Már a NATO is az ukrán oktatási törvény módosítását sürgeti a kisebbségi nyelvhasználat ügyében

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. febr. 13., 15:48
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Nem tesz jót Magyarország és Ukrajna szembenállása a katonai szövetség szerint.

Ismeri a NATO a kisebbségi nyelveket érintő ukrán oktatási törvényt és a szabályozás miatt kialakult feszült helyzetet Ukrajna és Magyarország között, ezért mihamarabbi megegyezést szorgalmaz a kérdésben – jelentette ki Jens Stoltenberg, a katonai szövetség főtitkára Brüsszelben kedden, üdvözölve a Velencei Bizottság ajánlását, felszólítva Kijevet annak tanulmányozására.

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének kétnapos védelmi miniszteri találkozóját megelőzően tartott sajtóértekezletén – újságírói kérdésre válaszolva – Stoltenberg elmondta: az ukrán oktatási törvény ügyében beszélt Orbán Viktor miniszterelnökkel és Petro Porosenko ukrán elnökkel is, és azt sürgette, hogy egyensúlyt kell találni a nemzeti kisebbségek jogainak védelme és egy ország hivatalos nyelvének oktatása kérdésében.

Stoltenberg ugyanakkor leszögezte, hogy Ukrajna fontos partnere a katonai szövetségnek. A NATO támogatja az ország területi egységét, fenntartja vele szoros együttműködését és széles körű támogatását a későbbiekben is.

Szijjártó Péter külügyminiszter hétfőn úgy nyilatkozott, ha Ukrajna komolyan gondolja a közeledést a NATO-hoz és az EU-hoz, akkor tiszteletben kell tartania annak elvárásait.

Az ukrán Legfelsőbb Tanács szeptember elején szavazta meg az új oktatási törvényt, mely az óvodai és az általános iskolák szintjére korlátozza a nemzeti kisebbségek anyanyelvén történő oktatást, a középiskolai és felsőoktatás nyelvévé viszont kizárólag az ukránt teszi.

A módosított oktatási törvény csak az elemi iskolában (1–4. osztály) engedélyezi a nemzetiségi kisebbségek számára valamennyi tantárgy anyanyelven történő tanítását, az általános iskola esetében (5–9. osztály) a jogszabály előírja a fokozatos áttérést a tantárgyak többségének ukrán nyelvű oktatására.

(MTI)

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. febr. 13., 15:48
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 3
  rworse
  2018. február 14., szerda 12:06
  Néztem a címet, meg a szöveget, hogy mi van?! - hja, MTI.
 2. 2
  tiszapolgári
  2018. február 13., kedd 20:47
  Egy biztos: Szijjártónak a „tiszteletben kell tartani az EU elvárásait” böffentése a nap vicce.
 3. 1
  tiszapolgári
  2018. február 13., kedd 20:45
  Majdnem teljesen biztos, hogy Ukrajnát csak a Nyugat tudja rávenni a törvény visszavonására. Nem valószínű, hogy akár a saját, (nem létező) toleranciájukból, akár a magyar követelések hatására hatályon kívül helyeznének egy már elfogadott törvényt.
  Azonban, mivel a törvény elsősorban az orosz nyelvű kisebbséggel (mellesleg hatalmas lélekszámú kisebbséggel) való izmozás miatt született meg, és csak másodsorban a magyar, lengyel, román stb. anyanyelvűek asszimilációjának a felgyorsítása miatt, érdekes lesz majd figyelni a fejleményeket. Például, hogy elképzelhető-e olyan módosítás, amely a magyar, lengyel, román stb. kisebbség nyelvhasználatával megengedőbb lesz, de az orosz nyelvű oktatással szemben továbbra is szigorú marad.
  Vagy valami ilyesmi.

Komment írásához vagy regisztrálj