Soros-barát molinókkal tapétázta ki kerítését a múzeumos, volt, aki köpködni kezdett emiatt

szerző
Fónai Imre
publikálva
2017. nov. 17., 06:11
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Az idegenellenesség katasztrófát hozhat a turizmusra. Ezt mondja a menekülteket invitáló babamúzeumos.

„Soros demokráciát gondolt, illiberális antidemokratát kapott; Hagyjátok abba gyűlöletkampányaitokat!; Magyarország megbecsülését a világban sikerült eljátszanotok” – ilyen feliratú transzparensek fogadták nemrég tihanyi Gardafesztiválra a balatoni településre látogató százakat, ezreket a babamúzeum kerítésén.

false

 

Filotás Tivadar, az Őcsényből „kitessékelt” menekülteket befogadó tihanyi babamúzeum tulajdonosa aggatta ki saját tervezésű molinóit, és azért ekkor, hogy minél többen szembesülhessenek vele. „Elöl az uniós zászló, utána gyászszalag, majd a magyar lobogó, így látható a babamúzeumunkon régóta, és egészen addig így lesz, míg ki nem alakul egy valódi demokratikus rendszer ebben az országban” – bocsátja előre a magyarnarancs.hu-nak Filotás Tivadar, aki néhány hete azzal a bejelentésével híresült el: jövő tavasszal szívesen látja vendégházukban az Őcsényből „kiutált” menekült családot. (A hvg.hu-nak írt októberi levelében Filotás egyhetes tavaszi nyaralást ajánlott fel az általa vezetett Tihanyi Babamúzeum vendégházában az Őcsényben elutasított családnak. Filotás azért ajánlotta fel a vendégházát a menekülteknek, mert meg akarja mutatni, hogyan kell bánni az idegenekkel. A friss molinókat először a balatontipp.hu szúrta ki.)

Ő is menekült

A 72 éves Filotás Tivadar maga is menekült volt egykor, hiszen 1956-ban két testvérével együtt hagyta el az országot. Előbb Innsbruckban, majd végül Münchenben telepedett le. Azt mondja, idegenek segítségének köszönheti, hogy tanulhatott, és egzisztenciát alakíthatott ki Münchenben. 1994-ben települt haza német feleségével és hozta létre a babamúzeumot Tihanyban. Származása, ősei múltja is arra indította – árulta el –, hogy a maga eszközeivel válaszoljon a sorosozós plakátkampányra. Hiszen szépapja francia hugenottaként menekült Szabadkáig a katolikus öldöklés elől, a család másik ágán görög bevándorlók jöttek a Délvidékre. Egyik őse, Filotás Ferenc huszár ezredes honosította meg idehaza az öttusát, nagynénje, Filotás Lili teremtette meg az idegenforgalmi marketinget, az első világháború után megalapította az ország tájait népszerűsítő Budapester Rundschaut, a későbbi Hungária Magazint.

 

„Egyre rosszabb az emberek hangulata az országban, egyre nő a félelem, pedig valaha ez egy nyitott, befogadó, vendégszerető ország volt” – kezdi Filotás, amikor felkeressük. „Amikor a rendszerváltás után visszatértem a feleségemmel Németországból, először Toszkánában akartunk letelepedni és ott létrehozni babamúzeumot a gyűjteményéből, de egy balatoni út során beleszerettünk a tájba, a magyarok vendégszeretetébe. Ma viszont egyre rosszabb híre van Magyarországnak Európa-szerte. Ez az idegenellenesség, a gyűlölködés a turizmust is visszavetheti.”

Filotás Tivadar

Filotás Tivadar

 

Erre muszáj is visszakérdeznünk: mire alapozza ezt?

„Bár ma már Tihanyban élünk télen-nyáron, de a németországi sajtót ma is figyelemmel követem, és nemcsak a baloldali, hanem a jobboldali médiumokban is mind több a rossz hír országunkról. Hálátlannak tartanak bennünket, amiért nem úgy fogadjuk a rászoruló menekülteket, ahogyan bennünket fogadtak 1956-ban, és amiért az uniós támogatást elfogadjuk, de cserébe a kötelezettségeinket nem vagyunk hajlandók teljesíteni. Úgy vélem, hogy az európai gondolkodású embereket mindinkább elriasztja a hírünk attól, hogy magyarországi utat, nyaralást tervezzenek. Kelet-Közép-Európa »új demokratikus államai« egyre visszataszítóbbak lesznek az európai szemléletű utazók számára. Ha továbbra is a mostani téves útirányt tartja Magyarország, az katasztrófa lehet a turizmus számára is, ami pedig nekünk, a Balatonnál egyáltalán nem mindegy. Jogos ez az aggodalom akkor is, ha sokan még nem merik is kimondani a hozzánk hasonló vendégvárók közül.”

Megkérdezzük tőle, hogy mi volt a célja a molinóival. A figyelemfelhívás, a példaadás. A politika mindig is érdekelt, kedvelem a történelmet, Münchenben is kelet-európai történelmet és politológiát hallgattam. Németországban is kritikus voltam, nagy hatással volt rám az 1968-as diákmozgalom. Amikor 2010-ben megjelent életrajzi regényem, a Huszárvágás, már abban is azt írtam, hogy választások előtt állunk ugyan, de nem várok nagy változást, csupán csak ez egyik váltja a másikat. Én egyébként azt szeretném, ha a babamúzeum is egyfajta világszemléletet, európaiságot tükrözne.”

false

A molinókat egyébként vegyesen fogadták helyben. „Korábban csak egyet tettem ki a kerítésre, azzal teszteltem a járókelőket, már akkor is volt, aki köpködött, más igazat adott, de hozzátette, hogy ezért a fejemet fogják venni. Most, a Gardafesztivál idején is jött ilyen és olyan vélemény is, nagyon sokan megálltak lefotózni a molinókat. Azt hiszem, a célomat, a figyelemfelhívást elértem. Mit tehetnék többet? Egyébként nincs mitől félnem, én mindentől független vagyok. Ezért gondolom, hogy azok helyett is cselekszem, akik félnek. Az én egzisztenciám németországi, a fiaim viszik tovább a vállalkozást Münchenben, a véleményemet mindig megmondtam és meg is fogom mondani.”

Tavasszal kiteszi-e újra a molinókat? „Nem tudom még, valamikor biztosan, talán a hagyományos tihanyi levendulaünnepkor, az pont jó lenne arra is, hogy vendégül lássam az Őcsényből »kiutált« menekült családot.”

szerző
Fónai Imre
publikálva
2017. nov. 17., 06:11
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 13
  Juliusz
  2017. november 18., szombat 13:19
  A Timmermans-levél fontos közlése ellenére sajnálom, hogy elterelődik a figyelem egy karakán kiállásról. Ha már az én pucámban nincs annyi vér mint a Filotás úréban, meg a helyzetem sem olyan, minden tiszteletem az övé és a hozzá hasonlóké.
 2. 12
  galambocskám
  2017. november 18., szombat 07:50
  A 11-esnek is csak azt tudom mondani mint Cyranonak, van elég saját bűnözőnk, nem szorulunk migránsbűnöző importra.
 3. 11
  gyurci
  2017. november 17., péntek 22:05
  Galambocskám, mi a faszról beszélsz? Évente 100 ezer magyar nőt ér erőszak szép fehér, mélymagyar honfitársunk révén!

  Amúgy meg kalaplengető gratulációm Filotás úrnak!
 4. 10
  rworse
  2017. november 17., péntek 20:14
  8

  Nem létezik Soros-terv?!?!?! Hú, bassza meg, a kormány eddig hazudott? Hát én őszintén megmondom, hogy csalódtam a kormányban. Hej, Viktor, Viktor, nem ezt ígérted, bazzeg.
  De mit szól mindehhez a grrreselyű? (Megmondom, szerinte a Brüsszel hazudik. Jaj, most kinek higgyek, kinek higgyek?)
 5. 9
  harcolj
  2017. november 17., péntek 20:12
  Ahol galambocskájfélék adják a 2/3-ot ott nincs migránsveszély. Azért mindenféle selejt mellé ők sem hajandóak bemenekülni.
 6. 8
  Independent
  2017. november 17., péntek 14:17

  Az Európai Bizottság hivatalos válasza: nem létezik „Soros-terv"
  168ora.hu
  http://168ora.hu/itthon/az-europai-bizottsag-hivatalos-valasza-nem-letezik-soros-terv-12661 „Köszönöm levelüket, melyben a legújabb magyar nemzeti konzultáció egyes elemeivel kapcsolatban afelől érdeklődnek, hogy azok részét képezik-e az Európai Migrációs Stratégiának, vagy a Bizottság által kezdeményezett Közös Európai Menekültügyi Rendszer reformjának. Juncker elnök úr és a magam nevében engedjék meg, hogy tisztázzam álláspontunkat az ügyben.
  Először is egyértelműen ki kell jelenteni, hogy a Bizottságnak semmilyen olyan „tervről" sincs tudomása, melynek pontjait Ön levelében említi.
  Idén szeptember 27-én a Bizottság bemutatta, hogy milyen lépésekkel igyekszik az EU migrációs és bevándorláspolitikáját erősebbé, hatékonyabbá és méltányosabbá tenni. A 2015-től tartó Európai Migrációs Stratégia eredményeire építve a Bizottság ismertette a kulcsfontosságú területeket érintő tervezett új intézkedéseit: sürgős előrelépés a Közös Európai Menekültügyi Rendszert illetően; legális migrációs útvonalak létesítése az irreguláris migráció helyett (új, 50.000 menekült áthelyezésére alkalmas relokációs mechanizmus és kísérleti programok a legális migrációért a Bizottság anyagi támogatásával és koordinálásával); a visszatérésre kötelezett személyekre vonatkozó intézkedések hatékonyságának növelése, ezzel is a leginkább segítségre szorulókra összpontosítva az erőforrásokat; hatékonyabb együttműködés a származási- és tranzitországokkal, különös tekintettel az uniós szükséghelyzeti alap Afrikáért forrásainak növelésére.
  A Közös Európai Menekültügyi Rendszert érintően Juncker elnök úr 2017-es évértékelő beszédében elmondta, hogy a Közös Európai Menekültügyi Rendszer reformjának sikere azon múlik, hogy az érintett felek képesek-e az együttműködésre. A Bizottság mindaddig nyitott marad a kompromisszumokra, míg a végső eredmény kedvező mind az unió, mind pedig a tagállamok szempontjából is. Az Európai Tanács által is képviselt állásponttal egyetértésben elmondhatjuk, hogy a megreformált Közös Európai Menekültügyi Rendszernek meg kell teremteni a szolidaritás és felelősségvállalás egyensúlyát, valamint ellenállónak kell lennie a jövőbeni válsághelyzetekkel szemben.
  Egy hatékony rendszert kell tehát kidolgozni, mely képes ellenállni a migrációs nyomásnak, illetve amellyel kiiktathatóak a húzó tényezők és a szabálytalan továbbutazások egyaránt. Az új rendszer a nemzetközi joggal összhangban harcol majd a visszaélések ellen és megfelelő támogatást tud majd nyújtani a leginkább érintett tagállamoknak.
  Remélem, a fentiek segítenek a Bizottság pozícióját érintő tisztánlátásban.
  Üdvözlettel,
  Frans Timmermans"
 7. 7
  rworse
  2017. november 17., péntek 13:49
  Legmélyebb tiszteletem Filotás Tivadar úr/polgártárs előtt. A kezdeményezéséhez sok-sok +1.
 8. 6
  galambocskám
  2017. november 17., péntek 13:43
  Nálunk is vannak migránsok. 700-at mondott a Török Szultán, föltehetőleg hivatalosan mert különben nem lehetne tudni hányan vannak. Ez elenyésző szám az európai áradathoz képest amely igen erőteljesen megviseli az ottani lakosokat. Mink is igen meg lennénk viselve ha nem lenne a kerítés és háborítatlanul használhatnák az országunkat felvonulási terepként. Emlékeztetőül: zűr, piszok, szeméthegyek, erőszakos-pimasz fellépés, külföldi sajtónak való hazudozás.


  A hazai bűnözésnek semmi köze sincs a bevándorlás témájához. De ha mégis össze akarja hozni Cyrano, ha rosszul állunk ebben az ügyben akkor pláne nincs szükségünk migránsbűnöző importra.

  Kösz, van elég saját bűnözőnk!
 9. 5
  Cyrano
  2017. november 17., péntek 13:14
  Nyuszafül: nálunk nincs menekült. Mindenórás tábornokunk azt mondta, hogy csak a testén keresztül. Ez aztán annyira riasztóan hatott, hogy azóta sem jönnek a menekültek.
  Ellenben a bűnözés, az erőszak azóta is nő. Kéthétenbelülrendlesz Sanya ökölrázása ellenére. Akkor mostan kit kellene kitiltani? Leírtam már magának: az egész Európában két év alatt volt 300 sértettje/áldozata a bevándorlásnak, Magyarországon ÉVI 2700.)
  (Olvasgasson Freudot, hátha rájön, mitől van így ráfeszülve az erőszak témára.)
 10. 4
  Cheyenne
  2017. november 17., péntek 13:07
  @Menhetten

  Azért nem az az érv, hogy oda szarnak, ahonnan ettek, mert fideszesek szeretik ezt az érvet használni, tudniillik, pl azok a filmesek, művészek ne kritizálják már a kormányt, akik közpénzből dolgoznak stb.

  Azaz Sorosozni nem azért gáz, mert korábban támogatta Orbánékat (mert ő nem feltétlen lojalitást vásárolt, ez lenne a tipikus fideszes szemlélet), hanem mert minden tényt nélkülöz, amivel sorosoznak. Hazudoznak. Ezért gáz, nem azért mert ha elfogadták Soros pénzét, nem kritizálhatják. Rágalmakra hamis vádakra építik a hecckampányt..

Komment írásához vagy regisztrálj