A hülye Európa nem hiszi el a nagy magyar igazságot, miszerint a pálinka egészséges

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. máj. 17., 17:05
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Ez egy ilyen nap: ma már a második elmarasztaló levelet küldi az Európai Bizottság.

Az Európai Bizottság szerint uniós jogba ütközik, hogy Magyarországon a pálinka és bizonyos növényi eredetű italok – amelyeknél jelentős a nemzeti termelés – mentességet élveznek a népegészségügyi termékadó alól. Arra, hogy a kormány ezt korrigálja, két hónapot kapott a bizottságtól, amennyiben nem alkalmazza a megfelelő uniós szabályokat, akkor az Európai Unió Bírósága elé viszik az ügyet.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a hír után gyorsan kiadott az MTI-nek egy reagálást, miszerint elkezdték vizsgálni az ügyet, de nem teljesen értik, hogy miért lenne piacvédő az, ha a pálinka után nem kell annyi adót fizetni, mint mondjuk a vodka után. Mivel biztosan jól hangzik azt mondani, hogy a kormány elkötelezett a magyar emberek egészségének megőrzése mellett, ezért ezt is fontosnak tartotta kihangsúlyozni az NGM. Méghozzá azzal érveltek, hogy éppen ezért alkották meg 2011-ben a népegészségügyi termékadót, ami alól – ha jól értjük – a pálinka mentesül. (Biztos azért, mert a pálinka a magyar ember számára orvosság, nem pedig egészségkockázati tényező, ebbe pedig, ha lehet, Brüsszel ne ugasson bele.)

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. máj. 17., 17:05
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 2
  rworse
  2018. május 17., csütörtök 21:36
  "A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a hír után gyorsan kiadott az MTI-nek egy reagálást, miszerint elkezdték vizsgálni az ügyet, de nem teljesen értik, hogy miért lenne piacvédő az, ha a pálinka után nem kell annyi adót fizetni, mint mondjuk a vodka után."

  Szívesen megmagyarázom nekik: erdőspéterkurvaanyád
 2. 1
  tiszapolgári
  2018. május 17., csütörtök 19:05
  Egy üveg kommersz barack,
  És a napod vígan halad.
  Egy fél liter cseresznye,
  Nem leszel többé leverve.
  Asszony verve,
  Pálinka megiva jó.
  Gyereknek csak mértékkel,
  Maximum két deciliter.

Komment írásához vagy regisztrálj