Trump az orosz gáz miatt szállt bele a németekbe, szerinte Németország Oroszország túsza

szerző
Narancs.hu/MTI
publikálva
2018. júl. 11., 12:30
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Mert az ország energiaellátását 60-70 százalékban Moszkva biztosítja.

A német kormányt bírálta az Északi Áramlat–2 orosz gázvezeték tervezett kiépítése miatt Donald Trump amerikai elnök a szerdán kezdődő brüsszeli NATO-csúcstalálkozó előtt, mondván, hogy Németország „túsza” Oroszországnak.

Rövid sajtónyilatkozatában Trump a földgázvezetékkel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy Németországot „teljes mértékben Oroszország irányítja”, miután az energia 60-70 százalékát Moszkva biztosítja számára. Az amerikai elnök „rendkívül helytelennek” nevezte, hogy miközben országa óriási összegeket költ Európa védelmére, Németország „hatalmas olaj- és gázüzletet köt Oroszországgal és dollármilliárdokat fizet évente”.

„Megszabadultak a szén- és atomerőműveiktől, a kőolaj és a földgáz nagy részét pedig Oroszországból szerzik be. Szerintem a NATO-nak ezzel foglalkoznia kell” – mondta.

Trump emellett ismételten a védelmi költségvetésük növelésére szólította fel az észak-atlanti szervezet európai tagjait. „Ezeknek az országoknak többet kell költeniük, mégpedig nem tíz év múlva, hanem sürgősen. Németország gazdag ország, mégis mindössze arról beszél, hogy 2030-ra kissé megemelik a védelmi kiadásaikat. Nos, szerintem ezt gond nélkül meg tudnák tenni azonnali hatállyal, akár már holnap” – fogalmazott.

(MTI)

szerző
Narancs.hu/MTI
publikálva
2018. júl. 11., 12:30
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 2
  pasas
  2018. július 12., csütörtök 06:59
  Az MTI hírét itt leadni valóban újságírói bravúr! Gratulálok!

  Trump amerikai földgázt szeretne természetesen eladni. Igaz, hogy a németeknek mindössze 20 %-nyi energia igényét fedezi az orosz földgáz.
  Mellesleg elővette a Hillary Clintonnal a már egyszer sikeresen eljátszott játékát: “NO PUPPET, YOU’RE THE PUPPET” . Trump fején közben olvad az orosz vaj: a saját megválasztatásának orosz szálai, Szíria, a Krím és egyéb kisded ügyei miatt "kialakított" amerikai álláspont miatt.
  Megdolgozik Putyin nagy céljai elérése érdekében: szétverni az EU-t és a NATO-t. Komoly haladást ért el....
 2. 1
  szasa
  2018. július 12., csütörtök 01:54
  Vajon Washington Németország energiaigényének hány százalékát biztosítaná, milyen úton és milyen áron?!

Komment írásához vagy regisztrálj