Az ENSZ főbiztosa üzeni: „Valóban rasszistának és idegengyűlölőnek neveztem Orbán Vitkort”

szerző
MTI
publikálva
2018. márc. 06., 16:45
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Zeid Raad al-Husszein alaposan felhúzta magát azon, amit a magyar kormány művel.

Megerősítette az ENSZ emberi jogi főbiztosa, hogy rasszistának és idegengyűlölőnek tartja Orbán Viktor miniszterelnököt, és nem hajlandó az erre vonatkozó korábbi kijelentései miatt lemondani, ahogy azt Szijjártó Péter külügyminiszter követelte tőle a múlt héten – derült ki Zeid Raad al-Husszein kedden kiadott közleményéből, amelyet az MTI is szemlézett.

"Egyértelmű rasszista"

"Az idegengyűlölők és a rasszisták újabban nem zavartatják magukat, köztük például Orbán Viktor sem, aki február elején egy beszédében úgy fogalmazott, hogy nem akarnak sokszínűek lenni úgy, hogy +összekeveredjenek+ másokkal" – idézte fel a főbiztos, hogy milyen szavakkal bírálta a magyar kormányfőt az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának 37. ülését megnyitó beszédében február 26-án. Husszein közleményében leszögezte: akkori beszédének minden szava mellett kitart.

Zeid Raad al-Husszein

Zeid Raad al-Husszein

Fotó: MTI

A szóban forgó, február 8-án (Veszprémben, a Megyei Jogú Városok Szövetségének 51. közgyűlésén) elmondott beszédében Orbán "egyértelmű rasszista" kijelentést tett – mondja Husszein. "Sértés minden afrikai, ázsiai, közel-keleti vagy latin-amerikai férfi, nő és gyerek számára. Egykor számos országban elterjedt volt az a nézet, amely szerint a rasszok összekeverése kiirthatatlan és káros szennyeződést eredményez. De ennek a korszaknak már rég vége – vagy legalábbis vége kellene, hogy legyen. Mindannyiunk számára gyalázatos hallani ezeket a gondolatokat egy modern, európai uniós ország vezetőjének szájából" – írta közleményében a főbiztos.

Zeid Raad al-Husszein kiemelte: a legutóbbi népszámlálás szerint Magyarország egész területén 1264 afrikai és 10559 ázsiai származású ember élt. "Minden jel szerint a közel-keleti származásúak olyan kevesen voltak, hogy meg sem számolták őket, Orbán Viktornak mégis sikerült a muszlimokat és az afrikaiakat olyan fenyegetésként beállítani, amely a magyar kultúra létét veszélyezteti" – áll a közleményben.

Nem ijedt meg Szijjártó Pétertől

Husszein szerint Orbán faji retorikája "egyre inkább téveszméken alapul". A magyar kormányfő például évértékelő beszédében azt állította, hogy az Európa Tanács emberi jogi főbiztosa szerint "titokban már évekkel ezelőtt meghirdették a Soros-féle embertípus – a homo sorosensus -kitenyésztésének programját".

"A többségi társadalmak körében hirdetett ostrommentalitás manapság az etnopopulizmus jele" – hívta fel a figyelmet az ENSZ emberi jogi főbiztosa. "A mindenen felülkerekedő sértődöttség hangulatát teremti meg, és megmutatja, hol lehet ezt az indulatot levezetni. Mindez sikerrel alátámasztja a hatalmat gyakorlókat" – tette hozzá.

"Valóban rasszistának és idegengyűlölőnek neveztem az egyre inkább tekintélyelvű – bár demokratikusan megválasztott – Orbán Viktort" – szögezte le Husszein. Hozzátette, hogy nem fog emiatt "azonnali hatállyal" lemondani, ahogy azt Szijjártó Péter követelte levelében, mert "itt az ideje, hogy szembeszállni az Orbán Viktor-féle zsarnokokkal". A gyűlölet gyúlékony erő, és ma, Európában nem fog győzedelmeskedni – zárta írását az ENSZ emberi jogi főbiztosa.

Szijjártó szerint az ENSZ migrációs csomagja és a Soros-terv kísértetiesen hasonlít

Kiléphet Magyarország az ENSZ migrációs tárgyalássorozatából. De az ENSZ-ből nem. Február 5-én jelenik meg az ENSZ migrációs csomagjának első tervezete. Ha ebben Szijjártó Péter külügyminiszter alapos vizsgálat után sem leli fel „a magyar álláspontot", pontosabban elmozdulást a magyar álláspont felé, akkor Magyarország megkezdi a kilépési folyamatot a kormányközi tárgyalássorozatból, mondta a külügyminiszter szerdán.

szerző
MTI
publikálva
2018. márc. 06., 16:45
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 11
  rworse
  2018. március 07., szerda 18:21
  Orbán-Putyin meg fizetésessé.
 2. 10
  rworse
  2018. március 07., szerda 18:20
  és befőzetőssé
 3. 9
  rworse
  2018. március 07., szerda 18:19
  befűzetőssé
 4. 8
  Kovacs
  2018. március 07., szerda 15:31
  Igen, ez az igazi "hunnreál" ige és egyéb kötő.
 5. 7
  tiszapolgári
  2018. március 07., szerda 15:11
  Jav.: lefizetőssé.
 6. 6
  Kovacs
  2018. március 07., szerda 14:25
  5: Akartad írni: KIfizetőssé? (Ügyeljünk az ige nemcsak az igakötőkre!)
 7. 5
  tiszapolgári
  2018. március 07., szerda 13:34
  3-4

  Csak óvatosan azzal a kampányolással! Állítólag Soros fizetőssé akarja tenni a kommentelést.
 8. 4
  rworse
  2018. március 07., szerda 11:29
  Azt én is mondom, hogy az ellenzéknek többek között a Soros-tervvel kellene kampányolni. Nyílt társadalom, demokrácia. Vissza kell adni e szavak eredendő jelentését.
 9. 3
  sachs
  2018. március 06., kedd 20:52
  Kiegészítés: Ha ezek a balfácánok (az ellenzék) még a Soros-tervet sem akarják végrehajtani, akkor miafasznak akarják leváltani a fidesz. A Soros-terv nemvégrehajtására a fidesz is jó. Miért szavazzak én akkor ezekre?
 10. 2
  sachs
  2018. március 06., kedd 20:44
  Nem teszi jól az ellenzék, ha csak azt ismételgeti, nincs is Soros-terv. Ez tipikusan a lúzerek taktikája. Ki kellene állni a Soros-terv mellett, akármi is az.

  Amúgy, ez az ellenzék aligha érdemli meg a megtiszteltetést (!), hogy egy képen legyen egy olyan nagy emberrel és hazafival, mint a Soros. Hogy gyűlöletkeltő volna a plakát? Tényszerűen nézve nem az. Én például megtiszteltetésnek venném, ha együttműködhetnék a Sorossal. Persze más kérdés a plakát szándéka és célja. Igen, a szándék az aljas, és sajnos sok rá a vevő.

Komment írásához vagy regisztrálj