Ez nem Magyarország: 24 év börtönre és többmilliárdos pénzbírságra ítélték a volt dél-koreai elnököt korrupció miatt

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. ápr. 06., 14:24
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Az egykori államfő persze mindent tagad.

Bűnösnek mondta ki a bíróság hatalommal való visszaélésben, államtitkok kiszivárogtatásában, vesztegetésben és kényszerítésben Pak Gun Hje volt dél-koreai elnököt pénteken, akit korrupciós botránya miatt váltottak le tavaly március 10-én.

A politikus 24 év börtönbüntetést és 18 milliárd vonos (több mint 4 milliárd forint) pénzbírságot kapott.

Kim Sze Jun bíró szerint Pak üzleti előnyökért cserébe 59,2 milliárd vont (14,2 milliárd forintot) kapott a Samsung, a Lotte és az SK nevű nagyvállalattól. A volt elnököt azzal vádolták, hogy összejátszott barátnőjével és bizalmasával, Csoj Szun Szillel annak érdekében, hogy mintegy 77,4 milliárd vont (18,5 milliárd forintot) csikarjanak ki 53 cégtől. Az összegek két, Csoj felügyelete alatt álló alapítvány számlájára folytak be.

Pak Gun Hjét kísérik a korábbi bírósági tárgyalására

Pak Gun Hjét kísérik egy korábbi bírósági tárgyalására

Fotó: MTI/EPA/Kim Hong Dzsi

Paknak azért is felelnie kellett, mert megengedte, hogy a hivatalos tisztséget nem viselő Csoj államügyekbe avatkozzon bele. Csojt tavaly márciusban 20 év börtönbüntetésre és 18 milliárd vonos (4,3 milliárd forint) pénzbírság megfizetésére ítélték.

Az ügyészség eredetileg 30 éves börtönbüntetést és 118,5 milliárd vonos (több mint 28 milliárd forintos) pénzbírságot kért Pakra,

aki 2017. márciusi letartóztatása óta egy Szöulhoz közeli fogdában raboskodik. A volt államfő betegségre hivatkozva nem vett részt a pénteki ítélethirdetésen, bár Pak azóta bojkottálja a bírósági tárgyalásokat, hogy tavaly októberben hat hónappal meghosszabbították őrizeti fogságát. A politikus következetesen tagadja bűnösségét, és politikai bosszúhadjárat áldozatának tartja magát.

Dél-Korea első női elnöke 2013-ban került az ázsiai ország élére. Egyben ő lett az első megválasztott államfő, akit jogi úton eltávolítottak tisztségéből. Pak menesztését tömegek követelték botrányának napvilágra kerülését követően.

A tavalyi dél-koreai válságról részletesen is írtunk, Csoma Mózes Korea-szakértővel beszéltük át az eseményeket.

(via MTI)

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. ápr. 06., 14:24
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 4
  rworse
  2018. április 06., péntek 19:30
  Soros már Dél-Koreában is?!?!?!

 2. 3
  tiszapolgári
  2018. április 06., péntek 18:53
  Nemcsak Dél-Koreában, hanem Izraelben, Brazíliában, sőt Romániában is előfordult már, hogy a rendőrséget marionettbábuként rángató, sötét politikai erők megrendelésére, alaptalanul megrágalmazták és meghurcolták a becsületes embereket.
 3. 2
  rworse
  2018. április 06., péntek 17:53
  Mindazonáltal, fogjuk még Orbánt - és holdudvarát - vezetőszáron látni, az lesz a Negyedik Köztársaság első nagy ünnepe.
 4. 1
  rworse
  2018. április 06., péntek 17:52
  Na ezt a képet szerkessze át a 888, Orbán arcát beleillesztve az exelnökasszony arca helyébe.

Komment írásához vagy regisztrálj