki tudná és hogyan belehúzni a bírósági eljárásba?

  Sajnos hiába volt simicska egyenlő a fidesszel, ez gyakorlatilag teljesen informális kapcsolat volt, ahogy mészáros lőrinc se a ner-maffia intézője, hanem egyszerű, ám annál tehetségesebb magánszemély.

  Ez megint olyan ügy, amiért az igazi felelősségrevonáshoz vezető utat egy elsöprő erejű, szűnni nem akaró demonstrációhullám tudna jelenteni, egy nagy országos felháborodás.

  ENNYI.
 9. 9
  naki
  2018. február 13., kedd 20:07
  Ebből a történetből nem tudnak kimászni. Tud valaki még egy országot Európában, ahol a regnáló miniszterelnökhöz olyan fogalmak tapadnak, hogy "bűnszervezetben (!) elkövetett csalás", "maffiakormány", "tolvaj", "keresztapa"? Ezek egy közönséges, köztörvényes bűnözőnek és egy bűnöző kormányzatnak a jelzői. Ez méltatlan Magyarországhoz. Ez a söpredék eltűrhetetlen.
 10. 10
  szegedi789
  2018. február 14., szerda 00:18
  Kellene. Simicska meg vállalja. Nyilván. De még akkor se nagyon látom, Lázár, Tiborcz és köre jól elbújthatna ennél a verziónál. Mert ezzel az ergya dumával semmi nem lett kivakarva. Poltpéter, tudom, Poltpéter maradt. Ennyi elég. De végül is csak 13 milliárd. Lesz zárolva, levonva, visszatartva. 13 milliárd, mert bűnszervezetnek tetszik lenni. Mert jelentős összegű vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás van a saját lábon állás mögött. Meg kurva sötét.

Komment írásához vagy regisztrálj