Fideszes polgármester jelentette fel a földmutyi ellen tiltakozó gazdát, akit majdnem börtönbe küldtek

szerző
Fónai Imre
publikálva
2017. nov. 30., 09:15
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Másfél évig tartott az az abszurdnak tűnő eljárás, amit egy kormánypárti politikus indított el.

Hat különböző hatóságot mozgatott meg az elmúlt két évben a bábonymegyeri gazdálkodó, Horváth János kétszer 15 ezer forintos szabálysértési ügye. Trágyát borított a járdára, garázda volt, köztisztaságot sértett, ellenállt a rendőri felszólításnak – ezt mind a terhére rótták, még börtönbe is küldték volna, de végül (ahogyan azt a magyarnarancs.hu korábban megírta) se fizetnie nem kellett, se leülni a bírságot. Nehezen volt érthető a hatóságok feltűnően nagy ügybuzgalma, most viszont olyan részlet derült ki az ügyről, ami talán megmagyarázza ezt.

Elől Salla R., mögötte Horváth János

Elöl Sallai R., mögötte Horváth János

 

A kiindulópont

2015 novemberében – tiltakozva a földbérleti pályázatok ellen – Sallai R. Benedek LMP-s országgyűlési képviselő borított trágyát Kaposváron a megyei kormányhivatal épülete elé. Ezért ki is szabták rá a 30 ezer forintos pénzbírságot, ő ezt már rég be is fizette. Eközben Horváthnak bírósági papírja is lett róla, hogy nem vett részt tevékenyen a trágyaborításban, mindezek ellenére még az őt segítő jogász szerint is lehetséges volt, hogy néhány napot a hűvösön kell töltenie – vagy pedig befizeti a kiszabott 15 ezer forintos bírságot, ha szennyezte a környezetét, ha nem – erre viszont végül nem került sor.

A magyarnarancs.hu most megszerzett egy olyan dokumentumot, amely szerint a 2015-ben történt esemény utáni feljelentést nem akárki, hanem a Fidesz kaposvári polgármestere, Szita Károly tette.

false

 

A két évvel ezelőtti kaposvári trágyaborítás is tiltakozás volt az akkor kezdődő földlicitek ellen; Sallai R. Benedek LMP-s országgyűlési képviselő vezette az IFA-t, s billentette a platóról a három köbméternyi bábonymegyeri marha- és birkatrágyát a Somogy Megyei Kormányhivatal kaposvári épülete előtti járdára. „Az első rendőrségi határozatban még azt írták: én vezettem az IFA-t, ezért vonnak felelősségre – emlékszik vissza a somogyi gazda. – Később ezt korrigálták, úgy módosult a vád, hogy csak segédkeztem a trágyaborításban. Valóban ott álltam a Sallai vezette IFA mögött, de csak biztosítottam: ellenőriztem, működik-e az IFA platója, meg figyeltem, nem közlekedik-e arra gyalogos a trágyaborításkor. Tizenötezer forint szabálysértési bírságot szabtak ki, de én nem ismertem el, hogy bármit is elkövettem volna, s végül a bíróság is ezt mondta ki. Ezt követően több mint egy évvel a trágyaborítás után, de már a bírósági döntést követően újabb szabálysértési határozatot kaptam, megint 15 ezer forintra akartak büntetni, csak most köztisztasági szabálysértés címén, természetesen ekkor sem fizettem, a kormányhivatal erre a bírósághoz fordult, azt kérve: változtassa elzárásra a pénzbüntetésemet. A bíróság azonban, ahelyett, hogy börtönbe küldött volna, azt írta vissza a Somogy Megyei Kormányhivatal Tabi Kirendeltségének: elévülés miatt szüntesse meg az eljárást ellenem. Erről kaptam a napokban értesítést és ebből, számomra legalábbis most először, az is kiderül: Szita Károly kaposvári polgármester tette a feljelentést még 2015-ben.”

Ügyintézők

Íme a két éve kezdődött Horváth-ügy során igénybe vett hatóságok: Somogy Megyei Kormányhivatal Kaposvári Járási Hivatala, Somogy Megyei Kormányhivatal Tabi Járási Hivatala, Kaposvári Rendőrkapitányság, Siófoki Rendőrkapitányság, Kaposvári Járásbíróság, Siófoki Járásbíróság. A tét: kétszer 15 ezer forint. Az eltelt idő: két év. Eredmény: nulla. És a hat somogyi hatóság mellé besorolt még két másik is: a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Mezőtúri Járási Hivatala, valamint a Mezőtúri Rendőrkapitányság.

A magyarnarancs.hu megkérdezte Szita Károly kaposvári polgármestert (Fidesz–KDNP): miért érezte fontosnak, hogy személyesen tegyen feljelentést a trágyaborítás nyomán. Amint megérkezik a polgármester válasza, közölni fogjuk.

szerző
Fónai Imre
publikálva
2017. nov. 30., 09:15
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 7
  rworse
  2017. november 30., csütörtök 20:39
  Szita Károly is már régen - elég hamar - elkurvult.
 2. 6
  Cyrano
  2017. november 30., csütörtök 18:30
  Zagyvalé:"mondanak valami izmos baromságot"
  Akkor egy izmos baromság csak magának: Gyurcimurci nemcsak okos, de szép is.
 3. 5
  húsleves
  2017. november 30., csütörtök 13:05
  „megismétli, amit mondtam, és ami nem igaz, ugyebár”
  *
  Nem azt mondtam, hogy „nem igaz, ugyebár”, hanem azt mondtam: hangyás képzavar. A tévedés szintjét sem üti meg, sem intellektuálisan, sem esztétikailag, stilárisan.

  Ez volt a „nem igaz, ugyebár” állítás: „Feljelenteni, megfélemlíteni, ellehetetleníteni - ez az új szentháromságuk.”

  Olyan, mintha egy teológus ezt mondaná: a Szentháromság = Atya, Apa és a Szentfater.

  Ha mindenképp háromosztatúként akarjuk bemutatni a Fidesz hatalomgyakorlását, akkor az alábbi csoportosításnak lehet valami értelme: (1) az ellenzék impotenciája és/vagy korruptsága, (2) a Fidesz gátlástalan agresszivitása, (3) a Fidesz gátlástalan parasztvakítása – ez a szentségtelen hármas (és nem szentháromság!) jellemzi alapvetően a kormány uralmi tevékenységét.

  A 2-es és a 4-es hozzászólás jól jellemzi az ellenzék egészét. Nem tudnak fogalmazni, így azután mondanak valami izmos baromságot Rónai Egonnak, majd iszkiri, szaladnak át Kálmán Olgához, megmagyarázni, hogy hát az nem úgy volt, meg hogy nem is annyira és különben is, az egészen másként van… és ha ezt a választópolgár nem díjazza (ezt sem díjazza!), akkor nekirongyolnak a marhái (újra és újra) a potenciális szavazóiknak.
  Ahonnan azután a Habony már csak hobbiból demagogizál, voltaképpen nincs szükség rá, az ellenzék saját magát herélte ki (múlt időben!), már ha volt egyáltalán valami – kiherélni való – a herék herezacskójában.
 4. 4
  Cyrano
  2017. november 30., csütörtök 11:43
  Mosogatólé hosszan és zavarosan megismétli, amit mondtam, és ami nem igaz, ugyebár.
  És a zellenzékahibás.
  Ki más lenne, valakire csak rá kell kenni saját ostoba balfaszságát, mosogatólé.
 5. 3
  húsleves
  2017. november 30., csütörtök 11:24
  „Feljelenteni, megfélemlíteni, ellehetetleníteni - ez az új szentháromságuk.”
  *
  Ez többszörös és végtelenül ízléstelen képzavar, ráadásul a dolog teljes meg nem értésére utal.

  A Fidesz uralmának legdöntőbb (mondhatni esszenciális) mozzanata az „ellenzék” impotenciája vagy/és korruptsága.
  Az „ellenzék” fővezérei, alvezérei és talpasai (egyaránt!) AZÉRT (is) korruptak, mert impotensek: rájöttek, képtelenek megverni Orbánékat, akkor hát legalább csöppenjen valami! Némelyeknek kifejezetten csurran.
  Ma már csak a teljesen vak (elvakult) homo (pontosabban: simia) politicus számára nem világos: az „ellenzék” nem akarja megbuktatni a kormányt. Akik szeretnék (már úgy értve: aktívan szeretnék, szorgalmazzák) a kormányváltást, azok – mind egy szálig! – ijesztően hülyék.

  Az orbáni taktika másik fontos mozzanata a „húzd meg, ereszd meg” módszer kifinomult alkalmazása. Akit nem tudnak (vagy nem akarnak) korrumpálni, megpróbálják ellehetetleníteni. Kényszerítéssel (fenyegetéssel, kirekesztéssel, inkriminálással, denunciálással…), vagy elhallgatással, vagy pedig – főként allergikus helyzetekben – kvázi „integrálással”. Ez utóbbit általában a népszavazási kezdeményezések ellehetetlenítésére alkalmazzák.

  De – nem győzöm ismételni – a habonyi „zsenialitás” nem sokat érne, ha az „ellenzéket” nem cinikus balfaszok alkotnák. Ma már szinte teljes mértékben. Akiben még „szendereg az emberséghez méltó értelem” (ha van egyáltalán ilyen), nem tényező az ellenzéken belül (sem).

  Vagyis – üzenem a költőnek – NEM mondhatjuk, hogy nem reménytelen. Egyebek közt azért nem mondhatjuk, mert lám, annyit sem tudnak, hogy mindehhez a szentháromságnak nincs köze, semmilyen vonatkozásban.
 6. 2
  Cyrano
  2017. november 30., csütörtök 10:04
  Mi a fenén csodálkozunk?

  Orbántól lefele ez az eszköz.
  Feljelenteni, megfélemlíteni, ellehetetleníteni - ez az új szentháromságuk.:(
 7. 1
  húsleves
  2017. november 30., csütörtök 09:59
  „akit majdnem börtönbe küldtek 15 ezer forintért”
  *
  Mi erre a bizonyíték? Vagyis a címnek ez a része nem hiperbola, hanem bulvárkodó hülyeség. Csak abban az esetben nem, ha a szerzőnek van hiteles információja arról, hogy a bíróság kis híján elmarasztaló ítéletet hozott.
  Egy szimpla följelentés még „majdnem” sem ítélet.

Komment írásához vagy regisztrálj