Jöhet a melegházasság Csehországban is?

szerző
MTI
publikálva
2018. júl. 10., 16:40
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A kormány támogatta az azonos neműek házasságának lehetővé tételéről szóló törvénymódosítást. Azt pedig nem támogatja a cseh kormány, hogy alkotmányban rögzítsék: a család kizárólag egy férfi és egy nő legalizált kapcsolata.

A férfi és nő kapcsolatának kizárólagosságáról Andrej Babiš miniszterelnök azt mondta: „Az ilyen irányú módosítást a kormánykoalíció képviselői a parlamentben nem fogják támogatni.” A cseh kormány és a parlamenti alsóház az elmúlt hetekben két javaslatot kapott a hatályos szabályozás módosítására. A 200 tagú alsóház 46 képviselője azt javasolta, hogy tegyék törvényesen lehetővé az azonos neműek házasságkötését. Válaszul e lépésre egy másik, 37 tagú képviselői csoport azt kezdeményezte, foglalják az alkotmányba, hogy a házasság kizárólag egy férfi és egy nő legalizált kapcsolata. 
A cseh kormány kedden az azonos neműek házasságának lehetővé tételéről szóló törvénymódosítást támogatta – mondta Andrej Babiš. A döntés nem meglepetés, mert már a korábbi cseh kormány is ezt az álláspontot képviselte. 
A végső szót a parlamenti alsóház képviselői mondják ki. 
A javaslatot az ANO, a TOP 09, a STAN, a Kalóz Párt, a kommunisták és a szociáldemokraták képviselői közösen terjesztették elő. „A jogrend javasolt módosításának alapelve, hogy az azonos nemű párok és gyermekeik családi élete ugyanolyan szintű védelmet élvezzen, mint a házastársaké és gyermekeiké, s egyforma legyen társadalmi státusuk is” – olvasható az indoklásban. 
Amennyiben a parlament a családtörvény módosítását jóváhagyja, megszűnik a bejegyzett partnerség 2006-ban bevezetett intézménye. A bejegyzett partnereknek joguk van egymás egészségi állapotának megismerésére, a közös tulajdonra, az öröklésre, de gyermeket nem fogadhatnak örökbe. Az elmúlt több mint egy évtized alatt Csehországban a jogok ugyan bővültek, de a bejegyzett partnerség ma sem egyenrangú a házassággal.

szerző
MTI
publikálva
2018. júl. 10., 16:40
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 7
  rworse
  2018. július 11., szerda 19:03
  Igenis, Kisvakond cseh, Mekk Elek magyar.
  Rumcájsz cseh, Kisfejű-Nagyfejű Zordonbordon magyar.
  Moha és Páfrány cseh, Gusztáv és Máris-szomszéd magyar.

  Kell ennél több bizonyíték?!
 2. 6
  tiszapolgári
  2018. július 11., szerda 12:36
  Te a Kisvakond és Gusztáv közötti különbséget elemezhetted: Gusztáv ügyeskedő, gonoszkodó és sértődékeny, a Kisvakond viszont békeszerető, barátságos, és szeret kényelmesen élni.
 3. 5
  rworse
  2018. július 11., szerda 10:59
  4

  Elájulva én se vagyok tőlük, és Európától se, de azért a csehek a V4-ből kilógnak, mindig is kilógtak. Felfelé. Cseh tahó és magyar tahó között van annyi mennyiségi különbség, hogy az már átcsap minőségbe. Csehország és Magyarország között is. Más világ. Európa vs. Kompország. Számít.
 4. 4
  tiszapolgári
  2018. július 11., szerda 07:50
  3

  Én továbbra sem vagyok elájulva tőlük. A V4-ek közül egyik kutya, másik eb.
 5. 3
  rworse
  2018. július 11., szerda 06:24
  2

  Nekünk legyen mondva az ő kormányzati médiahercehurcájuk, roma- vagy unióellenességük.
 6. 2
  tiszapolgári
  2018. július 10., kedd 22:17
  1

  Ez csak féligazság, hiszen földrajzilag tényleg jobban be vannak ékelődve Európába, mint mi. Viszont náluk is volt közszolgálati tévé körüli hercehurca, romaellenesség, és Václav Klaus révén hamarabb voltak unióellenesek is.
 7. 1
  rworse
  2018. július 10., kedd 19:52
  Csehország mindig Európa volt.

Komment írásához vagy regisztrálj