Trócsányi: nem kell az Európai Ügyészség, a CEU-ról tárgyalni kell

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. máj. 15., 11:20
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Meghallgatásán is hozta a megszokott fideszes tempót Trócsányi László.

Nem támogatja Magyarország csatlakozását az Európai Ügyészséghez Trócsányi László igazságügy-miniszter. Ezt maga mondta első meghallgatásán Országgyűlés európai ügyek bizottságában, írja a hvg.hu. A régi-új miniszter szerint egy ilyen intézmény szembe megy a nemzetek Európájáról szóló állásponttal, ráadásul a intézmény koncepciója is végiggondolatlan és elhibázott. Ez az ügyészség amúgy az uniós támogatásokkal kapcsolatos visszaéléseket és az áfaügyeket vizsgálhatná a különböző tagországokban. Trócsányi persze nem örül annak a kezdeményezésnek sem, hogy az EU anyagi forrásokat vonhatna el azoktól a tagállamoktól, melyek megsértik a demokrácia és a jogállamiság elveit.

Az MTI tudósítása szerint Trócsányi László a jobbikos Bana Tibor kérdésére válaszolva kijelentette: a Sargentini-jelentés olyan vádirat, amely "rengeteg politikai sejtetésre épül", illetve "lezárt ügyek listázása". Úgy vélte: a jelentésben jól tetten érhető az a kettős standard, amely a fiatal demokráciák és a régi demokráciák közötti különbségtételt jelenti, vagyis hogy a régi demokráciákban minden jó, a fiatal demokráciákat viszont meg kell tanítani demokratának lenni. Magyarország ezt nyilvánvalóan nem tudja elfogadni – fűzte hozzá Trócsányi László, aki jelezte: nagy vitákra számít a jelentéssel kapcsolatban ősszel és azt követően is. A politikus a kinevezés előtti meghallgatásán kedden az Országgyűlés európai ügyek bizottságában azt is mondta: nagy vitákra számít ebben az ügyben idén ősszel.

Az LMP-s Ungár Péter arról is kérdezte Trócsányit, a kormány tudja-e biztosítani az alkotmányos jogát a tanszabadságnak, hogy a CEU működése zavartalan legyen. A miniszter erre annyit tudott válaszolni, hogy a CEU helyzetéről „tárgyalni kell“.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. máj. 15., 11:20
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 4
  Kovacs
  2018. május 15., kedd 16:43
  Néha arra gondolok (és egyre gyakrabban), hogy Magyarország lakosai még mindig nem tudják, hogy mibe "rángatják" bele magukat...
 2. 3
  Kovacs
  2018. május 15., kedd 16:40
  Ilyen ügyekben, mint ez és a közigazgatási felsőbb Fidesz-Bíróság mondjuk (írjuk és kiáltjuk!), a "nép" jobb helyeken az utcára vonul és haza se megy addig, amíg...
 3. 2
  sachs
  2018. május 15., kedd 13:47
  Európai ügyészség? Ne zavarj, épp lopok.
 4. 1
  rworse
  2018. május 15., kedd 12:56
  erdőspéterkurvaanyád

Komment írásához vagy regisztrálj