Megtörtént: Donald Trump elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. dec. 06., 19:12
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

És ezzel meg is nyitott egy új konfliktuskutat az amerikai elnök.

Számtalan tiltakozás ellenére pár perce Washingtonban Donald Trump bejelentette: az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosaként, és rendelkezett arról is, hogy az amerikai nagykövetséget Tel-Avivból Jeruzsálembe helyezzék át.

A döntés ellen nyilvánvalóan hamar reakció fog érkezni palesztin, illetve arab részről. Trump bejelentése pedig azt jelenti, hogy egy újabb problémaforrás született a Közel-Keleten, ami egy újabb ok arra, hogy egymásnak essenek az emberek.

Trump döntését előzőleg már helytelenítette több arab ország mellett Franciaország, de Németország is. Voltak olyan vélemények is az ügyben, hogy döntésével Trump lángba boríthatja az egész világot. Mindeközben Trump beiktatása óta folytatódik Izrael ciszjordániai expanziója.

A döntés hátteréről – például egy lehetséges szaúdi szál felbukkanásáról – magyarul itt, itt és itt is olvashat bővebben.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. dec. 06., 19:12
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Izrael
Donald Trump
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 12
  rworse
  2017. december 07., csütörtök 14:25
  IpiApacs

  A Dohány utcai zsinagóga díjával kapcsolatos cikknél válaszoltam az ottani berobbanásodra, megnézhetnéd.
 2. 11
  rworse
  2017. december 07., csütörtök 14:22
  tiszapolgári, 3

  "Egyetértek, Jeruzsálem a zsidó nép örökös, mindenkori fővárosa. Tel-Aviv egy "csinált" város."

  Hogy Tel-Aviv afféle "csinált" város, de legalábbis "csinált" főváros, abban van igazság bőven. De az ellen meg számos ellenvetés lehet, hogy Jeruzsálem a zsidó nép "örökös, mindenkori fővárosa" lenne. Alább néhányat kivonatosan és persze leegyszerűsítve felvázolok ezen lehetséges ellenvetések közül (te ismered ezt a történelmet, nem is azért mondom, hogy tudassak valamit, hanem hogy megfontoltassak ismereteket, sine studio).

  1. A város alapítása, és évszázadokon (egy évezreden?) keresztüli fejlesztése a tudomány mai állása szerint a jebuziták műve. Ők a jelek szerint nem tartoztak azokhoz a törzsekhez, akikből előttük, mellettük, utánuk a zsidónak nevezett nép kialakult. Az Exodust követő Zsidó Honfoglalás (visszafoglalás?) során a jebuzitáktól elfoglalták a zsidók a később Jeruzsálemre (Jeru Shalom és hasonlók...) keresztelt, addig például Jebus-nak vagy hasonlónak nevezett várost, majd "fővárosukká", azaz az Izraeli Királyság központjává tették. Nem ment könnyen az elfoglalása, a Zsidó Honfoglalás után még egy ideig jebuzita kézen (a jebuzita "állam" kezén) maradt az évszázadok (évezred?) óta jebuzita térség. Az ismert történelem szerint tehát a későbbi Jeruzsálem hódítmány a zsidók részéről.
  2. Jebus-Jeruzsálem tehát elfoglalt város, akkor is, ha az Exodus utáni Zsidó Honfoglalás esetleg afféle visszatelepülés lehetett, hiszen valószínűleg éltek zsidók Kánaánban az egyiptomi fogság ideje alatt is, valószínűleg Kánaánból kerülvén egyes részeik Egyiptomba. Ameddig vissza tudunk tekinteni a történelemben, Jeruzsálem helyén tartósan a jebuziták éltek, működtek, akik ugyebár nem számítanak zsidó törzsnek - talán nem is "sémi" nép voltak, de ezt nem tudjuk, mindegy is, lényeg, hogy nem zsidó törzs voltak, hanem más nép. Elfoglalt, behódoltatott, majd nyilván beolvasztott nép, a maguk "országával", amely "ország" a jebuziták által birtokolt terület első "őshonos" "államaként" valószínűsíthető, s amely államot a zsidók elfoglaltak tőlük, középpontjában Jebussal, a későbbi Jeruzsálemmel. Ilyen alapon Jebus, azaz a későbbi Jeruzsálem a jebuziták "örökös, mindenkori" "fővárosa" - kéne legyen.
  3. Kik a zsidók és hunnajt gyüttek, hunnajt szalajsztották őket? Nem tudjuk, hol fejlődtek ki törzzsé-néppé azok a nemzetségek-törzsek, amelyek a későbbi zsidó népet alkották, de a tudomány ugyebár a Levantének nevezett térségbe (mai Izrael, Palesztina, Libanon, Nyugat-Szaíria, Nyugat-Jordánia...) valószínűsíti a zsidó nép kialakulásának helyét. Alkalmasint ezen térségen belül akár a mai Izrael bizonyos tájaira is tehető ez a néppé válás, de bizonyos, hogy ez esetben sem csak a zsidók fejlődtek ki a mai Izrael területén, hanem más népek is, például a mai jebuziták - lásd még például, a latinok hogyan latinizálták a latin csizmát. A zsidók anno meghódították az akkor már évszázadok (évezred?) óta jebuzitaként létező Jebust. Mint ahogy a magyarok meghódították a Kárpát-medencét, csak a zsidók régebben, tehát nyilván "örökösebben, mindenkoribban" Jebust.
  4. A cionizmus ügye.
  Ma már genetikailag is igazoltnak látszik, hogy az utóbbi két évszázadban felerősödött nacionalizmusú, és az ősi államát visszakapni vágyó európai diaszpóra zsidóság jelentős része (könnyen lehet, hogy jóval több mint a fele, de ez még vitatott), ugyebár nem is zsidó etnikum, hanem kazárok és társnépeik. Tehát, a cionista zsidók jelentős részének "elvileg" "ararátistának" kéne lennie, nem pedig cionistának. Feltehetőleg, a szefárd-askenázi etnikai-nyelvi vonalnak van valamennyi átfedése az etnikailag zsidó zsidók és a vallásilag júdaista kazárok vonalával. Mindenesetre, mai tudásunk szerint, a ma Izraelben lakó zsidóság adott részének a Kaukázus környékén kéne most ararátistaként az ősi Kazárországért küzdenie, ha a történelem következetes lenne, és ha a kazár nép fennmaradt volna kazár népként.
  5. A modern Izrael állam ügye. Ugyebár, az 1947-es ENSZ egyezmény szerinti, a Ben Gurion kormány által aláírt, tehát a zsidóság által Izrael államként elfogadott(!) Izrael állam a mainál sokkal kisebb (és szétszabdaltabb) volt, és a tervezett területén alapvetően kívül esett Jeruzsálem, amely területileg mélyen benne volt az akkor Palesztinaként meghatározott, Izraellel párhuzamosan létrehozandó, arab jellegű államban. A történelmi hagyományok okán az idézett ENSZ egyezményben a kb. fele-felerészben zsidók és palesztinok (és kis részben ilyen-olyan keresztények és mások) által lakott Jeruzsálem ugyebár nemzetközi ellenőrzésű demilitarizált, semleges város lett volna, bonyolítva annyival, hogy Kelet-Jeruzsálem egyúttal a létrehozandó Palesztina fővárosa lett volna. Ezt a (persze nyakatekert, és kevés hosszútávú fennmaradási eséllyel bíró) rendezési tervet a zsidók elfogadták, aláírták. A modern zsidó állam a nemzetközi rendezési terv segedelmével, a zsidók által elfogadottan Tel-Aviv természetes fővárossal alakult meg, már csak azért is, mert Jeruzsálem zsidók által lakott fele az akkori határok alapján legfeljebb csak afféle enklávéként tudott volna a zsidó állam része lenni, mivel palesztinnak tervezett területek ölelték körbe, jó nagy távolságban.

  Mindezek után ugyebár rögtön kezdődtek az arab támadások a frissen kikiáltott Izrael ellen, a háborúk következményeiként a zsidók harci alapú területfoglalásaival, további nagyszámú zsidó bevándorlással, nagyszámú palesztin menekültkivándorlással, valamint telepesítés útjáni zsidó határkiterjesztési törekvésekkel.

  Most a térséget tekintve ott vagyunk, ahol a part szakad, és közel sem csak az arabok hibájából. Trump pedig beugrott a nagybőgőbe.
 3. 10
  IpiApacs
  2017. december 07., csütörtök 13:01
  ... Az ócska hazudozás. Kijavítva.

  Különben meg Trump pontosan azt tette, amit a választási kampányban megígért. Elvárható volt tőle, hogy tartsa a szavát! Persze egyesek szerint más a választási ígérgetés meg más a felelős kormányzás, tudjuk! Éljen a hazudozás, mi?!
 4. 9
  IpiApacs
  2017. december 07., csütörtök 12:56
  Persze, Izrael állam és népe tagadja le, hogy Jeruzsálem a fővárosa, mert az arabok erőszakkal fenyegetőznek! És ezt - a tények és az igazság szembeköpését! - várja el a világ nagy része is, akkor tehát hajrá dugja minden zsidó a homokba a fejét és hazudja továbbra is azt, hogy Tel Aviv az ország fővárosa... Ez aztán a megoldás! A ócska hazudozás.
  A franciáknak ki mondja meg, hogy ne Párizs legyen a fővárosuk? Mi a helyzet Budapestel? Majd a románok megmondják, hogy jó lesz nektek Kecskemét is?!
  Szégyen, amit egyesek itt írnak!
  Magyarországnak mihamarabb el kell ismernie, hogy Jeruzsálem Izrael fővárosa és a nagykövetségünket is a lehető leghamarabb időn belül oda kell áthelyeznie!
 5. 8
  szegedi789
  2017. december 07., csütörtök 12:40
  Igazad van Kovács !

  Amikor néztem Trump Donáld bejelentését, háttérben az aggresszív műkeresztény alelnökével, akkor csak egy valami ugrott be, ebben hányan fognak belehalni. Békerendezés nemhogy a nullára csökkent, hanem... Hogy fog fellépni a nagy bölcs világhatalomként Ámerika ezután??? Ki hallgat egy ilyen döntőbíróra ? Ki fog leülni a tárgyalóasztalhoz ??? Mekkora kockázata van a sorozatos terrorakcióknak pl. amerikai kirendeltségeknél szerte a világban ? Hogy kapcsolódik ez a bejelentés orosz vizsgálatokhoz és Szaud-Arábia új külpolitikájához ? Háború Iránnal szemben ? Arról nem is beszélve, Isisnél sokkal nagyobb "hagyománnyal" és történettel bíró terrorszervezeteket aktivizálnak újra Nyugat fel ...

  Sz@rt lesz itt béke. Egyoldalúan majd keresztüll tetszenek nyomni mindent... Gondolja az óvodás Trump R. Muellerrel a hátában... Mintha ez olyan könnyű lenne...

  Mintha egy kommentben majd megmondjuk, sőt kinyilatkoztatjuk, mi legyen Jeruzsálemmel...

  Ennyire ne legyünk már infantilis hülyegyerekek ! Könyörgöm !
 6. 7
  Kovacs
  2017. december 07., csütörtök 12:30
  6. Igen jó lépés. Hamas kikiálltotta az esedékes intifadát. Gratulálunk mindenkinek. (Észnél van még itt valaki egyáltalán?)
 7. 6
  galambocskám
  2017. december 07., csütörtök 09:37
  Trumpnak ebben igaza van. Végre egy jó lépés!
 8. 5
  Cheyenne
  2017. december 07., csütörtök 07:15
  Összességében örülni lehet, hogy a derék ószövetségi genocídium-ígéretét, amit akkor megcselekedett, most nem váltja be Jahve, miszerint megígérte a zsidóknak, hogy minden népet kiírt választott népe födjén. A palesztinok a légy a levesben, zabszem a seggben. Jahve most csak rászart a vakolókanálra, és Elohim like this. S persze a magyar rajongók, akik bizonyára elismerik a palesztinok jogát Kelet-Jeruzsálemre, ugye? Vagy a palesztinoknak nem jár ország? Csak örüljenek, hogy Jahve egyelőre nem írtja ki őket?
 9. 4
  Kovacs
  2017. december 06., szerda 22:00
  Nagyszerű. Nincs még elég konfliktus a Közel-Keleten.
 10. 3
  tiszapolgári
  2017. december 06., szerda 20:42
  Egyetértek, Jeruzsálem a zsidó nép örökös, mindenkori fővárosa. Tel-Aviv egy "csinált" város.
  Az arab világ és Franciaország reakcióin nem csodálkozom, azon csodálkoznék, ha üdvözölnék az amerikai döntést.

Komment írásához vagy regisztrálj