Feszültség az Operaházban: premiernapra hirdettek sztrájkot az alkalmazottak

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2017. okt. 19., 19:25
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A vezetőség szerint ez csak zavarkeltés, bíróságra mennek.

Három szakszervezet hirdetett sztrájkot a Magyar Állami Operaházban október 28-ra, A hugenották premierjének napjára a kollektív szerződés hiánya miatt. Az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete csütörtöki sztrájkfelhívásában azt írja: mivel Ókovács Szilveszter főigazgató a július óta tartó kollektív munkaügyi vitában foglalt követeléseiket „folyamatos felhívásaik és tárgyalási kezdeményezéseik” ellenére sem hajlandó teljesíteni, a Magyar Állami Operaháznál október 28-án 17.30 órától 22 óráig tartó sztrájkot kezdeményeznek annak érdekében, hogy a „kiszámítható, tisztességes, a közalkalmazottak méltóságát és egzisztenciális biztonságát garantáló” kollektív szerződést a jelenlegi főigazgató megkösse.

A szervezők abban bíznak, hogy a főigazgató legkésőbb a sztrájk alatt aláírja a szakszervezetek által megírt és hozzá eljuttatott dokumentumot. Amennyiben ez nem történik meg, további munkabeszüntetéseket helyeznek kilátásba.

Már a miniszternek is jelezték

A sztrájkot az Operaházban képviselettel és kollektív szerződési jogosultsággal rendelkező három szakszervezet (Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete – MZTSZ, Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete – ODFSZ, Színházi Műszaki Dolgozók Szakszervezete – SZMDSZ) együtt hirdette meg azért, mert a tavasszal felmondott kollektív szerződés helyett Ókovács Szilveszer nem hajlandó másikat kötni.

Mint írják, a szerződés hiánya a Magyar Állami Operaház közalkalmazottainak, művészeinek méltányos és jogos érdekeit súlyosan és elfogadható ok nélkül sérti, ezért volt kénytelen a szakszervezetek által alakított sztrájkbizottság a sztrájkfelhívást kibocsátani.

Korábban a három szervezet Balog Zoltánhoz, az emberi erőforrások miniszteréhez eljuttatott nyilatkozatában többek között a kollektív szerződés hiánya miatt ellenezte Ókovács Szilveszter főigazgatói kinevezésének meghosszabbítását.

Bírósági ügy lehet a sztrájkfelhívásból

A Magyar Állami Operaház reagálásában sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy három szakszervezeti vezetője újra „rémisztgeti az operarajongókat”. Mint írják, legutóbb augusztus elsején hirdettek sztrájkot, eredménytelenül. Azzal szemben, hogy a szakszervezetek szerint „fejenként 130 ezres jövedelemcsökkenéshez vezet a kollektív szerződés hiánya”, az Opera vezetése szerint az intézmény dolgozói csupán a munkateher csökkenését érzékelhették.

Felidézik, hogy korszerűsítés miatt szeptemberben már nem nyitott évadot az Operaház, csak az Erkel Színház üzemel, emellett külföldi turnék vannak, a dolgozók illetménye pedig átlagosan több tízezer forinttal meghaladta a tavaly ezen időszaki bért. Az Opera ezenkívül tartotta magát önkéntes vállalásához, és nem indított csoportos létszámleépítést.

„Az Opera ezért arra kéri saját művészeit és munkatársait, bérlettel vagy jeggyel bíró nézőit, hogy ne dőljenek be a zavarkeltésnek és ne engedjék, hogy a Reformáció500 eseménysorozat legfontosabb dátuma, Meyerbeer A hugenották című nagyoperájának bemutatója besározódjék.”

„Egyúttal elítéljük a szakszervezeti diktátumot, a jelen felhívás alapján esetlegesen megvalósuló sztrájkot jogellenesként bíróságon támadjuk meg – hisz a felhívás konkrét követeléseket nem jelölt meg, csak egy a szakszervezetek által egyoldalúan összeállított dokumentum aláírásával zsarol” – írják.

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2017. okt. 19., 19:25
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 4
  rworse
  2017. október 20., péntek 11:19
  Aki nem ismerné az áriát:


  "Azt akarom mondani, hogy ami itt van,
  Azér' én nem ezér' harcoltam!
  És most is tudom, hogy hol van a helyem,
  Ne higyjék azt hogy be is veszem
  Ezt a dumát, hogy mi szartuk el,
  Mi gyártottunk lécet, amennyi kell! [Úgy van!]
  Embernek, csákánynak nehéz a feje,
  De én még tudom, hogy hol van a nyele!"
 2. 3
  tiszapolgári
  2017. október 20., péntek 10:35
  2

  Remek, úgyhogy holnap is hallgassunk együtt operát!
 3. 2
  rworse
  2017. október 20., péntek 10:23
  - Kedves Polina, tehát a kérdés, hogy ki énekel, és miről?
  - Ez Tüdő Gyula bácsi áriája a középrészből, tulajdonképpen a dráma fordulópontja. Gyula bácsi számonkérő hangvétele megZAVARJA az addig a hivatalos medrében folyt ünnepséget. Innentől kezdve jutunk aztán a teljes ZAVARGÁST jelző fináléig, az igazgatóellenes "Hol a lóvé?!", a "Fáhéren Fákáte, Fákátén Fáhér Vásszán a vázér!!!" és a "Meg vó't igérve!" ZAVARkeltő jellegű bekiabálásokig, skandálásokig. Gvadányi elvtárs és Só Károly, valamint a Vezérigazgató heroikus kísérleteket tesz Gyula bácsi ZAVARkeltő beszédének ellensúlyozására, de miután kiszabadult a ZAVARGÁS szelleme a palackból, már nem sikerül oda visszadugni, megállíthatatlanul bekövetkezik az ünnepség céljával ellentétes, kaotikus rendZAVARÁS.
  - No hát, kedves Szilveszter, helyes volt-e a válasz?
  - A válasz nagyon is helyes volt és kimerítő. Talán Polina egy picit nagyobb hangsúlyt fektethetett volna a Gyula bácsi által keltett ZAVARkeltés ZAVARkeltő jellegére, de ez már tényleg csak a kánkán is csomót keresés részemről, höhöhö.
 4. 1
  tiszapolgári
  2017. október 19., csütörtök 23:45
  Esetleg ez is feladvány lehetne a Bartók Rádió Ki mer ma? c. napi vetélkedőjében, és a mit énekel, miről énekel, ki énekel mellett ezt is meg lehetne kérdezni: kinek van igaza? Ókovács motyogna valamit, hogy Reformáció 500, meg zavarkeltés, erre a válaszoló rögtön rávágná, hogy a főigazgató úrnak van igaza.

Komment írásához vagy regisztrálj