Továbbra sem csitul a babonás félelem Malawiban – „Vámpírok elleni” erőszak miatt tartóztattak le már több mint száz embert

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. okt. 21., 08:37
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Ez itt a 21. század.

A hatóságok pénteki tájékoztatása szerint 140 személyt tartóztattak le Malawiban, miután babonás félelemből vámpírnak hitt embereket gyilkoltak meg helyiek – írja az MTI.

A világ egyik legszegényebb államának számító Malawi vidéki térségeiben nagyon elterjedtek a boszorkánysággal kapcsolatos babonák: utoljára 2002-ben törtek ki – szintén vámpírokról szóló pletykák miatt – erőszakos cselekmények a délkelet-afrikai országban.

A helyi rendőr-főfelügyelő, Lexon Kachama közlése szerint a helyzet kicsúszott az ellenőrzésük alól. Felhívta a figyelmet arra, hogy tolvajok és rablók használják ki a hisztériát, illegális útakadályokat emelnek éjszaka, hogy „embereket zaklassanak”. Még több letartóztatásra lehet számítani.

A „vámpírokkal” szembeni erőszakhullám még szeptember közepén ütötte fel a fejét Malawiban. Eddig kilenc halálos áldozatról tudni, akik közül volt olyan, akit élve égetett el a lincselő tömeg, míg egy másik áldozatot halálra köveztek.

Az erőszakhullámnak nem csak halálos áldozatai vannak a délkelet-afrikai országban; vannak, akiknek az otthonát pusztították el a „vámpírvadász” tömegek, miután elterjedt a pletyka, hogy „vérszívókat” oltalmaztak.

Az ENSZ és az amerikai nagykövetség is számos körzetet minősített veszélyesnek az elburjánzó erőszak miatt. Az ENSZ munkatársakat vont ki Malawi két déli körzetéből.

Peter Mutharika malawi elnök „nyugtalanítónak és velőtrázónak” nevezte a történteket. Az államfő hivatala szerint a fejlemények komoly aggodalommal töltik el az elnököt és a kormányt is.

(MTI)

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. okt. 21., 08:37
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj