Török Gábor Lázár Jánosról: „Nem értem, Hódmezővásárhely után miért kellett átváltoznia Németh Szilárddá”

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. márc. 13., 15:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Nehéz észszerű magyarázatot találni a Miniszterelnökséget vezető miniszter mostani lépéseire – mondja a politológus. Ízelítő.

A nemzeti ünnep miatt már szerdán kapható az újságárusoknál a Magyar Narancs legfrissebb száma, amelyben Török Gábor politológussal készült interjúnkat is olvashatják. Az elemzővel Teczár Szilárd beszélgetett egyebek közt az ellenzéki együttműködésről, Simicska Lajos befolyásáról, Lázár János Hódmezővásárhely utáni helyzetéről és arról, hogy mi történhet, ha a Fidesz bukja az abszolút többséget április 8-a után.

Magyar Narancs: Az ellenzéki térfélen kinek lenne leginkább érdeke a koordináció?

Török Gábor: Az MSZP-t látom a legnyitottabbnak erre. A Botka-projekt bedőlése után a szocialisták abban voltak érdekeltek, hogy a lehető leginkább elrejtsék magukat a többi ellenzéki erő között. Válságos periódusban voltak, joggal vetődött fel, hogy még az 5 százalékos küszöb is gondot jelenthet nekik. Számomra meglepő módon kitalálták, mi az érdekük. Megpróbálták magukat a többiekben feloldani. Ezért volt fontos a DK-val való együttműködés, és ezért volt fontos egy népszerű külsős miniszterelnök-jelölt leigazolása, aki a párton belüli viszonyokba nem avatkozik bele, ugyanakkor címlapfiúnak tökéletes. A nyitottság ma is megvan az MSZP-ben egy szélesebb együttműködésre, de a már említett korlátok nem teszik lehetővé, hogy nagyvonalú ajánlatokat tegyenek. Ha a Jobbikot is bevonnák az együttműködésbe, még 10–20 helyen kellene visszalépniük. Szerintem ez számukra vállalhatatlan. A másik három párt pedig ellenérdekelt a koordinációban. A Jobbik csak a baloldali szavazókra hajt, a baloldal pártjait megbízhatatlannak és toxikusnak tartja. Az LMP átrendezni szeretné az erőviszonyokat, nem konzerválni, a DK elsődleges célja, hogy listán megközelítse vagy utolérje az MSZP-t. Csak a kormányváltás, a kormányra kerülés közvetlen lehetősége változtathatna a gondolkodásukon, de ez bizonytalan, a veszteség pedig biztos. Ilyen helyzetben hogyan szokott az ember dönteni?

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

(…)

MN: Lázár Jánossal is érdekes dolgok történnek Hódmezővásárhely óta. Bár bejelentette, hogy a választókerületére koncentrálna, felkerült a Fidesz-listára, és önmagához képest erőteljesen állt bele a migránsozó kampányba.

TG: Lázár Jánosnak két versenyelőnye volt eddig, a hódmezővásárhelyi hátországa és az a tudatos munka és imázs, amely megkülönböztette a Fidesz többi vezetőjétől. Dolgozó, hozzáértő, kormányzati kompetenciával rendelkező politikusként építette fel magát, aki nem simult bele abba a kommunikációs vonalba, amit a Fidesz vezérkara vitt. Komoly meglepetés, hogy miután az első versenyelőnye megingott, most a másodikat is kockára teszi. Eddig az jellemezte, hogy nem úgy kommunikál, mint a többiek, nyilvánvaló volt, hogy önálló karaktert épít. Nem értem, Hódmezővásárhely után miért kellett átváltoznia Németh Szilárddá. Németh Szilárd amúgy nagyon hasznos politikusa a Fidesznek, de az a fő jellemzője, hogy csereszabatos. Lázár eddig nem látszott ilyennek. A magyar politika komoly értékének tartom, de nehezen találok racionális magyarázatot a mostani lépéseire.

A Török Gáborral készült teljes interjút a legfrissebb Magyar Narancsban olvashatja.

Magyar Narancs – Archívum részletes

Sophie Labelle kanadai képregényíró tíz lapból álló kiállításának adott helyet az Anker”t február 21. és március 5. között az LMBT Történeti Hónap keretében. Február 28-án az alkotó Serious Trans Vibes Tour néven meghirdetett körútján Budapestre érkezett a kissé megkésve megrendezett kiállításmegnyitóra és beszélgetésre, amit Mérő Vera, a rendezvényt szervező Amnesty International kampánykoordinátora vezetett.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. márc. 13., 15:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 4
  szegedi789
  2018. március 13., kedd 19:40
  gábor eddig nem nézett kormányinfót????
 2. 3
  szegedi789
  2018. március 13., kedd 19:23
  Megvan a szokásos éves tg-interjú. Halleluja ! Emeszpé "nyitottságáról" meg pont jó párhuzamosan olvasni 444 mostani cikkeit, miszerint fidesz számára így jók , ahogy vannak, koordinációt ne nagyon erőltessék. Vásárhely után is röppentek az üzik... Töpörödött emeszpé gyurcsány mixszel, ennyi elég ov karácsonyi menüjének. Arról nem is beszélve, mily' káprázatos teljesítmény egy válaszon belül legnyitottságügyileg ellentmondani magunknak... Bravóka!
 3. 2
  Valakicske
  2018. március 13., kedd 19:07
  Mi meg azt nem értjük Gábor, miért adtad el magad anno egy tál lencséért a fidesznek.
 4. 1
  rworse
  2018. március 13., kedd 18:50
  Aszongya a Török Gábor, hogy Lézer "...nem simult bele abba a kommunikációs vonalba, amit a Fidesz vezérkara vitt."

  Én meg erre azt mondom, hogy de.

Komment írásához vagy regisztrálj