Újabb ellentmondások merültek fel, mégis ítéletet hirdettek Váradi András perében

szerző
Magyar Krisztián
publikálva
2017. okt. 17., 16:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A bíróság most sem volt hajlandó elrendelni a helyszíni szemlét, lezárták a pótmagánvádas eljárást. A gázoló első fokon nem bűnös.

Kedd kora délután folytatódott Székesfehérváron a korábban Mészáros Lőrinc terjeszkedése ellen küzdő alcsútdobozi juhász halála miatt indult per. A pótmagánvádas eljárás következő – és mint végül kiderült, utolsó – felvonásában újabb szakértői anyagokat is ismertetett a bíróság, de ahelyett, hogy a haláleset eddigi ellentmondásait feloldották volna, még több tisztázandó kérdés merült fel. Ennek fényében is furcsa, hogy a Székesfehérvári Járásbíróság végül lezárta az ügyet.

Váradi András

Váradi András

 

Az Együtt alcsútdobozi polgármester-jelöltjeként induló Váradit még a 2014-es önkormányzati választások előestéjén ütötte el egy akkor 84 éves, Ausztriában és Felcsúton élő férfi. (Az ügy pontos részleteit korábbi cikkünkben már feltártuk.) A juhász halálos sérüléseket szenvedett, a székesfehérvári kórházban halt meg. Az alcsútdobozi polgármesteri székért induló Váradi ekkor éppen hazafelé tartott, de Alcsútdoboz és Etyek között – minden bizonnyal – leesett a kocsija tetejére rögzített létra, ő megállt és kiszállt, hogy felvegye. Időközben ugyan­abban a sávban megállt mögötte egy másik autós. Váradit, amikor a létrával a vállán visszafelé tartott a saját autójához, egy Etyek felől érkező Mercedes elütötte. Ekkor már sötét volt, így a szemből érkező kocsi sofőrjének, az akkor 84 éves, Bécsben és Felcsúton élő idős férfinak látnia kellett Váradi autójának fényeit, illetve vészvillogóit is, de gyakorlatilag fékezés nélkül csapta el a juhászt. Váradi András testét az ütközéstől 26 méterre találták meg a mentősök.

Újabb ellentmondások

Mivel a rendőrség bűncselekmény hiányában korábban már megszüntette a nyomozást, a Váradiékat képviselő Magyar György ügyvéd pótmagánvádas eljárást kezdeményezett; a Bicskén indult ügy végül átkerült a Székesfehérvári Járásbíróságra. Korábbi cikkünkben már hosszasan feltártuk az ügy visszásságait, egyebek közt azt a furcsaságot, hogy a műszaki szakértői véleményben rögzítettek szerint balról érte az ütközés Váradi Andrást, miközben a jobb oldalán sérült súlyosan úgy, hogy az orvosi szakértői vélemény is ezt erősítette meg. A létra körül is sok a bizonytalanság, hiszen ezen elvileg átment az az autó, amely Váradi András kocsija mögött állt meg, és a kezdetben született nyomozati anyagok szerint az áldozat vállán is ott volt, amikor elütötték – ám a tárgyon semmilyen horpadás vagy egyéb külsérelmi nyom nem látható. Nehezen áll össze az is, hogy a létra hogyan került a gázolás után a hátul álló autó és a szalagkorlát közé. Ám a létrával a rendőrök nem sokat törődtek, le sem foglalták a nyomozás során. (Ezért nézhettük meg korábban mi is a család házának padlásán: valóban nincs rajta semmilyen horpadás, elhajlás, zúzódás.)

Meglepő, de csak Magyar Györgyék többszöri kérését követően, több mint 2,5 évvel a baleset után született egy igazságügyi szakértői vélemény a létráról, amely végül nem tudta megerősíteni azt, amit eddig sejteni lehetett a balesetről. A keddi tárgyaláson is megjelent nyomszakértő közölte: a létrán nincs olyan sérülés, amely arra utalna, hogy az Váradi András vállán volt, amikor őt elütötték, holott az eddigi eljárás során ezt egy fontos körülményként rögzítették. Olyan nyomokat azonosítottak a létrán, amelyek vagy akkor születtek, amikor a leesett létra érintkezett a Váradi mögött érkező autóval, vagy akkor, amikor az leesett a juhász kocsijáról.

Nincs helyszíni szemle

Ezek ismeretében Magyar György ismét kérte a bíróságot, hogy rendeljen el helyszíni szemlét, mert szerinte csakis úgy lehet megnyugtatóan rekonstruálni a helyzetet. Kiemelte, hogy jelenleg ugyanolyan időjárási és fényviszonyok között vizsgálható a baleset, hiszen majdnem napra pontosan 3 éve történt a szerencsétlenség. Ezt indoklás nélkül utasította vissza a bíró, nem először, hiszen ezt már többször kérte az ügyvéd. Ezt követően Magyar György azt próbálta elérni, hogy legalább hallgassa meg a bíróság a baleseti helyszínelésen jelen lévő rendőröket és mentősöket, de ezt sem fogadta el a bírónő. Váradiék képviselőjének volt még egy újabb próbálkozása, az ügyvéd szerette volna, ha feláll egy szakértői intézet, amelynek az lett volna az elsődleges feladata, hogy feltárja a szakértői vélemények közötti ellentmondásokat, de ez sem vezetett eredményre. Ezek után jegyezte megy Magyar György, hogy szerinte a bíróság nem tesz eleget a kötelességének, miszerint muszáj lenne minden olyan részletet feltárni, amely közelebb vinné a feleket az igazsághoz.

A vád- és a védőbeszéd utáni ítélet szerint a Váradi Andrást elütő M. Ferenc nem bűnös, a bíróság úgy véli, minden rendelkezésre áll, amely alapján ítélet hozható, így szükségtelen lett volna újabb szakértők bevonása. A költségeket, több mint 350 ezer forintot a juhász özvegyének kellene állnia, de Magyar György bejelentette, hogy biztosan fellebbeznek az ítélet ellen, így a jelenlegi állás szerint másodfokon folytatódik az eljárás.

Hogyan halt meg Váradi András, az igazmondó juhász?

A hiányos és ellentmondásokkal teli, ám hamar lezárt nyomozás után az áldozat családja pótmagánvádas eljárásban derítene fényt Váradi András halálának pontos körülményeire. Ám az ügy a Fejér megyei bíróságokon alig halad előre: mintha senki sem szeretné, hogy a baleset helyszínén próbálják rekonstruálni azt a végzetes októberi estét.

szerző
Magyar Krisztián
publikálva
2017. okt. 17., 16:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 3
  bétom
  2017. október 18., szerda 11:19
  Handó Tünde bírája, mit várjunk tőle, megfelel a kívánalmaknak, még bármi lehet belőle!
 2. 2
  Valakicske
  2017. október 17., kedd 23:40
  Rohadt gyilkosok.

  AZt sem hiszem el, hogy a gázoló nyugger létezik - egy rohadt fotó, vagy a személyére utaló bármiféle hír nem bukkant fel a médiában a gyilkosság óta. Plusz ez a "tárgyalás" ...
  Mindent úgy kapjatok vissza, pont úgy, ahogy ezzel az emberrel elbántatok. Mindenki, aki részt vett a gyilkosságban. A bíró/bírónő is, igen: este, kihalt út, fékezés nélkül rohanó autó.Meg 26 méteres repülés.

  SZÉGYEN!
 3. 1
  rworse
  2017. október 17., kedd 18:02
  Maffiaállam.

Komment írásához vagy regisztrálj