Trianonnal kapcsolatban a románok hallani sem akarnak a párbeszédről

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jan. 11., 17:01
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A román elit szerint ez nem lenne jó üzenet a világ felé.

„Romániától nyugatra egyesek azt javasolják, hogy szervezzünk tanácskozást a centenárium alapjairól és előzményeiről, december elsejéről és a trianoni békeszerződésről. Klasszikus stratégia: nyissunk hivatalos vitát, amivel azt üzenjük a világnak, hogy itt létezik egy megoldandó probléma” – írja csütörtöki állásfoglalásában a Román Akadémia.

Az MTI beszámolója szerint a románok ezzel azt kívánják hangsúlyozni, hogy nekik nincsen problémájuk az 1918-as gyulafehérvári nyilatkozattal, melynek értelmében a Román Királyság és Erdély egyesült, illetve a trianoni békeszerződésről sem szeretnének párbeszédet nyitni. A szövegben kitérnek arra is, hogy nekik sem a szomszédos országokkal, sem pedig a mai Románia területén élő kisebbségekkel sincs gondjuk, ezért azt javasolják Bukarestnek, hogy ne bocsátkozzon vitába a magyarokkal.

A Román Akadémia tagjai úgy látják, hogy a Trianonnal vagy az 1918-as nyilatkozattal kapcsolatban érkező párbeszédfelhívások nem egészen hitelesek. Különösen nehezményezik azt, hogy olyanok akarnak erről vitát nyitni, akik nyíltan hirdetik az illiberalizmust, és rendszeresen kérdőjelezik meg az EU működési szabályait. „Nem hirdetheted a liberalizmust Bukarestben, miközben Moszkvában vagy Budapesten illiberális vagy” – idéz az MTI a mai állásfoglalásból.

Továbbá a román tudományos elit azt is leszögezni igyekszik, hogy szerintük Romániában nincsenek etnikai feszültségek, és azt szeretnék, hogy a román centenáriumot közösen ünnepeljék meg a magyarokkal a legmagasabb politikai és diplomáciai szinten, ezzel bizonyítva, hogy minden rendben van a két ország között. Valószínűleg ebből nem lesz semmi, hiszen ezt elég nehéz lenne Orbánnak lenyomnia a határon túli szavazói torkán.

 

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jan. 11., 17:01
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 4
  Rumata
  2018. január 12., péntek 17:45
  @ alterego56:

  Tekintve, hogy a koronatanáci jegyzőkönyvek tanúsága szerint a Monarchia már az 1867-es kiegyezéstől kezdve tervezte Bosznia-Hercegovina és szerbia területének meghódítását, a Trianonról szóló vitából egyedül mi mi jönnénk ki rosszul.

  Fegyverrel akartunk másoktól terület elvenni.

  Ezért fegyverrel vettek el tőlünk területeket.

  Ha az előbbit jogosnak tartottuk, akkor nyilván az utóbbit sem vitathatjuk.
 2. 3
  Rumata
  2018. január 12., péntek 17:36
  Amíg Magyarországon közpénzből szobrokat állítanak Trianon főfelelősének, Tisza Istvánnak, addig nem hiszem, hogy akármelyik civilizált nemzet kíváncsi volna arra, hogy mi magyarok mit gondolunk Trianonról.

  Majd ha odáig tudunk jutni, hogy a félmillió magyar katonát halálba küldő háborús bűnös Tisza István köztéri szobrait maguk a magyarok döntik le, akkor majd a szomszéd népeket is érdekelni fogja a véleményünk Trianonról.

  Mert Trianonról bármiféle értelmes beszéd csak Tisza István köztéri szobrainak ledöntésével kezdődhet.
 3. 2
  yoyo
  2018. január 12., péntek 08:20
  alterego56
  kerülném az erős megszólítást, bár nem könnyű

  Senki nem jöhet ki jól abból, ha nem megy bele.
  Bár sajnos ahogy "mi" mennénk bele egy trianon-vitába, abból se nagyon.
 4. 1
  alterego56
  2018. január 11., csütörtök 22:41
  Naná hogy nem akarnak hallani róla. Ebből ők csak rosszul jöhetnének ki.

Komment írásához vagy regisztrálj