Idén a Dohány utcai zsinagógát is jelölték az Európai Örökség címre

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. dec. 05., 18:12
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A cím elnyerésével ez lenne a harmadik magyar helyszín a nemzetközi listán.

A címre a Dohány utcai zsinagógát együtt jelölték a hozzá tartozó múzeummal, levéltárral, az I. világháborúban elesett magyar zsidó katonák tiszteletére elhelyezett emlékművel, a holokauszt áldozatainak földi maradványait őrző kerttel, valamint a Raoul Wallenberg-emlékparkkal. Korábban ebben az elismerésben részesült a Zeneakadémia és a Páneurópai Piknik emlékpark is.

A budapesti zsinagóga mellett a jelöltek közé kerültek Lipcse zenetörténeti helyszínei (Németország), a cadinei erőd (Olaszország), a Zatolmin település közeli javorcai kápolna (Szlovénia), a natzweiler-struthofi koncentrációs tábor és altáborai (Franciaország és Németország), a kommunizmus áldozatainak máramarosszigeti emlékműve (Románia), a Bois du Cazier egykori szénbánya (Belgium), Schengen falu (Luxemburg) és a díj várományosa az Európai Uniót a hollandiai Maastrichtban létrehozó maastrichti szerződés is – írja az MTI.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szerint a Dohány utcai zsinagóga a magyarországi zsidóság magyarrá válásának legfontosabb, legnagyobb szabású emlékműve, „egyszerre ihleti a zsidó hagyomány, a magyar nemzeti ébredés és az európai felvilágosodás öröksége” – írják közleményükben.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. dec. 05., 18:12
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 4
  rworse
  2017. december 06., szerda 16:30
  IpiApacs

  "Homlokegyenest" félreértetted, hogy mit mondtam, és miért mondtam.

  Elmagyarázom. Nem a folyamatos rendőri védelemmel van "bajom". A KÉNYSZERŰSÉGÉVEL van bajom. Az antiszemitizmus miatti kényszerűségével. Ugyanis a keresztény bazilika előtt, a Nemzeti Múzeum előtt... nem látsz állandó rendőri védelmet, mert ott nincs rá kényszerűség. A Zsinagóga előtt, a Holokauszt Emlékmúzeum előtt... ellenben nagyon is látsz folyamatos rendőri védelmet. Kényszerűségből. Ezzel a kényszerűséggel van bajom. És ez a kényszerűség (kétezer éves antiszemitizmus), szintén kulturális örökség, alkalmasint európai (keresztény) örökség.
  Lásd például a MAZSIHISZ közleményét: "a Dohány utcai zsinagóga (...) az európai felvilágosodás öröksége”. A kényszerű rendőri jelenlét meg az európai felnemvilágosodás öröksége. Erre a disszonanciára utaltam, amiről persze az Európai Örökségbe való felvétel felett örvendező ünnepi közlemények persze nem térnek ki. Én ellenben kitértem rá, ünneprontólag. Mert eszembe jutott, hogy az Európai Örökség ezen részénél folyamatos rendőri jelenlét kényszerül lenni. És mindig látom a disszonanciát, ha arra járok. A rendőri jelenlét KÉNYSZERŰSÉGÉNEK a disszonanciáját.
  Lásd, például a korábban címet nyert Zeneakadémia és Páneurópai Piknik emlékpark nem kényszerül folyamatos rendőri jelenlétre.
 2. 3
  IpiApacs
  2017. december 06., szerda 13:32
  Nagyon helyes!

  rworse, neked meg mi a bajod a folyamatos rendőri védelemmel?
  Jóhiszemű ember a mai világban csak azért aggódhat, hogy a rendőri védelem megfelelő legyen mind minőségileg és mennyiségileg! Ugyanis a zsinagóga látogatóinak a biztonságát szolgálják.
  Mégha Magyarországon a közhangulat olyan is lenne, amely 100 %-os biztonsági helyzetet feltételezne a zsinagógában és környékén, akkor is indokolt lenne az állami szervek védelme! Egy provokáció, támadás ugyanis simán érkezhet külföldről is.
  Vagy szerinted külföldön sehol sem védenek kulturális esetleg vallási intézményeket?
  Ne vicceljünk, kérem, ezzel aztán tényleg ne!
 3. 2
  rworse
  2017. december 06., szerda 09:35
  Vajon a zsinagógához kényszerűen tartozó folyamatos rendőri védelem milyen örökség része?
 4. 1
  Cheyenne
  2017. december 06., szerda 06:55
  Engem az lepett meg, hogy nincs rajta..

Komment írásához vagy regisztrálj