Brüsszel fellép az állampolgársággal kereskedő tagállamokkal szemben

szerző
Narancs.hu/MTI
publikálva
2018. aug. 07., 17:12
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Az Európai Bizottság fellép az állampolgárságot az Európai Unión kívüli személyeknek értékesítő tagországokkal szemben.

Vera Jourová a Die Welt című német lapnak elmondta, hogy egyre több tagország ad állampolgárságot harmadik országokból származó embereknek jelentős összegű befektetésekért cserébe, a bizottság pedig „nagy aggodalommal” szemléli az ilyen, úgynevezett arany útlevelek számának növekedését.

Brüsszel megítélése szerint olyan személyek is állampolgársághoz jutnak, akiknek nincs igazi kapcsolatuk az adott országgal, és a bizottság elvárásával szemben nem is élnek ott legalább egy évig.
„Az állampolgárság megadása komoly biztonsági kockázatot is jelent, mert a kedvezményezettek megszerzik az EU polgárainak járó valamennyi jogot, és szabadon mozoghatnak az egész EU-ban – fejtette ki az uniós biztos, hangsúlyozva: – Nem akarunk trójai falovakat az EU-ban.”
Az állampolgársági ügyek ugyan a nemzetállamok hatáskörébe tartoznak, de „ha egy EU-tagállam megnyitja a kapuit egy harmadik ország polgárai előtt, akkor az egész EU felé megnyílnak a zsilipek, és ez már ránk is tartozik, mert az Európai Bizottság is felelős az EU biztonságáért” – mondta a cseh politikus.

A bizottság minden egyes érintett tagállam gyakorlatát részletesen megvizsgálja, majd jelentést készít a problémákról, és az eddiginél szigorúbb irányelveket dolgoz ki – tette hozzá Vera Jourova.
Emlékezetes, hogy Magyarországon is hasonlóan működött a letelepedési kötvényprogram 2013 és 2017 között. Ezen a rendszeren a magyar állam összesen 8,7 milliárd forintot bukhatott, viszont nagyot szakítottak rajta a Rogán Antalhoz és Habony Árpádhoz köthető üzleti körök. Ráadásul – ahogy az uniós biztos is kifogásolta – komoly bűncselekmények gyanúsítottjai és már elítélt külföldi állampolgárok is vásároltak így maguknak magyar, azaz uniós állampolgárságot.

 

szerző
Narancs.hu/MTI
publikálva
2018. aug. 07., 17:12
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 3
  naki
  2018. augusztus 08., szerda 08:25
  Még mindig nem adtak ki körözést a két szutyok ellen, meg a hozzájuk köthető, üzleti köröknek elnevezett maffia ellen, meg a Keresztapa ellen?
 2. 2
  Cyrano
  2018. augusztus 07., kedd 21:56
  És mi lesz a szavazatvásárlás célú állampolgársággal?
  Nekik sincs igazi kapcsolatuk az országgal.
  Ha lenne, nem szavaznának ezekre.
 3. 1
  rworse
  2018. augusztus 07., kedd 19:45
  Előbb is észbekaphattak volna.

Komment írásához vagy regisztrálj