100 milliós bírsággal kínálta meg az Apple-t a GVH

szerző
MTI
publikálva
2018. ápr. 18., 16:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Tájékoztatás nélkül növelte az adatforgalmat a wifi-asszisztens.

Tájékoztatás elmulasztása miatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 100 millió forintra bírságolta az Apple-t, és megtiltotta a jogsértő gyakorlat folytatását.

A GVH szerdai közleménye szerint az Apple nem tájékoztatta a fogyasztókat a wifi-asszisztens szolgáltatás lényeges jellemzőiről, jóllehet ennek nem lett volna terjedelmi akadálya.

Az alapbeállításként bevezetett wifi-asszisztens automatikusan aktivizálódott az iOS operációs rendszer letöltésével vagy frissítésével. Az alkalmazás gyenge wifinél is magától biztosította a csatlakozást mobilnetes hálózatra, holott korábban csak akkor váltott át a készülék, ha egyáltalán nem érzékelt wifi-jelet – írták. A versenyhivatal hangsúlyozta: a felhasználók tájékoztatás nélkül nem tudhatták, hogy a wifi-asszisztens miatt nőhet az adatforgalmuk, és emiatt többletköltségük keletkezhet.

A GVH a 2015 szeptemberétől az iOS 9 operációs rendszerekben üzembe helyezésnél és szoftverfrissítésnél megjelenő, valamint más, wifi-asszisztenssel kapcsolatos fogyasztói tájékoztatásokat vizsgálta. A bírság összegét az eset körülményei – különösen a jogsérelem súlya és időtartama, a jogsértéssel elért előny, a cég piaci helyzete stb. – alapján határozták meg.

szerző
MTI
publikálva
2018. ápr. 18., 16:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 1
  Pasinszki
  2018. április 18., szerda 17:38
  "Pákozd polgármesterét, Takács Jánost 138 000 forintra bírságolta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), mert közvetlenül a választás előtt az interneten és a pákozdi postaládákba eljuttatott levelében a kormánypártok mellett kampányolt, a konkrét politikai erők nevének említése nélkül. Az NVB súlyosbító körülményként értékelte, hogy a polgármester az önkormányzati infrastruktúrát és erőforrásokat használta.
  ....
  ... elérhetetlenné váltak a valasztas.hu alapvető tartalmai. Az NVB megállapította, hogy az NVI ezzel megsértette a választási eljárásról szóló törvényt. Felhívta a Nemzeti Választási Irodát, hogy gondoskodjon a
  határozatok közzétételéről a választások hivatalos oldalán."

  Tudni kell, hova mekkorát kell odacsapni.

Komment írásához vagy regisztrálj