Macron nemzeti konzultációt indít, de egyáltalán nem olyat, amilyet Orbán Viktor

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2018. febr. 11., 17:45
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A francia elnök az iszlám franciaországi megszervezését szeretné elérni.

Javult az iszlám megítélése Franciaországban, ahol a társadalom 56 százaléka szerint ez a vallás összeegyeztethető a demokrácia értékeivel, míg 2016-ban csak 44 százalék gondolta ezt – derül ki az Ifop közvélemény-kutató intézet felmérésből, amelyet a Le Journal du Dimanche (JDD) című, vasárnap megjelenő hetilap ismertetett.

A felmérés abból az alkalomból készült, hogy Emmanuel Macron nemzeti konzultációt javasol „az alapok letétele az iszlám franciaországi megszervezésére”. „A módszerem, hogy lépésről lépésre haladjunk a témában – mondta az elnök a JDD-nek adott interjúban. – Addig nem teszek konkrét javaslatot, amíg a munka nem ért véget” – tette hozzá.

„Értelmiségiekkel és egyetemi tanárokkal, valamennyi vallás képviselőjével találkozom, mert úgy vélem, hogy a történelmünkből kell alapvetően merítenünk, a katolikusok és a protestánsok történetéből” – hangsúlyozta Emmanuel Macron számos intézményt sorolva, amelyek kezdeményezéseket tettek az iszlám vallás integrálása érdekében. – 2018 első felében szeretném letenni az iszlám franciaországi megszervezésének alapköveit” – jelentette ki az államfő.

Emmanuel Macron

Emmanuel Macron

Fotó: MTI

Emmanuel Macron elmondta: célja megtalálni „a szekularizáció útját, annak lehetőségét, hogy ugyanúgy lehessen hinni, mint nem hinni, azért, hogy megőrizzük a nemzeti kohéziót és a szabad vallásgyakorlás lehetőségét”.

A francia elnök január elején a franciaországi vallási vezetők előtt tartott beszédében jelezte, hogy szeretne az iszlám franciaországi beillesztéséről közös gondolkodást kezdeményezni, azért, hogy Franciaország „ne essen bele abba a válságba, ami nemzetközi szinten tapasztalható”.

A február 2–3-án 1002 francia nagykorú állampolgár megkérdezésével készült felmérés azt mutatja, hogy a franciák megítélése az iszlám vallásról a megkezdett társadalmi vitának köszönhetően javult az elmúlt két évben. Tény, hogy a társadalom 43 százaléka még mindig nem tartja összeegyeztethetőnek az iszlámot a szekularizált francia társadalom értékeivel, de 2016 szeptemberében még 56 százalékos volt ez az arány.

Az elutasítottság a Marine Le Pen vezette Nemzeti Front táborában (62 százalék) és a jobbközép Köztársaságiaknál (63 százalék) a legerősebb. Emmanuel Macron pártja, a Köztársaság lendületben szavazóinak 41 százaléka gondolja azt, hogy az iszlám nem fér meg a demokráciával, a radikális baloldali Lázadó Franciaország szavazóinak 39, a szocialisták 27 százaléka látja így.

 

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2018. febr. 11., 17:45
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 7
  Kovacs
  2018. február 12., hétfő 18:13
  6: Mert "handabanda", amit folytat. (Ha abból indulunk ki, amit állít, hogy a különböző iszlamista áramlatokat akarja strukturálni...már eleve sántít, mert nem minden áramlat képviselőjét hívta meg..) Na hiszen! Orbán Viktor is strukturált, szépen eldöntötte, hogy ki tartozik az ő "struktúrájába".
  Persze, társasalmi vita az iszlám vallásról. Meg a szekuralizálásáról. Óriási!
  Mindeközben szépen és furfangosan építi le a szociális hálót.
  Folytassam vagy tudod folytatni magad is...
 2. 6
  rworse
  2018. február 11., 21:45
  4

  Nem, tényleg nem tudom, most mi bajod ezzel a macroni kezdeményezéssel.

  Kivétel bezárva.
 3. 5
  yoyo
  2018. február 11., 19:58
  Jelenleg a folyamatok spontán alakulása nem sok jót ígér, egy ilyen dialógus szándéka kreatív elképzelés, és akár pozitív végkimenetelű is lehet.

  Az etnikai-vallási konfliktusok alapvetően szervesen összekapcsolódnak a rossz szociális körülményekkel, az alacsony iskolázottsággal, meg persze a fehér többségi társadalomban élő előítéletekkel, feloldásukra aligha elégséges megfogalmazni és megpecsételni valamilyen emelkedett és jószándékú nyilatkozatot, komoly politikai tetteket is megkövetel az ügy.

  Ráadásul az iszlám szekularizációja, integrálása a francia kultúrába aligha fogja eliminálni a mindenkori terrorért felelős ultraradikális, fundamentalista vadbarmokat.

  De első hallásra nem tartom eleve rossz, jellegzetesen macroni elképzelésnek.
 4. 4
  Kovacs
  2018. február 11., 19:20
  3: Nagyon jól tudod, hogy Kovacsnak mi baja, de szereted, ha nyolcszor írja le ugyanazt.
  Mit akar és kit akar "szekuralizálni"?
  Kik és mik hozták létre a "válságot"? Kik vannak válságba esve?
 5. 3
  rworse
  2018. február 11., 18:55
  "...megtalálni "a szekularizáció útját, annak lehetőségét, hogy ugyanúgy lehessen hinni, mint nem hinni, azért, hogy megőrizzük a nemzeti kohéziót és a szabad vallásgyakorlás lehetőségét"."

  Helyes, pontos. Most aztán végképp nem értem, Kovacsnak mi baja van.
 6. 2
  Időtér
  2018. február 11., 18:31
  Na mi van, az ottani iszlamisták valami lojalitási esküt tettek, vagy mi a szösz?
 7. 1
  Kovacs
  2018. február 11., 18:17
  "Macron nemzeti konzultációt indít, de egyáltalán nem olyat, amilyet Orbán Viktor"
  Á, dehogy...(az iszlamofóbiának is többféle arca van..hehe!)
  Az ex-szoci Emmanuel M. nagyon hamar elfelejtette, hogy egyébként miért is választották meg.

Komment írásához vagy regisztrálj