A román kormány minisztere el akarta mozdítani pozíciójából a korrupcióellenes főügyészt, de az államfő közbeszólt

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. ápr. 16., 20:54
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Nálunk ilyen biztosan nem történhetne meg, mert nincs is korrupcióellenes ügyészség.

Megtagadta a román államfő hétfőn a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezetőjének, Laura Codruta Kövesi főügyésznek a leváltását, akinek elmozdítását a szociálliberális kormánykoalíció igazságügyi minisztere kezdeményezte februárban – számolt be az MTI. Tudorel Toader igazságügyi miniszter szerint a főügyész önkényesen, hatáskörét túllépve, alkotmánysértő és törvénytelen módon vezeti a DNA-t, elmozdítására pedig a jogállamiság helyreállítása miatt lenne szükség.

Rövid sajtónyilatkozatában Klaus Iohannis úgy vélekedett, hogy a szaktárca vezetőjének érvei nem voltak meggyőzőek, másfelől nem tekinthet el a bírák és ügyészek szakmai testületeként működő Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) negatív véleményezésétől sem; az alkotmány a CSM-t az igazságszolgáltatás függetlenségének őreként határozza meg. Az elnök úgy értékelte: Toader javaslatát szubjektív tényezők befolyásolták, hiszen maga is azt állította, hogy állást kellett foglalnia egy a közvéleményt foglalkoztató ügyben.

Klaus Iohannis és Laura Codruta Kövesi

Klaus Iohannis és Laura Codruta Kövesi

Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement

Iohannis két hónapos mérlegelést követően meghozott döntése senkit sem lepett meg, hiszen több ízben jelezte, elégedett a korrupcióellenes főügyész munkájával az ügyészek állítólagos visszaéléseit leleplező sajtókampányról pedig azt mondta: néhány „bűnvádas alak” intéz kétségbeesett támadást a DNA ellen azzal a céllal, hogy lejárassák a vádhatóságot. Több ellenzéki elemző azt feltételezte, hogy a DNA főügyészének elmozdítására tett kísérletével a PSD valójában ürügyet keres arra, hogy – egy állítólagos alkotmánysértésre hivatkozva – felfüggessze tisztségéből Klaus Iohannis államfőt és a leváltásáról szervezendő népszavazásig az ideiglenes államfő (a kétkamarás parlament valamelyik házelnöke) kihirdesse a Iohannis által bírált igazságügyi törvényeket. Liviu Dragnea, a kormány vezető erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke az államfő bejelentése előtt hétfőn újságírói kérdésre azonban leszögezte: a PSD „semmilyen szín alatt nem számol az államfő felfüggesztésével”.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a kormánykoalíció belenyugodna abba, hogy Kövesi a helyén marad. Az igazságügyi miniszter az elnök bejelentését követően Facebook-bejegyzésben tudatta: az alkotmánybíróságnál tesznek panaszt. Toader szerint az elnök nem rendelkezik megfelelő felkészültséggel és nem is hatásköre, hogy felülbírálja a DNA-főügyész leváltására tett javaslatot, az elutasítás pedig alkotmányos természetű jogi konfliktust idézett elő a kormány és az elnöki hivatal között.

Romániában az ügyészségi vezetőket az államfő nevezi ki és válthatja le az igazságügyi miniszter javaslata alapján.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. ápr. 16., 20:54
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 2
  tiszapolgári
  2018. április 17., kedd 07:44
  Egy kicsit hasonlít arra a helyzetre, amikor Göncz Árpád, a miniszterelnökkel való konfliktust is vállalva, nem járult hozzá Hankiss Elemér és Gombár Csaba leváltásához, és kezdetét vehette a Göncz elleni hadjárat.
  Ezért is jó, hogy nálunk ma Áder az elnök, vele minden flottul megy.
 2. 1
  rworse
  2018. április 17., kedd 06:55
  Remélem, az Alkotmánybíróság is a helyén lesz. És akkor a legközelebbi cikk címfejében pontosabban írhatja a szerző, hogy nálunk ez nem történhetne meg, hiszen nálunk nincs korrupcióellenes ügyészség, és nincs államfő se, alkotmánybíróság se. Sőt, nálunk korrupció sincs, hiszen az maga a kormánypolitika, mint azt Századvéghy Corvinus nertárstól megtudtuk.

Komment írásához vagy regisztrálj