Január, február, itt a nyár!

Csalóka meleg után visszatér a fagy – időjárás a héten

szerző
Barotányi Zoltán
publikálva
2018. márc. 12., 10:03
kommentek
0
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Kifejezetten meleg nappal indul a hét, még a nemzeti ünnepen is tavaszias, bár változékony időnk lesz. Szombatra-vasárnapra erős hidegbetörés várható!

Múlt héten végre tényleg kitavaszodott, naivan azt  is gondolhatnánk, nincs okunk aggodalomra, hiszen idén eleget böjtöltünk a márciusi napsütésért. Úgy emlékszünk, általában akkor szoktunk aggódni amiatt, hogy még március második felében is visszatérhet a tél, amikor túl korán tavaszodott ki, esetleg a február vége az átlagosnál melegebb idővel szolgált. Idén, mint tudjuk, nem ez volt a helyzet: február utolsó hete, majd március első napjai a tél leghidegebb részét hozták el. Ezzel azonban nem úsztuk meg a további fagyokat, az Eurázsia északi részét elborító jéghideg levegő elindul felénk is, habár addig még előttünk áll néhány igazán kellemes tavaszi nap is. Sőt, talán a hét nagyobb része így telik el, habár a hétfői nap szinte áprilisi melegét is gyorsan zárójelbe teszi a záporok, néhol zivatarok kíséretében átvonuló gyenge hidegfront. Azért remek időnk lesz kedden, sőt a hét közepén is! Csütörtökön, március 15-én a természet is kezünkre játszik  a szabadtéri programok vagy akár kirándulás tekintetében, mármint a hőmérsékletek terén - habár közben ismétlődő, nem túl intenzív záporokra is készülhetünk, jól jöhet tehát az esernyő! Péntekre virradó éjjel máshol is csapadékosra az idő, és napközben is sokfelé eshet, bár hideg ekkor még nem lesz, de már megerősödik az északkeleti, majd az északi szél. És ami a nagyobb baj: szombat hajnaltól kezdve ezzel az erős északi áramlással rendkívül hideg levegő zúdul a Kárpát-medencébe. Ennek köszönhetően, míg szombat reggel még inkább csak északon fog fagyni, addig vasárnapra virradó éjszaka már szinte mindenhol. Szombaton napközben folyamatosan esik vissza a hőmérséklet és az eső mind többfelé átvált havazásba, ugyanakkor délkeletről csak fokozatosan szorul ki a tavasz, szombaton még mindig itt lesz a legmelegebb és marad legtovább folyékony a csapadék (ez sajnos az ónos eső veszélyét is növeli itt!). A hét utolsó napján inkább januárra jellemző napi maximumokra számíthatunk, de még ennél is hidegebbnek érezzük majd a levegőt az erős, metszően hideg szélben. Ráadásul a bezúduló hideg és a tőlünk délre található melegebb, nedves levegő keveredéséből szombaton és még vasárnap első felében is összességében akár kiadósabb csapadék (előbb eső, majd egyre inkább havazás) is kialakulhat. (Habár az efféle ciklonok kaotikus viselkedése miatt ez előrejelzés ezen része némileg bizonytalan). A prognózisok szerint olyan gyorsan nem is múlik el ez a senki által nem kívánt fagyos intermezzo, még abban sem lehetünk biztosak, hogy idén ez lesz az utolsó.

false

 

Az ünnep még rendben lesz

Hétfő: Erősen felhős, időszakonként többfelé is esős, záporos idő lesz, délelőtt még főleg északkeleten, délután többfelé is eshet, de nagyobb mennyiségű és intenzívebb csapadék inkább a Dél-Alföldön és a Tiszántúlon várható (itt néhány zivatar is kialakulhat!). Ennek dacára az ilyenkor szokásosnál melegebb lesz: délután 15, 20 fokos maximumok várhatók, köszönhetően a délután derekáig még többnyire élénk, északnyugaton és a Dunántúl nagy részén kifejezetten erős déli-délnyugati szélnek (ami azért ront is a hőérzetünkön). Éjszaka északnyugaton és északkeleten még eshet, máshol nem várható csapadék. Hajnalra a még felhős időben csupán 3, 7 fokig csökken a hőmérséklet. Estétől sokat gyengül a szél, ezért párás, ködös lesz a hajnal.

Kedd: Napközben több-levesebb napsütés mindenhol várható, de idővel mind több cumulus tűnik fel az égen, többfelé be is borulhat. Reggel illetve délelőtt még a főváros környékén, a Duna mentén lehetnek záporok, napközben főleg a Dunántúlon, délnyugati és az északkeleti-keleti országrészben, a Tiszántúlon növekszik meg a gomolyos felhőzet, itt újabb záporok alakulhatnak ki. Délután zömmel 13, 16 fokig melegszünk – napközben északnyugaton-északon és a középső országrészben kissé megélénkül az északnyugati szél, majd estére sokat gyengül az ereje. Éjszaka változóan, délnyugaton erősen felhős idő lesz, főleg itt, illetve északkeleten is további záporokkal, esővel. Mérsékelt (az Észak-Dunántúlon még élénk) északnyugati szél fúj majd, hajnalra többnyire 1, 7 fokig hűlünk, de északkeleten helyenként fagyhat is.

Szerda: Változóan felhős idő lesz, a felhőátvonulásokból főleg délen és keleten elszórtan alakulnak ki záporok – illetve a délnyugaton a kora délutánra menetrendszerűen megnövekvő felhőzetből kiadósabb csapadék is hullhat. Délután 10, 15 fokig melegszünk. Napközben átmenetileg többfelé is megélénkül az északnyugati szél, a Kisalföldön, északnyugaton és a főváros környékén délelőtt erősebb lökések is előfordulnak (ugyanakkor délnyugaton gyenge marad a légmozgás). Éjszaka változóan felhős idő lesz, estétől gyengül a szél is – ugyanakkor délnyugaton és északkeleten, sőt kora reggel már délkeleten is kialakulnak záporok. Kora reggelig -1, +5 fokig hűlünk, legfeljebb csak északon, a főváros tágabb környezetében fagyhat.

Csütörtök: A nemzeti ünnepen többször megnövekszik a gomolyos felhőzet és napközben, egészen estig sokfelé (így a fővárosban és annak környékén is) ismétlődő záporokkal számolhatunk. A napi maximumok többnyire 7 és 14 fok között alakulnak: a makacsul felhős északkeleten 10 fok alatt (csupán 7, 9 fok körül) ragadnak. Főleg a Dunántúl északi és nyugati részén kissé élénk déli-délkeleti szél fog fújni, keletebbre, így Budapesten és a középső országrészben inkább közepes intenzitású, északkeleten pedig csupán gyenge légmozgásra számíthatunk. Késő estétől nyugat felől újabb csapadéktömb érkezik, reggelig sokfelé eshet. A felhős időben reggelig csupán 3, 7 fokig hűlünk. Főleg északnyugaton élénk marad a délkeleti szél, de máshol sem lesz szélcsend.

Péntek: E napon zömmel borongós, sokfelé esős, záporos idő lesz, a délután második felére délnyugat felől mind többfelé szűnik a csapadék. Napközben többnyire 6, 12 fokig melegszünk, azon belül északon lesz hűvösebb, délen-délkeleten a kissé melegebb.  Mérsékelt déli, délkeleti szél fog fújni. Az éjszaka első felében elsősorban északkeleten még folytatódik a csapadékos idő (most már hózáporokkal!), majd átmeneti csapadékszünet után hajnalban már délen-délnyugaton eshet. A még mindig felhős időben hajnalra többnyire 0, +6 fokig hűlünk: északon-északkeleten ugyan helyenként már fagyhat, de többnyire azért a pozitív tartományban marad a hőmérséklet. Nyugaton és északkeleten fokozatosan megélénkül az északi szél.

Szombat: Erősen felhős időnk lesz, előbb délen és a Dunántúlon délután már az északi-északkeleti országrészben is sok csapadékkal, ami kezdetben eső lesz, de délutántól főleg nyugaton és északon mindinkább hónak mutatkozik. Keleten, délkeleten viszont a délután második felétől ónos és fagyott eső is eshet! A kezdetben még "csak" élénk északi-északkeleti szél délutánra sokfelé kifejezetten megerősödik. A nap első felében még 1 és 9 fok közötti maximumokat mérünk – déleb-délkeleten illetve a Kisalföldön a legtöbbet, északkeleten a kevesebbet - de már kora délután a bezúduló hideg levegő hatására elkezd csökkenni a hőmérséklet. Éjszaka a vastag felhőzetből sokfelé fog havazni, közben erősen fagyni fog, az ország nagy részén mindössze -9, -3 fokos minimumok várhatók. Igen élénk, az Alpokalján és északkeleten kifejezetten erős északkeleti szél fog fújni.

Vasárnap: Erősen felhős idő lesz, kezdetben a déli határvidék kivételével még sokfelé, kora délután leginkább már csak északon havazással – miközben délen-délkeleten akár fel is szakadozhat a felhőzet. A délelőtt még élénk északi szél délután fokozatosan mérséklődik. Délutánra az ország nagy részén csupán –6, +1 fokig "melegszünk" - napközben is legfeljebb nyugaton-délnyugation engedhet ki a fagy!  Éjszakára többnyire északon is eláll a havazás, sokfelé csökken a felhőzet is, tovább gyengül a szél, így igen hideg lesz az éjszaka: hajnalra –11, –4 fokig zuhanhat a hőmérséklet (a legkevésbé a felhős délnyugaton, ahol hajnalban megint havazhat).

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)


szerző
Barotányi Zoltán
publikálva
2018. márc. 12., 10:03
kommentek
0
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Barotányi Zoltán

"Dimitrij Lénáról mesél..."

Barotányi Zoltán
Szerző adatlapja

Blog

még több cikk