Orosz kémgyanú: betiltják a Kaspersky termékeit a holland kormányhivatalokban

szerző
Narancs.hu/MTI
publikálva
2018. máj. 15., 13:51
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A holland kormányhivatalokban fokozatosan felhagynak a Kaspersky Lab orosz informatikai cég vírusirtó szoftvereinek használatával nemzetbiztonsági kockázatok miatt – jelentette be kedden a hágai kormány.

Ferd Grapperhaus igazságügyi miniszter arról számolt be, hogy a védelmi minisztériumnak és más kulcsfontosságú tárcáknak bedolgozó vállalatoknak is azt ajánlják, szüntessék be a Kremllel való együttműködés gyanújába keveredett Kaspersky Lab programjainak használatát.
Hozzátette, a moszkvai székhelyű cégnek az orosz törvények értelmében támogatnia kell a biztonsági szolgálatok munkáját, Oroszország ráadásul kiterjedt offenzív kibertevékenységet folytat, amelynek többek között Hollandia is célpontja.
„A tényezők ezen kombinációja miatt arra a megállapításra jutottunk, hogy fennáll a kormány és a létfontosságú szolgáltatások elleni digitális kémkedés, illetve szabotázs kockázata. Nemzetbiztonsági okokból a Kaspersky vírusirtó programok használatának fokozatos beszüntetése mellett döntöttünk” – hangsúlyozta Grapperhaus a De Volkskrant című holland napilap beszámolója szerint.
A cég közleményben reagált a bejelentésre: visszautasították a feltételezéseket, továbbá kiemelték, hogy nagyon csalódottak a pusztán „elvi aggodalmakon alapuló döntés” miatt, ugyanis „a vállalat soha nem segített egyetlen kormánynak sem a kiberkémkedésben, és nem is fog”.
A Kaspersky Labnak több mint 400 millió felhasználója és 270 ezer vállalati ügyfele van világszerte.
A sajtó híreiben emlékeztettek rá, hogy Jevgenyij Kaszperszkij, az orosz cég alapítója és vezérigazgatója a KGB iskolájába járt, és a vállalat korábban már elismerte, hogy dolgozik az FSZB orosz biztonsági szervezetnek. A Kaspersky azonban mindig hevesen cáfolta, hogy hírszerzési tevékenységet folytatna az orosz kormányzat számára.

Év elején Donald Trump amerikai elnök is rendeletben tiltotta meg az amerikai kormányzati szerveknek a Kaspersky Lab szoftvereinek használatát. Az izraeli és az amerikai hírszerzés szerint a Kaspersky szoftverét az orosz titkosszolgálatok kémkedésre használják, és korábbi sajtóhírek szerint folyamatosan nő a szolgálatok befolyása a Kaspersky Labban, amiből időközben kiszorították a külföldi befektetőket is.

A Kaspersky-ügyről és a magyar állami intézmények ehhez való viszonyáról tavaly karácsonyi számunkban írtunk részletesen.

Már a T. Házban vannak - Orosz vírusvédelem magyar állami számítógépeken

Nyugati szövetségeseinknél jelentős nemzetbiztonsági kockázatot vélnek felfedezni az orosz Kaspersky Lab termékeiben. A magyar állami szervek bizalma töretlen.

 

 

szerző
Narancs.hu/MTI
publikálva
2018. máj. 15., 13:51
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj