Az Állami Számvevőszék elnöke a vécépapír példáján keresztül szemlélteti a kórházak anyagi helyzetét

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. aug. 06., 07:08
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Domokos László az egészségügyi intézményeket hibáztatja, amiért rosszul gazdálkodnak a pénzükkel.

Átfogó pénzügyi vizsgálatot tartott az Állami Számvevőszék a hazai egészségügyi intézményeknél, amelynek során számos szabálytalanságot tártak fel. Domokos László, az ÁSZ elnöke úgy nyilatkozott a Magyar Időknek minderről, hogy „káosz” és „anarchia” uralkodik a kórházakban. „Találtunk olyan kórházat, ahol szinte minden fontos terméket és szolgáltatást úgy vett meg az intézmény vezetősége, hogy nem folytatott le közbeszerzést, vagyis a vásárlásoknál minden lehetséges jogszabályt figyelmen kívül hagytak. Számos olyan kórház is akadt, ahol nem vezettek hiteles leltárt bizonyos eszközökről, így gyakorlatilag nem tudták megmondani, hogy adott pillanatban mekkora a készletük, s miből mennyi fogy. Néhol az elszámolások egyszerűen átláthatatlanok voltak. De kaotikus viszonyokat találtunk egyes szakrendelőknél is” – állítja Domokos, és egy egyszerű példán – a vécépapír beszerzésén – keresztül mutatja be a feltárt problémákat:

A kórház vásárol hatalmas mennyiségben vécépapírt, de fel sem merül, hogy ezt közbeszerzési eljárásban tegye. Valahogyan kiválasztja a beszállítót, amelyik – a szabálytalan beszerzés miatt – minden bizonnyal jóval áron felül szállítja az árut az intézménynek.

A kórháznál a megérkező mennyiséget elfelejtik felvenni a leltárba, aztán amikor a beteg bemegy az illemhelyre, felháborodva tapasztalja, hogy nincs guriga. Leltár, nyilvántartás hiányában viszont senki nem tudja, mi lett a nagy mennyiségű vécépapír sorsa: lehet, hogy az összeset kitették a mosdókba és elfogyott, így többre lenne szükség, de az is előfordulhat, hogy egy részét ellopták. Mivel az egész folyamat teljesen szabálytalan, sajnos a lopás lehetősége mellett felmerül a korrupcióé is.

A kórház újra rendel vécépapírt, a szállító pedig újra szállít, holott szinte biztos lehet benne, hogy csak később, az állami konszolidáció idején kapja meg a pénzt, a kórház ugyanis elköltötte, amit az államtól kapott. A szállító ezzel nyilván számol, beépíti a késedelmet az árba. S megteheti, mert nincs közbeszerzés, szabálytalan az egész folyamat.

Az ÁSZ vizsgálata mindössze két intézmény – mindkettő fővárosi – gazdálkodását találta rendben. Ezzel kapcsolatban Domokos úgy ítélte meg, hogy ennél a két helynél nem kell leváltani a vezetőket, a többi kórháznál azonban „be kell avatkozni”.

 

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. aug. 06., 07:08
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 3
  rworse
  2018. augusztus 08., szerda 00:22
  Domokos felfedezte a spanyolviaszt, és a vécépapírpéldán át bemutatta a kormány működését.
 2. 2
  naki
  2018. augusztus 06., hétfő 12:59
  Arról nem beszél Orbánc dilettáns haverja, hogy a gazdája milliárd-számra pocsékolja a magyaroktól és az EU-tól lopott szajrét saját, személyes hobbijaira, saját személyes faszszopóira, külföldi stadionokra és így tovább. Ez a velejéig rothadt ancien regime oda tart a történelemben, ahova való: a történelem pöcegödrébe, mi pedig tanúi és elszenvedői vagyunk a nemzetpusztításnak itthon, több százezer kiüldözött magyar pedig odakint.
 3. 1
  tiszapolgári
  2018. augusztus 06., hétfő 09:30
  Sajnos vécépapír terén én sem vagyok különb. Általában a Lidlben szoktam venni Floralys márkájú, 4 rétegű papírt (ár/érték arány jó, minőség jó), de van, hogy lusta vagyok elmenni, ezért a sokkal közelebbi Ázsia Centerben veszek kicsit olcsóbb, de rosszabb minőségűt, amit utólag mindig megbánok. Ilyenkor azzal nyugtatom magam, hogy a célnak megfelel, az egyik is guriga, a másik is guriga, de tisztában vagyok vele, hogy mégsem ugyanaz.
  Tudom, ezt is tervszerűbben kellene csinálnom, mint annyi minden mást. Hiába, ember tervez, isten végez.

Komment írásához vagy regisztrálj