Megtörtént: Donald Trump elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. dec. 06., 19:12
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

És ezzel meg is nyitott egy új konfliktuskutat az amerikai elnök.

Számtalan tiltakozás ellenére pár perce Washingtonban Donald Trump bejelentette: az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosaként, és rendelkezett arról is, hogy az amerikai nagykövetséget Tel-Avivból Jeruzsálembe helyezzék át.

A döntés ellen nyilvánvalóan hamar reakció fog érkezni palesztin, illetve arab részről. Trump bejelentése pedig azt jelenti, hogy egy újabb problémaforrás született a Közel-Keleten, ami egy újabb ok arra, hogy egymásnak essenek az emberek.

Trump döntését előzőleg már helytelenítette több arab ország mellett Franciaország, de Németország is. Voltak olyan vélemények is az ügyben, hogy döntésével Trump lángba boríthatja az egész világot. Mindeközben Trump beiktatása óta folytatódik Izrael ciszjordániai expanziója.

A döntés hátteréről – például egy lehetséges szaúdi szál felbukkanásáról – magyarul itt, itt és itt is olvashat bővebben.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. dec. 06., 19:12
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Izrael
Donald Trump
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 2
  IpiApacs
  2017. december 06., szerda 20:32
  ... hanem szembe kell vele nézni!
  Elnézést.
 2. 1
  IpiApacs
  2017. december 06., szerda 20:21

  Értve, hogy Jeruzsálem fontos helyet tölt be a keresztények és a muzulmánok szívében is, értve, hogy a zsidó-palesztin ellentétet sem lehet csak és kizárólag fekete-fehéren megítélni, sőt, még azt is értve, hogy ez a kérdés most háttérbe szorítja majd a Netanjahu körüli botrányokat (az időzítés talán azt sejteti, hogy Trump éppen az ő kérésére lépte meg éppen most Jeruzsálem hivatalos elismerését), akkor is azt mondom: Jeruzsálem igenis Izrael fővárosa. Bárhogy lehet ezt a tényt csűrni, csavarni, ettől ez még tény marad. Az igazságot nem a szőnyeg alá kell seperni, hanem szembenézni kell vele nézni!
  Az USA helyesen cselekedett.

Komment írásához vagy regisztrálj